Niekoniecznie...wystarczy wybitna jednostka o silnym charakterze która będzie potrafić zjednać sobie naród albo umieć nim rządzić nawet przy użyciu niewielkiej siły
taaa....niech zmartwychwstanie i poprowadzi kraj ku chwale. mozna wiele mowić ze potrzebujemy dobrych polityków którzy beda działali sprawnie, ale zeby jednostka ? :O może od razu cofnijmy sie o kilkadziesiąt lat.
Jak narazie w ówczesnych nam czasach nie ma takiej jednostki niestety ale mam nadzieję że z Bożą pomocą wyjdzie takowa z polskiej ziemi i odbuduję potęgę ku CHWALE WIELKIEJ POLSKI!!
Rok studiów: II
Wysłany: 2008-04-28, 15:47
ku chwale! wydaje mi sie jednak, ze predzej takie jednostki beda szkodzily Unii i nas z niej wywalą na zbity pyszczek, bo zawsze będziemy jakimś utrapieniem z tą wibitną jednostką... idąc dalej może mamy takie właśnie wybitne jednostki wiedzące, że działać musimy wspólnie i nie zawsze walczyć na śmierć o jakąś sprawę tylko iść kompromisem!
A czytałeś "Książę" Machiavellego?! Nawet on uważał że najpierw potrzebna jest wybitna jednostka która będzie w stanie zjednoczyć kraj i odbudować jego potęgę. To książka ponad czasowa i genialna wg mnie.
Wysłany: 2008-04-28, 18:05
moim zdaniem potrzebny jest polityk miary Piłsudckiego, by przywrócił Polsce silna pozzycję w Europie ale musi byc to taki polityk, ktory bedzie w stanie współdziałać z UE
Rok studiów: 4
Wysłany: 2008-04-29, 17:44
Ludzie ale o czym Wy tu rozmawiacie :P Szukacie gdzies jakiejs wybitnej jednostki,a dzien w dzien mijacie ja, witacie sie z nia, rozmawiacie, pijecie piwo itp
Rok studiów: II
Wysłany: 2008-07-30, 18:20
Maximus napisał/a:
no tak, federacja. Jak USA, a Polska będzie takim stanem Unii. Bez prawa wyjścia, bo jakby takie prawo miała to byłaby konfederacja, prawda? Poza tym, żeby państwo sie szybko rozwijało to trzeba wprowadzic wolny rynek, niskie podatki, a nie tworzyć socjalistyczny twór który rozwija się w tempie 1% rocznie
Niewątpliwie tak, cała UE a nawet USA jest ogarnięta socjalem, problem w tym, że Estonia, Łotwa, Litwa realizowała stricte liberalne reformy gospodarcze i w istocie miały wzrost przez 3,4 lata 10%. Tylko co się teraz z niedawnych tygrysów nadbałtyckich dzieje? Doszło do przegrzania gospodarki, pojawiła się olbrzymia inflacja a do tego problem kredytowy. W jednym z krajów są już symptomy recesji (!) Stąd wniosek, że dyrastyczne przekształcenia liberalne nie są dobre. Zachód jest socjalny bo mają wysoką bazę w stosunku do innych krajów i póki co nikogo gonić nie muszą, jednak co się stanie kiedy będą musieli, a społeczeństwo rozleniwione ?
Ja tam nie znam obecnej sytuacji w krajach tych i musiałbym doczytac, a szczerze mówiąc nie chce mi sie poza tym Chiny rozwijaja się od lat 70. i ciągle była mowa, że gospodarka się przegrzeje, itd. i nic takiego nie nastąpiło, teraz nastąpi spadek lekki co prawda i Chiny nie będą się rozwijały takim tępem, ale to jest akurat podyktowane decyzją władz, mają teraz inne priorytety. Jestem przekonany, że w krajach bałtyckich inne czynniki zaważyły, ale mówię, nie znam sprawy
btw. w Chinach wzrost będzie niższy ale zejdą z dwucyfrowego na 8-10 % bowiem tamtejszy rząd słusznie dusi inflację, na Litwie, Łotwie, Estonii tego nie robiono..
gdybym jeszcze znał angielski, heh .. na Estonii od reform Laara troche czasu minęło i rozne rządy były i nie wiem za bardzo co oni tam robią, Słowacja dobrze sie rozwija w miare widzę natomiast duszenie inflacji nie oznacza chyba duszenia wzrostu? zresztą prawdziwy wzrost to wlasnie te procenty minus inflacja .. najlepsza byłaby gdzieś 1-2% deflacja bodajże.. natomiast Chiny to zupełnie inne myślenie i cywilizacja idą swoją drogą po prostu... i mają 1,6 bln $ nadwyżki, niedługo USA wykupią... ale naprawde cięzko mi się rozmawia na tematy ekonomiczne muszę trochę von Misesa poczytać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum