a jaka była przyczyna wybuchu reaktora? w tym filmiku z cytatami jest wspomniane, że przyczyny oficjalnie nie podano
_________________ Always remember, a fallen soldier
Always remember, fathers and sons at war
Always remember, a fallen soldier
Always remember, buried in history
"Śledztwo zaczęło się od przesłuchań. Brytyjski fizyk, badający wady konstrukcyjne reaktora, stwierdził, że konstrukcja nie zapewniała stabilności, a starsi urzędnicy wiedzieli o defekcie. Zaskakujący jest fakt, że na kilka minut przed wybuchem, w krytycznej sytuacji, nie podjęto decyzji o przerwaniu testu. Ponieważ prętów kontrolnych było zbyt mało, rdzeń reaktora uległ przegrzaniu. Pracownicy elektrowni zachwiali stabilność reaktora, nawet o tym nie wiedząc. Pod wpływem ekstremalnej temperatury, reaktor zaczął się walić. Nie wiadomo jednak, dlaczego przegrzany reaktor wywołał eksplozję. Na kilkanaście sekund przed wybuchem, pracownik otrzymał informację o kontynuacji testu. W tym czasie pręty paliwowe zaczęły pękać od nadmiaru temperatury, a pod pokrywą powstało gigantyczne ciśnienie, a tony pyłu radioaktywnego uchodzi w powietrze. Promieniowanie nie tylko przemieszcza się w powietrzu. Naukowcy obawiają się, że rdzeń reaktora może stopić się do przepływającej pod nim wody. Po przeprowadzeniu naocznego testu, stwierdzono, że rdzeń reaktora nie stopił się całkowicie, ale może jeszcze się to zdarzyć. Postanowiono położyć pod rdzeniem potężną betonową płytę. W ruinach reaktora wciąż pozostaje 200 ton radioaktywnej lawy. Z tego powodu postanowiono zabudować reaktor gigantycznym betonowym zbiornikiem. Najpierw żołnierzom kazano przerzucić radioaktywny pył do zniszczonego rdzenia. Prace wykonywano w ołowianych kombinezonach. Krytyczny ciąg zdarzeń zapoczątkowało polecenie testu. Z reaktora wycofano zbyt wiele prętów kontrolnych i zredukowano dopływ chłodziwa, na skutek czego reaktor stracił stabilność. Nie da się powstrzymać eksplozji. Za powód katastrofy uznano systematyczny zły nadzór. Liczbę ofiar śmiertelnych, rząd Ukrainy oszacował na 8000."
By poczuć ten klimat. Co innego jest oglądać a co innego tam pojechać i zobaczyć na żywo to o czym czytałeś, stać w miejscach w których brałeś udział choćby w S.T.A.L.K.E.R.Z.E. Bez porównania jak dla Mnie.
Rok studiów: IV
Wysłany: 2010-01-24, 12:58
Ja dodam tylko, że ogólnie do katastrofy doszło podczas nocnej zmiany - wówczas zapotrzebowanie na prąd w Kijowie było najmniejsze. Test polegał na wykorzystywaniu zapasowej wody schładzającej rdzeń reaktora. Wykonywali to stażyści. Międzynarodowa opinia publiczna dowiedziała się o katastrofie dzięki temu, że chmura radioaktywna dostała się w strefę powietrzną Szwecji i sensory w tamtejszych elektrowniach atomowych wykryły skażenie Koszt usunięcia katastrofy wyniósł 18 mld $ (a wtedy to były potężniejsze pieniądze niż teraz) będąc jednym z głównych gwoździ do trumny sowieckiej gospodarki.
By poczuć ten klimat. Co innego jest oglądać a co innego tam pojechać i zobaczyć na żywo to o czym czytałeś, stać w miejscach w których brałeś udział choćby w S.T.A.L.K.E.R.Z.E. Bez porównania jak dla Mnie.
racja, ja w stalkera, pierwszą część, grając po raz pierwszy, spędziłem nad nim blisko 14 godzin bez przerwy (pamiętam, że nawet nie zwróciłem uwagi, kiedy minęła noc). Niesamowity klimat.
Co do wybuchu, właśnie nie miałem pojęcia dlaczego się to stało, ale po prawdzie nie zgłębiałem się nigdy w ten temat. Najbardziej przyciągnął moją uwagę fakt jak radzono sobie ze sprzątaniem tego bałaganu. Na początku, aż nie dowierzałem, że usuwano to gołymi rękoma...
Rok studiów: IV
Wysłany: 2010-01-24, 13:16
ktosik napisał/a:
Najbardziej przyciągnął moją uwagę fakt jak radzono sobie ze sprzątaniem tego bałaganu. Na początku, aż nie dowierzałem, że usuwano to gołymi rękoma...
W tym wątku już dawałem najciekawszy film o tej katastrofie, tam jest pokazany każdy aspekt związany z katastrofą od przeżyć ludzkich po techniki usuwania następstw katastrofy.
Na początku, aż nie dowierzałem, że usuwano to gołymi rękoma...
Azbest z dachu ściągali wchodząc pojedyńczo na zmiane co 15 sekund (!!!). Dawka promieniowania którą przyjęli na klatę była porażająca. Nikt dzisiaj z tamtej ekipy już nie zyje a większość zmarła do roku po akcji.
Zresztą warto zobaczyć dokument "Bitwa o Czarnobyl". Na Youtubie jest w całości w 10 częściach. Szczepan bodajże w tym temacie podawał już linki do niego. No i na torrentach pewnie wisi:P Godne zobaczenia
Podobny klimat panuje w Kłominie (lub inaczej Gródku) koło Bornego Sulinowa i poradzieckiego poligonu. Identyczne opuszczone bloki, malowidła propagandowe (z roku na rok coraz mniej bo budynki się sypią przez złomiarzy). Może nie ma takiego napromieniowania i tylu rzeczy pozostawionych w domach...
Podobny klimat panuje w Kłominie (lub inaczej Gródku) koło Bornego Sulinowa i poradzieckiego poligonu
Już tam byliśmy
Kłomino – miejscowość oddalona 12 km od miasta Borne Sulinowo (woj. zachodniopomorskie). Do 1992 roku miasto było bazą Armii Radzieckiej i podlegało jej administracji, zaś w 1993 roku zostało włączone do polskiej administracji wraz z sąsiadującym Bornym Sulinowem. W przeciwieństwie do Bornego Sulinowa Kłomino nie zostało zasiedlone i nigdy nie otrzymało praw miejskich. Swego czasu pojawiła się oferta sprzedaży Kłomina za 2 mln złotych. Chętny się jednak nie znalazł. Aktualnie w Kłominie dobiegają końca prace związane z budową kotłowni olejowej, oczyszczalni ścieków, hydroforni i wysypiska śmieci. Od 2008 roku miasto systematycznie zostaje wyburzane. Pozostaną tylko 4 budynki : 1 należący do urzędu gminy Borne Sulinowo, Jeden prywatny blok oraz 2 należące do Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum