Strona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
ZSRE
pio88tr 

Wysłany: 2008-04-26, 23:04   ZSRE

Czy jesteście za poszerzaniem wpływów UE w krajach członkowskich w sferze politycznej i społecznej czy może tak jak ja uważacie że UE powinna być organizacja o charakterze gospodarczym a nie nowym super państwem dławiącym partie narodowe i tworzące jedno wielonarodowe skupisko sierot bez tożsamości narodowej!

Rzeżnik-Wędliniarz 

Wysłany: 2008-04-26, 23:07   

cięzko powiedzieć LPR i Giertych bali się tego, ale moim zdaniem z tym super panstwem to tylko kwestia czasu az coś takiego bedzie

pio88tr 

Wysłany: 2008-04-26, 23:10   

No właśnie już teraz unia narzuca nam nakazy i zakazy pozbawiając nas suwerennych decyzji i samodecydowaniu o sobie.Mnie to niepokoi i się temu sprzeciwiam. Nie chce aby Polska kraj o tak wspaniałej tradycji i historii stało się elementem jakiegoś tworu gdzie będzie liczyło się zdanie większych krajów typu Francja,WB i Niemcy

Ania M 

Wysłany: 2008-04-26, 23:11   

unia musi się opierać na współpracy politycznej i gospodarczej bo taki jest jej cel.

i nikt nie chce abyśmy sie pozbyli tożsamości narodowej. każdy z nas czuje sie Polakiem, ale również powinien czuć sie członkiem wspólnoty europejskiej.

@Adm 

Rok studiów: II
Wysłany: 2008-04-26, 23:15   

^ ^ racja, zgadzam się, cudnie :kiss:

pio88tr 

Wysłany: 2008-04-26, 23:18   

Twoje zdanie ja mam inne dla mnie UE powinno pozostać na zasadach na jakich powstała czyli współpracy gospodarczej i nic więcej

Rzeżnik-Wędliniarz 

Wysłany: 2008-04-26, 23:26   

no cóż może i tak powinnna pozostać na takich samych zasadach, ale od początku było wiadomo ze wszystko bedzie szło w tym kierunku, mamy byc konkurencja dla USA

@Adm 

Wysłany: 2008-04-26, 23:39   

^ ^ dokładnie, nie tylko konkurencją dla USA ale także już dla Chin, Indii, państw Arabskich a nawet Brazylii !! ja jestem za traktatem. W przyszłości doprowadzi do stworzenia superpaństwa europejskiego co jest racją stanu dla każdego państwa bowiem obecnie coraz bardziej widoczne są obrazy integracyjne czyli podział na świat arabski, ameryka płn, Chinczycy, Rosja ... a my? My się kłócimy o to, czy się dalej integrować... inne państwa i nacje idą na przód a my stoimy. Chciałbym dodać, że obecnie w dobie strachów rynkowych potrzebujemy odgórnego arbitra, który nie będzie dopuszczał do jakiś spięć i nierównowagi ... któś który będzie siał sprawiedliwość i integracje aby obronić się chociażby przed Rosją ... jeśli zachowane zostaną różnice kulturowe i nie dojdzie do wynarodowienia jestem jak najbardziej za traktatem konstytucyjnym. Była sobie kiedyś starożytna Grecja podzielona na polis - wszystkie polis włącznie z ich najwybitniejszymi myślicielami filozoficznymi nie mieli świadomości do tego, aby się zjednoczyć, będąc silniejszymi - za swoją dumę zostali ukarani najazdem z północy zniewalając to państwo aż do XIX w. Tak samo my, jako lud indoeuropejski musimy się zjednoczyć przed zagrożeniami jakie na nas czekają, a nie kłócić się z sąsiadem zza Odry o sprawy z przed pół wieku. Bo kto jak nie Bruksela załatwi nam bezpieczeństwo energetyczne chociażby? Jeśli mówimy tu o tożsamości to ja mówię, że już dawno jest inna. Nie jesteśmy już tacy patriotyczni jak za 20-lecia międzywojennego i do tego niestety nie powrócimy. Narody europy się integrują i my nie możemy się izolować, idąc drogą wzajemnego zrozumiania wszystko będzie cacy a kluczem do dumy jest uprawianie nowoczesnego patriotyzmu czyli nasza promocja chociażby poprzez sport, kulturę czy też wielkie firmy czystopolskie podbijające świat !!

pio88tr 

Wysłany: 2008-04-26, 23:45   

Jakoś Norwegia czy Szwajcaria dają sobie radę w polityce a nie są w UE i wiedzie im się bardzo dobrze. Mówisz że nie powrócimy do poziomu patriotyzmu z 20-lecia międzywojennego...ja jestem innego zadania i mam nadzieję że jeżeli tylko zechcemy znów zjednoczymy się w imię WIELKIEJ POLSKI! Nie po to umierały miliony Polaków żeby dobrowolnie zrzekać się suwerenności w imię solidarności europejskiej!!!

@Adm 

Wysłany: 2008-04-26, 23:50   

Ładne hasła ale w dobie obecnych czasów i zagrożeń, jak będziemy sami to przegramy i zostaniemy zaściankiem europy, bez miliardów euro pomocy, bez wspólnej polityki energetycznej której potrzebujemy jak chleba to tylko dwa przykłady. Co do Norwegii- oni mają ropę i gaz, nie muszą się martwić o sąsiadów. Szwajcaria - leży w samym centrum unii i od conajmniej stu lat zawsze była neutralna i taka pozostała, ich stosunki gospodarcze z unią są idealne, i sami dotują nawet państwa Unii.

pio88tr 

Wysłany: 2008-04-26, 23:54   

ALe czy Ty człowieku czytasz to co piszę?! Przecież mówię że UE jest nam potrzebna ale ze względów gospodarczych a nie politycznych. Godząc się na powstanie "super-państwa" UE właśnie staniemy się jej zaściankiem

@Adm 

Wysłany: 2008-04-26, 23:57   

czytam, tylko wydaje mi się, że idea Wielkiej Polski gryzie się z naszą przynależnością do UE. Szczerze mówiąc dużo się o tym mówi ale nie każdy wie na czym ona ma polegać, przyznam się szczerze, że ja również a więc może nam tutaj wytłumaczysz? czy tylko dotyczy patriotyzmu ?

pio88tr 

Wysłany: 2008-04-27, 00:06   

patriotyzm jest tu bardzo ważny. Chodzi o to aby POLSKA ROSŁA W SIŁĘ A LUDZIOM ŻYŁO SIĘ DOSTATNIE.. :hihi:
O to żeby Polska była niezależna politycznie,ekonomicznie i gospodarczo. Trzeba rozwijać polski przemysł i gospodarkę. Główny nacisk w tej idei kładzie się na aspekty ideologiczne odwołujące się do polskiej tradycji i historii

jarzynaszef 

Wysłany: 2008-04-27, 12:24   

zgadzam sie z Piotrem odnosnie kwestii niezaleznosci politycznej, ekonomicznej itp ale co do nacisku na aspekty ideologiczne, to uwazam ze sa one wazne ale nie az tak zeby sie temu podporzadkowywac (moge sie mylic)

Rzeżnik-Wędliniarz 

Wysłany: 2008-04-27, 22:34   

niestety my nie mamy ropy i gazu, a superpanstwo europejskie moze stac sie faktem juz za naszego życia,nic nie mozemy na to poradzic, y byc silniejszym trzeba się zjednczyc

Odpowiedz do tematu