Rok studiów: II
Wysłany: 2008-04-26, 22:49
spoko, do niej nic nie mam. Zresztą nie co mylicie pojęcia... sama husaria jako wartość bojowa była słaba... dopiero w połączeniu z piechotą była potężna i najlepsza na ówczesne czasy. To jednak nie zmienia faktu, że w każdej wojnie zdarzały się gwałty i Polacy wcale nie są święci !! czytałem o tym na skyscrapercity :P I prawda, był film Rosyjski o nazwie "Liachy Idut" oczywiście na zamówienie kremla, gdzie pokazali naszą Husarię jako potężną, ale też złą i okrutną - to się nie mijało z celem.
Ania M napisał/a:
to nie są stereotypy tylko historia...
ta, historia jeśli chodzi o gwałty ale nie o psychiczność innego narodu, zaraz znajdę statystyki potwieradzjące moją tezę :P
Rok studiów: 4
Wysłany: 2008-04-26, 22:54
Widze ze sie czepiliscie Rosji i Rosjan a wiec nie moge pozostac bierny na oszczerstwa ktore tutaj padaja pod ich adresem. I chyba pierwszy raz zgadzam sie prawie w 100 % ze Szczepanem. A zatem:
1) Lenin chcial ogolno swiatowej rewolucji i mial stuprocentowa racje, gdyz teraz nikt by nie powiedzial zlego slowa na ten ustroj dzieki ktoremu macie gdzie mieszkac po czym jezdzic i gdzie sie uczyc. Nie byloby zadnych kontrrewolucjonistow typu Walesa (tfuu :/), bo ich miejsce dano juz by bylo w lasku Katynskim albo jakims innym. Trocki chcial kontynuowac wielkie dzielo Lenina, niestety Stalin obejmujac wladze zniweczyl caly dotychczasowy wysilek wspanialych rewolucjonistow na ktorych czele stal wlasnie Lenin.
2) Rafal piszesz ze zolnierze Armii Czerwonej gwalcili i rabowali. A ja sie pytam - wiesz ilu zginelo Rosjan przez NIemcow zabitych, zaglodzonych itp ?? Podam tu tylko przyklad oblezonego Stalingradu. Nie dziw sie ze pozniej Rosjanie sie mscili bo tak samo Ty bys sie mscil na kims kto zabilby cala Twoja rodzine a Ciebie zmuszal do jedzenia wlasnych rodzin albo zupy z kleju. I mowie teraz cholernie powaznie. WARA OD BOHATERSKIEJ ARMII CZERWONEJ !! Chcecie mnie wkurzyc ? Najedzcie na Armie Czerwona :P To oni Ci wspaniali zolnierze przyniesli nam wolnosci i pokoj. Przyniesli nam uwolnienie od nazistow, b ow innym przypadku nie siedzielibyscie teraz na kompie tylko byscie zapierniczali na spotkanie Hitlerjugend, na lapie dumnie nosilibyscie swastyk i wymachiwali lapami z okrzykiem na ustach "Hail Hitler". To Armia CZerwona na swoich bagnetach zdobyla dla nas wolnosc i spokojne zycie !!
3) Mowicie ze Rosjanie sa psychiczni ? A mi sie wydaje ze po prostu znaja swoja wartosc i pozycje w swiecie. Putin jak i cala jego ekipa dba o spoleczenstwo w odroznieniu od naszych politykow ktorzy zajmuja sie tylko ciagle bzdurami. Rosjanie sa jacy sa bo to dumny i silny narod ktory nigdy nie byl na kolanach !! Mieli swoje wzloty i upadki ale nigdy przenigdy nie lezeli na kolanach i blagali o litosc tylko sami potrafili sobie poradzic z innymi !! Rosja to SILA ktorej w Polsce nie ma nie bylo i nie bedzie i za to ich szanuje. A zwykly szary Rosjanin to osoba goscinna mila uprzejma, ktora nigdy nie odmowi pomocy.
Jaka piechota stary niby husarii pomagała?! Wiadomo tez brali udział w bitwach ale to szelest skrzydeł i trzęsąca się ziemia pod rozpędzoną husaria niszczyła wszystko co napotkała na swojej drodze bez wyjątku!!
[ Dodano: 2008-04-26, 23:57 ]
To oni Ci wspaniali zolnierze przyniesli nam wolnosci i pokoj. Przyniesli nam uwolnienie od nazistow, b ow innym przypadku nie siedzielibyscie teraz na kompie tylko byscie zapierniczali na spotkanie Hitlerjugend, na lapie dumnie nosilibyscie swastyk i wymachiwali lapami z okrzykiem na ustach "Hail Hitler". To Armia CZerwona na swoich bagnetach zdobyla dla nas wolnosc i spokojne zycie !! ... I WPęDZILI W NOWą NIEWOLę TRWAJąCą DO '89 :P
Wysłany: 2008-04-26, 22:59
Rafcio napisał/a:
szczepan nie przeszdzaj!, husaria to nasza najlepsza jednostka
źle interpretujesz fakty, nie napisałem, że jest zła tylko, że husaria to nie tylko żołnierze z trzepioczącymi piórami na koniach, a też inne jednostki i dzięki temu stanowiliśmy siłę... sama jazda która jest nazywana strticte husarią przegrałaby na każdym polu bitwy. Zazwyczaj jednak, toważyszyły jej inne jednostki ale o tym nie mówili w Ogniem i Mieczem
Rafcio napisał/a:
Rosjan nie broń, maja taka opinie i już
nie mają i już, w Polsce nawet się z takim czymś nie spotkałem za wyjątkiem Ciebie i Damiana
Ostatnio zmieniony przez Adm 2008-04-26, 23:02, w całości zmieniany 1 raz
Rok studiów: 4
Wysłany: 2008-04-26, 23:00
Dla kogo niewola dla tego niewola. A powiem Ci dla kogo to byla niewola. Dla nierobow, wichrzycieli, karierowiczow dbajacych tylko o wlasny tylek i wlasna kieszen. Popatrz na dane statystyczne. Ponad polowa MLODYCH polakow ocenia okres PRL-u jako dobre czasy. Nie wspominam juz o starszym pokoleniu.
Wysłany: 2008-04-26, 23:09
^ ^ o komune nie zahaczajmy, w Terespolu też byłem i to kilkanaście razy i ani razu się z tym nie spotkałem, wręcz przeciwnie
a tutaj dowód na to, że Polacy nie byli święci w sprawie gwałtów, opinia niedoszłego historyka
Cytat:
Hitler starł swoją potęgę kilkadziesiąt kiloetrów przez Moskwą, a my nie dość, że weszlismy do Moskwy to zdążyliśmy tam jeszcze trochę poimprezować i kobiet im pochędorzyć ALe generalnie przyczyna naszej klęski polegała na tym, że ten Car Samozwaniec jak go tam nazywają nie był tyranem jak ci przed nim i po nim więc długo u władzy utrzymać się nie mógł. Poza tym zaczynam się zastanawiać czy to faktycznie był tak mały incydent w naszej historii. Przez całe lata komuny praktycznie na lekcjach histori o tym nie wspominali bo było to niepoprawne politycznie w tamtych czasach raz, że pokazywało, że były jakieś tarcia między Polską a Rosją a dwa, że to my ich pralismy z sukcesami na ich terytorium do tego w stolicy. Chciałbym gdzieś poczytać o faktycznej skali tych operacji wojskowych zwłaszcza, że to dość unikatowy incydent w naszej historii.
MACIE TUTAJ O HUSARII ;]
Cytat:
Rzeczpospolita miała od czasów Batorego niezłą artylerię i piechotę (jednolicie umundurowaną piechotę wybraniecką), które zostały jeszcze ulepszone przez Władysława IV Wazę (wprowadzono piechotę wyposażoną w muszkiety i piki oraz jazdę, która nie tylko przełamywała jak husaria, ale wspierała piechotę siłą ognia). Wprowadzono też odlewane w Polsce działa regimentowe.
Husaria to pewien mit, bo jest efektowna wizualnie, ale sama wiele by nie zdziałała bez wsparcia innych typów wojsk, o których się często zapomina.
Wiem o tym wydarzeniu i jestem dumny że jako jedyni w historii zdobyliśmy Moskwę
A co do gwałtów...cóż to była zemsta i przejaw barbarzyństwa fakt ale oni to nam robili częściej i dłużej niż my im raz
[ Dodano: 2008-04-27, 00:14 ]
A znasz powiedzenie Ilu historyków tyle opinii?!
Ja czytałem o wiele więcej wręcz przeciwnych opinii i tego uczono mnie na historii i tego się trzymam
Wysłany: 2008-04-26, 23:28
^ ^ ok. A teraz wszyscy oglądnijmy najlepszą reklamę Polskiej husarii jaką nam zrobiono za granicą, specjalnie na zamówienie Kremla pokazali nas jako złe bestie - i dobrze!!, poza tym w ich mentalności zbrodniarzy się szanuje, darzy się też szacunkiem siłę więc nawet jeśli nakreślili nas jako czarne charaktery to tym lepiej dla nas. Wystarczy spojrzeć jakim szacunkiem darzą teraz Niemców. Film nazywa się 1612 - moment kiedy zdobywaliśmy Moskali Trajler przyznam, że jest zajebisty, na sam widok naszej altyrerii wbijającej się w mury Moskali, łezka w oku się kręci Warto to obejżeć bowiem trwa 1:52 minuty. Oczywiście w filmie są przekłamywania chociażby ze względu na jednorożca który wg legendy wybawił ich spod naszej okupacji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum