Rok studiów: II
Wysłany: 2008-04-26, 14:59 [Rosja]
Gorbaczow podpisał "wyrok śmierci" na Jana Pawła II
Światło dzienne ujrzały nowe sensacyjne dokumenty dotyczące zamachu na papieża Jana Pawła II. W swojej książce i na łamach "Wprost" ujawnia je John O. Kohler, amerykański dziennikarz.
- Wykorzystać wszelkie dostępne możliwości, by zapobiec nowemu kierunkowi w polityce, zapoczątkowanemu przez polskiego papieża, a w razie konieczności – sięgnąć po środki wykraczające poza dezinformację i dyskredytację. Takie polecenie w listopadzie 1979 r. wydali członkowie sekretariatu KC KPZR swoim podwładnym z KGB.
– Byłem oszołomiony, kiedy znalazłem ten rozkaz. Środki "wykraczające poza dezinformacje i dyskredytację" oznaczały po prostu zgodę na zabicie papieża – mówi "Wprost" John O. Koehler, autor wydanej właśnie książki „Chodzi o papieża. Szpiedzy w Watykanie", który dotarł do moskiewskiego dokumentu.
Pod nieformalnym wyrokiem na Jana Pawła II podpisali się: szef partyjnej propagandy Michaił Susłow, członkowie prezydium KC KPZR Andriej Kirylenko, Konstantin Czernienko, sekretarze KC Konstantin Rusakow, Władimir Ponomariew, Iwan Kapitonow, Michaił Zimianin, Władimir Dołgich i Michaił Gorbaczow.
Rok studiów: czwarty
Wysłany: 2008-04-26, 15:28
Nie wiem co sie tak Szczepan dziwisz...
Ruskie sa psychiczne, to wiadomo nie od dzis, i to nawet nie chodzi o najwyzsze szczeble ale i ogolnie o narod.
W kazdym razie cale szczescie , ze zamach (plany zamachu?) sie nie udaly, jednak az strach pomyslec na kogo jeszcze tego typu wyroki byly, czy moze nawet bedą wydawane...
_________________ "Men never commit evil so fully and joyfuly as when they do it for religious convictions."
Blaise Pascal
Wysłany: 2008-04-26, 15:32
Damian87 napisał/a:
Ruskie sa psychiczne
Damian myslalem ze jestes madrzejszy ... sorki ale wiele Polakow ma chociazby rodzine w Rosji w tym i ja, i nie powiedzialbym ze są psychiczni- wrecz przeciwnie :]
Rok studiów: czwarty
Wysłany: 2008-04-26, 15:51
Sorry ale dla mnie ich taka mentalnosc, nastawienie ,ze moga rzadzic swiatem , decydowac o wszystkim,bez wzgledu na wszystko jest przynajmniej chora. Poza tym samo patrzenie na nich podczas jakis narodowych uroczystosci wzbudza u mnie silne mdłości.Na przyklad ta postawa,przejecie podczas spiewania hymnu jest przepelnione niezdrową agresją.Wielu z nich zyje jeszcze w XX wieku wraz z przekonaniem , ze Europa wschodnia to ZSRR i z jego utratą sie nigdy nie pogodza.
Srednio mnie obchodzi czy masz tam rodzine czy nie bo nie o to trwa spor, wiadomo , ze nie mozna generalizowac , nie kazdy Rusek jesy zly ale nie zajmuje sie szczegolowo ta sprawa i tyle.
_________________ "Men never commit evil so fully and joyfuly as when they do it for religious convictions."
Blaise Pascal
Wysłany: 2008-04-26, 21:26
Szczepan, damian, ma rację ta mentalność rosjan jest bardzo niezdrowa, przejrzyj chóc historię stosunkow polsko - rosyjskich, zabory , zimna wojnę , wszystko prze głupich włodarzy Kremla - zachciało się im panowania nad światem (chodzi mi głównie o polityków rosyjskich) ponoć były ankiety gdzie rosjanie nie pogodzili się z utrata finlandii i krajów byłego bloku wschodniego. Prof. Grzęda mówił że lenin chciał światowej rewolucji; amerykanskiej i europejskiej republiki rad, a stolica miał być Berlin (nowego światowego ZSRR)
[ Dodano: 2008-04-26, 22:28 ]
poza tym już dawno mówiono się o tym że za zamachem stało KGB, ale ze wyrok podpisał również Gorbaczow, no coż komunista zostanie komunista i tyle
Wysłany: 2008-04-26, 21:39
Rafcio napisał/a:
Prof. Grzęda mówił że lenin chciał światowej rewolucji; amerykanskiej i europejskiej republiki rad, a stolica miał być Berlin
nie pisz o Leninie w tonie negatywnym bo naszego Lenina wnerwisz
Tak, pierwsi mądrzejsi, a byliście w Rosji, żeby mówić ?? ja byłem łącznie przez prawie 2 lata i dlatego mogę z całym sumieniem powiedzieć, że bzdury gadacie. Bo zwykły Rosjanin nie interesuje się polityką !! (tylko my jesteśmy enklawą pod tym względem) zwykły Rosjanin, za czasów zwłaszcza komuny, był człowiekiem bardzo serdecznym i dobrym !! Teraz to się zmienia ale nie oznacza to, że ich myślenie to myślenie Putinów itd. Oni go popierają (propaganda) ale zbytnio nie wiedzą co on tak naprawdę robi, myślą, że u nich jest demokracja Przyznam jedno, spora część narodu rosyjskiego jest faktycznie głupsza od chociażby polskiego. Wynika to głównie z wyżej wspomnianej propagandy! Jak ja byłem to jedyne co mówili o polityce to to, że oni rozwalą Amerykańców (powtarzali słowa ojców). Tak było z 10 lat temu nie wiem jak teraz. To jednak w zupełności mija się z prawdą mówiąc o ich psychice, powiem więcej... więcej a jeśli nie najwięcej wariatów statystycznie mieszka u nas, w Polsce (rankingi europejskie) :] A co do ich polityki hmmm zaskocze Was stwierdzeniem, że taka polityka Putina itd. jest słuszna bo chyba każde państwo z dużym potencjałem do tego będzie dążyć, nawet kosztem innych państw co jest przykre, ale prawdziwe ...
Racja ja osobiście się nie zgadzam z polityką Putina ale robi on wszystko co najlepsze dla Rosji nie patrząc na zdanie innych, podoba mi się jego styl prowadzenia bezwzględnej i surowej polityki choć się z nią nie zgadzam zaznaczam. W Polsce też potrzeba takiej silnej jednostki jaką był np.Piłsudski żeby ogarnąć nasz naród i rządzących którzy idą ślepo za zdemoralizowanym Zachodem!!!
Wysłany: 2008-04-26, 22:11
Do naszego Lenina nic nie mam :d
Szczepan ja mówiłem o politykach rosyjskich
Rosjanie jako osoby prywatne to bardzo sympatyczni ludzie, na własnej skórze sie o tym przekonałem.
A Putin prawda Rosja osiąga coraz większa pozycję na arenie miedzynarodowej nie dzięki wojsku i propagandzie
ale dzięki ekonomii i marketingowi, co dowodzi że putin to bardzo uzdolniony polityk, a co do opinii rosjan jako psychicznych no coż taka panuje w całej europie
Wysłany: 2008-04-26, 22:12
pio88tr napisał/a:
Racja ja osobiście się nie zgadzam z polityką Putina ale robi on wszystko co najlepsze dla Rosji nie patrząc na zdanie innych, podoba mi się jego styl prowadzenia bezwzględnej i surowej polityki choć się z nią nie zgadzam zaznaczam. W Polsce też potrzeba takiej silnej jednostki jaką był np.Piłsudski żeby ogarnąć nasz naród i rządzących którzy idą ślepo za zdemoralizowanym Zachodem!!!
dokładnie, taka nasza mentalność, że potrzebujemy silnej ręki, dopiero wtedy będzie cacy. Piłsudski podobnie jak Putin miał cięty język, tylko, że ten drugi raczej wobec dziennikarzy, a ten pierwszy wobec polityków - i dobrze.
Rafcio napisał/a:
a co do opinii rosjan jako psychicznych no coż taka panuje w całej europie
Wysłany: 2008-04-26, 22:27
szczepan nie wywalaj gał tylko tak, wielu ludzi pamieta jak rosjanie zbliżali się do berlina, to niemcy mordowali całe swoje rodziny byle nie wpadli w rece rosjan , tak !!!!. wielu ludzi pamieta barbarzyństwo i zachowanie armii czerwonej i tak się to stało i zostało
Wysłany: 2008-04-26, 22:30
podobnie postępowali Niemcy, a nawet Polacy za czasów Husarii. Normalna rzecz w trakcie wojny :] I nie denerwuj się tak Myślę, że to się ma nijak ten stereotyp do gwałtów, nie przekonałeś mnie.
Wysłany: 2008-04-26, 22:35
dziękuje naszej starościnie za poparcie, szczepan niemcy robili to i przegrali wojnę dostali za swoje, a polacy za czasów husarii ???? podaj przykład i sprecyzuj, a rosjanom te gwałty uszło na sucho
Od Naszej husarii to wara!!! To najlepsza nasza jednostka w XVII wieku przed którą drżała cała Europa! Tradycja zobowiązuje! Trochę szacunku bo będzie buba
Wysłany: 2008-04-26, 22:45
właśnie dobrze powiedziane, szczepan zaskakujesz mnie o naszej najlepszej jednostce wojskowej mówić tak źle, w XVII o naszej husarii poEuropie krązyły legendy, a wbitwie pod wiedniem kto przechlił szalę zwycięstwa na strone Sobieskiego - HUSARIA WIELKA I POTEZNA
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum