Strona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Kara za podejrzenie
pogonifan 

Rok studiów: 2
Wysłany: 2009-10-30, 15:11   Kara za podejrzenie

Cytat:
Bezprecedensowy werdykt w Niemczech – Sąd Najwyższy uznał, że nie trzeba bezpośrednich dowodów by nałożyć na kibica zakaz stadionowy. Wystarczy, że grupa, do której przynależy, brała udział w akcie agresji – podaje Associated Press.

W piątek zapadł wyrok bez precedensu w Niemczech. Sąd Najwyższy uznał, że można ukarać kibica zakazem stadionowym, jeśli istnieje choćby podejrzenie, że ten brał udział w akcie agresji. Wyrok był skutkiem apelacji kibica Bayernu Monachium, który otrzymał zakaz wstępu na Allianz Arenę na okres dwóch lat, choć nigdy nie postawiono mu żadnych zarzutów.

Według decyzji sądu wystarczy uzasadnione podejrzenie, że fan mógł brać udział w zajściu, a grupa, której jest członkiem była już posądzana o przemoc. Werdykt ucieszył niemiecką federację DFB.

Obecnie w Niemczech zakazy wstępu na stadion ma ok. 2900-3000 osób.

źródło: AP / USAToday.com

portalkibica.pl

Nie chodzi mi tutaj o to, że ten człowiek jest kibicem, ale o sam fakt, że jest karany tylko za to, że istnieje podejrzenie, albo że należy do jakieś grupy. Pierwsze pytanie jakie mi przyszło do głowy to: gdzie domniemanie niewinności? Jak można tak robić z kibicami to czemu nie ze zwykłym obywatelem?

Czesław 

Rok studiów: 2 i 1/2
Wysłany: 2009-11-14, 17:21   

to prawie jak z tym noblem dla Obamy, na zachętę

pogonifan 

Rok studiów: 2
Wysłany: 2009-11-14, 18:14   

Dokładnie ten świat schodzi na psy. A to nagrody, a to kary dają za nic, bezsens.

@Adm 

Rok studiów: II
Wysłany: 2009-11-14, 18:26   

Mi się wydaje, że nie schodzi na psy, a po prostu nie potrafimy się jeszcze dostosować do nowych realiów tego świata, bo media idą naprzód i przekazują nam systematycznie większą ilość wydarzeń i wg. mnie wszelkie patologie i odchyły jakie istnieją obecnie niczym się nie różnią od tych, które zachodziły 50 lat temu z różnicą taką, że wówczas media nie miały do takowych dostępu. Obecnie w internecie możemy znaleźć wszystko to co nam się w pale nie mieści a co występowało od wieków. To tak samo jak z homoseksualizmem. Występował od początku istnienia ludzkości a zaczęło się o tym szerzej mówić dopiero z 20 lat temu. Generalnie jest tak, że większość spraw sądowych i tak nie jest wyjawiana na światło dzienne, a gdyby tak się stało, to wówczas byłyby ładne jaja. Jestem tego pewien, bo miałem ten zaszczyt słyszeć o sprawach sądowych z pierwszej ręki, które nawet w mojej mieścinie dosięgały rozmiarów sprawy austriackiego Fritzla, a mimo tego media nie miały takiego zasięgu żeby dojść do takiej sprawy - po Fritzlu okazało się, że pojawił się nagle Fritzl brytyjski, niemiecki i praktycznie okazało się potem, że każdy kraj ma swojego Fritzla ale ten austriacki był pierwszy, który wyszedł na światło dzienne, następni jakoś już tak nie szokowali. Jakoś mnie tak na off-top wzięło.

Odpowiedz do tematu