Strona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Czarnobyl

Czy popierasz budowę elektrowni atomowej w Polsce ?
Tak
81%
 81%  [ 18 ]
Nie
13%
 13%  [ 3 ]
Nie interesuje mnie to / nie mam zdania
4%
 4%  [ 1 ]
Głosowań: 22
Wszystkich Głosów: 22

Adr
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-26, 17:43   Czarnobyl

Czarnobyl: 22 lata później

KOSZMAR POWRACA

Była dokładnie 1.23 w nocy, kiedy rdzeń czwartego reaktora w Czarnobylu zaczął się topić. Kilkanaście sekund później doszło do eksplozji, która spowodowała największą katastrofę atomową w historii. Właśnie mijają dokładnie dwadzieścia dwa lata od tego wydarzenia.

W wyniku wybuchu nieodwracalnemu skażeniu uległ obszar o średnicy 30 kilometrów na pograniczu Białorusi, Ukrainy i Rosji, a radioaktywna chmura rozprzestrzeniła się po całej Europie.

Swoje domy musiało opuścić 130 tysięcy ludzi. Bezpośrednio po wybuchu na chorobę popromienną zapadło ponad 200 osób, 47 zmarło. Jak twierdzą naukowcy na śmiertelną dawkę promieniowania mogło być narażonych nawet 600 tysięcy ludzi.

Dziś ofiar katastrofy w Czarnobylu mogą być nawet trzy miliony, prawie milion to dzieci, które dopiero teraz zaczynają odczuwać skutki katastrofy.

Czarnobyl nadal straszy

Wiele lat po katastrofie władze radzieckie, a potem ukraińskie bagatelizowały problem Czarnobyla. Reaktory, które przetrwały wybuch, dalej pracowały. Ostatecznie elektrownię wygaszono dopiero w 2000 roku, ruiny Czarnobyla nadal jednak straszą i stanowią śmiertelne zagrożenie.

Zaraz po wybuchu uszkodzony reaktor został przykryty betonowo-stalowym sarkofagiem. Budowla stawiana w pośpiechu nie przetrwała próby czasu. Konstrukcja przerdzewiała i w każdej chwili grozi zawaleniem. W dodatku zupełnie już nie pochłania promieniowania, które w pobliżu szczątków reaktora nr. 4 przekracza dopuszczalne normy ponad pięćdziesięciokrotnie.

Niekończąca się walka z promieniowaniem

Budowa nowej osłony dla rozerwanego wybuchem reaktora rozpoczęto blisko 6 lat temu. Konstrukcja ze stali na tym razem zamknąć praktycznie całe ruiny elektrowni, jednak prace wciąż się przeciągają, głównie przez promieniowanie. Robotnicy, którzy pracują przy budowie nowego sarkofagu mogą przebywać w Czarnobylu maksymalnie trzy miesiące.

zrodlo: http://www.tvn24.pl/-1,1547533,wiadomosc.html

od siebie dodam, ze bardzo interesuje sie tematyka Czarnobyla :) przeczytalem wiele artykulow i obejrzalem wiele materialow zwiazanych z wydarzenia z 26 kwietnia. Ten temat szczegolnie mnie intereseuje, bo nadal jest bardzo tajemniczy i okryty mrokiem :)

Co myslicie w zwiazku z owym wybuchem, jakie nasuwaja sie wam refleksje.

dla ciekawskich: http://youtube.com/watch?v=MNnFFdIbBNc pieknie zmontowany o muzyce zapozyczonej niczym z horroru :) film pokazujacy tragedie mlodego miasta prypec wybudowanego w wiekoszsci dla pracownikow w elektrowni, niestety nie dlugo nacieszyli sie tym naprawde pieknym i nowoczesnym jak na tamte czasy socjalisycznym miastem.

dla gieromaniakow polecam gre Stalker ^_^

Rzeżnik-Wędliniarz 

Wysłany: 2008-04-26, 21:33   

co tu dużo mówić głupota radzieckich szamanów w Moskwie, i nieumiejetność przyznania się do błędów

@Adm 

Rok studiów: II
Wysłany: 2008-04-26, 21:51   

^ ^ nie głupota, a imperialistyczne założenia i zimna wojna, nie pozwalająca przyznawać się do błędów :)

Prawdą jest, że nie jest w 100% winy reaktora, że tak nam się sprawdził .. prawdą jest, że wybuch powstał podczas nocnej zmiany (wtedy jest mniejsze zapotrzebowanie na prąd) Ta nocna zmiana to byli studenci, stażyści Przeprowadzali oni test pompy zapasowej, która pompowała wodę do ochłodzenia reaktorów... Na skutek błędnych poczynań studentów, doszło do rozregulowania reaktora który i tak prędzej służył do celów wojskowych aniżeli do cywilnych. Potem był oczywiście straszliwy wybuch, przez którego nawet nasze dzieci będą cierpiały na chorobę popromienną :] I tutaj ciekawostka.. kto wykrył jako pierwszą awarię reaktora na Czernobylu ? Szwedzi ! W ciekawy sposób ... otóż jak jeden pracownik elektrowni przechodził przez bramkę, ukazująca chyba poziom promieniowania (nie pamiętam dokładnie) zaczęła ona pikać, ale było wszystko w porządku, po zweryfikowaniu informacji wszystko stało się jasne... amerykańskie satelity zlokalizowały ogroną chmurę pyłu nad Kijowem :] To co pan prof Burger mówił o tych ludziach mutantach to prawda, jednak w najbliższym miasteczku i tak mieszkają ludzie ... za spore pieniądze. Niektórzy jednk są tam zdrowi ale to zapewne jedynie pozory ... tyle. Dziwię się, że cała europa ma problemy z tymi składkami, skoro nawet Amerykańce nam do tego dokładają ...

Mój apel, nie bójmy się przyszłych elektrowni jądrowych w Polsce (pierwsza ma stanąć już w 2017 roku) bo to jest całkiem bezpieczna elektrownia, z zupełnie innym typem reaktorów, prawie bezawaryjnych.

pio88tr 

Wysłany: 2008-04-26, 21:54   

Buzek już to mówił na swoim wykładzie :)

@Adm 

Wysłany: 2008-04-26, 21:56   

zapomniałem ;d ale on chyba mówił o elektrowni w Igalinie na Litwie a ta stanie w 2012r. a ta w 2017 będzie w 100% nasza :)

Ania M 

Wysłany: 2008-04-26, 22:15   

na pewno technologie poszły do przodu i ewentualność wybuchu jest minimalna ale jednak jest... i tak jak w Czarnobylu nawet najlepsza technologia, nie powstrzyma możliwego błedu człowieka.

Acik 

Rok studiów: IV
Wysłany: 2008-04-26, 22:19   

Potrzebne są alternatywne źródła energii :) Elektrownie wydają się najsensowniejsze i najbezpieczniejsze :)

Rzeżnik-Wędliniarz 

Wysłany: 2008-04-26, 22:22   

Ja jestem ża powstaniem takiej elektrownii, ttyle sie mówi efekcie cieplarnianym, spowodowanym przez tradycyjne elktrownie - Buzek o tym mówił, a jeśli chodzi o Rosjan moim zdaniem oni maja skłonnośc do przyznawania się do jakichkolwiek błędów

[ Dodano: 2008-04-26, 23:23 ]
no i oczywiście inwestować w alternatywne źródła energii

@Adm 

Wysłany: 2008-04-26, 22:24   

no oczywiście, awarie reaktorów i to nie tylko z winy człowieka zdarzają się conajmniej raz rocznie (a elektrowni jądrowych na całym świecie jest nie boję się powiedzieć tysiąc jeśli nie więcej i ich liczba stale rośnie!!, tyle, że w tej chwili są takie zabezpieczenia, gdzie nawet po jakiejś tam awarii, nic się nie staje !! sama budowa pomieszczeń z reaktorem jest taka, że nawet po wybuchu (który ostatni raz zdarzył się kilka lat temu), jej efekty uboczne nie wydostają się na zewnątrz !! :) W polsce w latach 90 planowano budowę reaktora, i już nawet w trójmieście przywieźli reaktor, nie pamiętam powodu, dlaczego jej nie wybudowano... Ta co teraz powstaje, gdzie dla nas pobór energii z Igaliny na Litwie wynosi ok 1/3, jej stary reaktor to ten typu Czarnobylskich, ta nowa ma mieć jedne z najlepsiejszych na świecie :) budowa kosztować będzie kilka miliardów euro. Dokładnie Wam nie powiem, sami sobie sprawdźcie :P Budowa elektrowni atomowych jest konieczna, bo:

- nowe zapisy UE, mówiące o tym, że każde państwo na świecie ma zmniejszyć emisję pyłu i gazów o 20% do 2020r. wymusza na nas produkcję czystej energii
- tak czy siak, na skutek bogacenia się społeczeństwa i nie tylko, pobór energii stale rośnie i jeśli nic z tym nie zrobimy grozi nam ciemnota :P

W sprawie alternatywnych źródeł energii:

-ok wiatraki w Polsce powstają, czy też elektrownie wodne, ale albo nie jesteśmy krajem żyznym pod względem natury (słabe wiatry i słaba siła rzek) albo w stosunku do elektrowni atomowych to dają one nieporównywalnie mniejszą energię. Elektrownie atomowe są najbardziej opłacalne.

Ostatnio zmieniony przez Adm 2008-04-26, 22:27, w całości zmieniany 1 raz  

Acik 

Rok studiów: IV
Wysłany: 2008-04-26, 22:26   

Były plany żeby zamiast w Czarnobylu wybudować reaktor w centrum Moskwy, taki miał być ponoć bezpieczny :) Dobrze, że zmienili zdanie, bo połowa Rosjan chodziła by teraz z 3 ręką ;D

Ania M 

Wysłany: 2008-04-26, 22:29   

wiem że trzeba szukać alternatywnych rozwiązań i niestety konieczność powstania jest oczywista, twierdze tylko że nie można mówić ze skoro technologia poszła do przodu mamy całkowite bezpieczeństwo jej powstania

Rzeżnik-Wędliniarz 

Wysłany: 2008-04-26, 22:32   

miała być w Polsce Elektrownia atomowa w Żyrandowie, ale protesty ekologów no i Czarnobyl spowodowały swoje teraz tam jest elektrownia szczytowo-pompowa

@Adm 

Wysłany: 2008-04-26, 22:35   

^ ^ no :) nawet było to pytanie na próbnej maturze z geografii :)

Aniu, może i tak ale jak już wspominałem, ostatni wybuch reaktora był kilka lat temu jeśli nie więcej i nie wyrządził on szkód bo teraz zabezpieczenia są na o wiele wyższym poziomie, sami naukowcy wyśmiewają budowę czernobylskiej elektrowni.. Taka będzie przyszłość z nimi czy tego chcemy czy nie. Ja jestem za.

pio88tr 

Wysłany: 2008-04-26, 22:36   

A pod Gdańskiem wybudowano 2 elektrownie na świńskie odchody produkującą prąd dla 10 okolicznych wsi :D To się nazywa innowacja

Rzeżnik-Wędliniarz 

Wysłany: 2008-04-26, 22:41   

no i dobrze liczy się inwencja, a co do budowy elektrowni cieszy mnie ze jest na Litwie, elektrownie typu europejskiego są o wiele bezpieczne niz radzieckie, poza tym wiemy jakie wyzwania dała nam unia jesli chodzi ograniczenie emisji gazów bez elektrownii atomowej nie damy rady. we francji prawie 80 % energii pochodzi z atomowek i co, maja piekne krajobrazy :d

Odpowiedz do tematu