Rok studiów: II
Wysłany: 2008-04-26, 23:18
Rafcio napisał/a:
dobrze powiedziane, do obsługi trzebby było zaangazować specjalnie przeszkolony personel
no a to jest przecież oczywista oczywistość Ludzie się boją stawiania u nas elektrowni bo myślą o czarnobylu, odpowiednia kampania informacyjna, mówiąca o tym, że Czernobyl to pomyłka a obecne konstrukcje reaktorów, zabezpieczenia są nieporównywalnie lepsze dadzą mam nadzieję skutek, w końcu podobno nie jesteśmy głupim narodem...
naturalnie, ze ludzie sie obawiaja elektrowni atomowej, ale moi drodzy rodacy zloza ropy naftowej, wegla kamiennego koncza sie juz.. co zrobimy za 15-20 lat jak staniemy w obliczu braku tych surowcow.. postawmy sobie te pytanie juz dzis a nie wowczasn gdy bedzie za pozno
_________________ Prawdziwy trening zaczyna sie wtedy gdy mowisz sobie: dosc, nie mam siły!!
Wysłany: 2008-04-27, 15:18
trzeba też powiedzieć, że elektrownie atomowe będą i tak przechodziły do lamusa, obecnie przyszłością energetyki, ma stać się elektrownia termojądrowa, która jako pierwsza w Europie będzie budowana w Brukseli jako pilotażowy program UE. Na taką jednak nas nie stać :P Do takiego reaktora wstrzykiwany jest zamrożony w kostkach wodór (którego nieograniczoną ilość możemy znaleźć w wodzie), potem wokół olbrzymich magnesów wewnątrz tego reaktora wytwarza się w warunkach ziemskich plazma taka jaka jest na słońcu !! Ma on większą moc, i jest bardziej długowieczny. Konstrukcje tego reaktora wymyślili radzieccy uczeni i nazwali ją tokamakiem kulistym, zaś wprowadzeniem tej technologii na użytek cywilny - amerykanie. Jeśli coś źle mówię to mnie poprawcie :P
edit: pomylilem sie on bedzie robiony nie w Brukseli, a w południowej Francji, a dodatkowo projekt będzie współfinansować Rosja, Chiny
http://pl.wikipedia.org/wiki/ITER
Wysłany: 2008-04-29, 21:35
Znalazłem krótki wykładzik na temat energii ekologicznych w Polsce
Cytat:
No niestety ale mamy obowiązek produkcji energii ze źródeł odnawialnych. Chyba 7,5% zakupionej energii w 2010 roku ma pochodzić ze źródeł odnawialnych.
Oczywiście to niestety w cudzysłowiu, dla inwestorów to niezły biznes. Koszt 1MW elektrowni to w przybliżeniu 1mln euro. Zwraca się średnio w 5-7 lat. Przez następne lata elektrownie już zarabiają. Dla niektórych ekologów to też super sprawa, są tacy którzy popierają budowę wiatraków, a są tacy którzy uważają że wyrządzają one więcej szkód.
Dla spółek dystrybucyjnych jest to ogromny problem, po pierwsze muszą kupić drogą energię, do tego certyfikaty i co najgorsze rozbudowywać swoją sieć energetyczną, żeby przyłączyć takie "bujające" się dziadostwo często wielkości 50-150MW. Zaniedbania w energetyce są ogromne, potrzeba wiele mld na modernizacje przestarzałych bloków energetycznych i do tego dochodzą jeszcze koszty rozbudowy sieci związanej z przyłączeniami wiatraków.
Dla Kowalskiego każdy nowy wiatrak oznacza oczywiście droższą energię i tak będzie ona drożeć z roku na rok, chyba że ktoś w końcu pójdzie po rozum do głowy i zbuduje w północnej Polsce elektrownię atomową.
Jeśli macie trochę milionów do zainwestowania, to wiatraki to bardzo dobry interes. Trochę się czeka na przyłączenie, ale to własnie problemy z rozbudową sieci. Na pomorzu niedawno ruszyła farma w Zajączkowie 48MW, niedługo ruszy farma w Koniecwałdzie - bodajże 18MW, a kolejne 40 farm czeka na przyłączenie (w tym niektóre po 90-150MW) !!!
Jest tego badziewia jeszcze dużo :-) oczywiście należy pamiętać, że nawet jeśli będziemy mieć 10 000MW mocy zainstalowanej w wiatrakach, to nie zastąpią one tak naprawdę elektrowni węglowych, które będą w pasmie i tak produkować energię, a w szczytach stać w gotowości i będą musiały być utrzymywane na wypadek "ciszy".
Wysłany: 2008-04-29, 22:02
bardzo ciekawe, hhhmmmm............, ja proponuje elektrownie szczytowo-pompowe(są wydatniejsze i nie zajmuje tyle miejsca co wiatraki) i proponowałbym zawrzec podobna umowe z rosjanami w sprawie elektrowni jak teraz zawarliśmy z litwa, chcemy ratowac srodowisko nie ma rady trzeba budować atomówki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum