Rok studiów: 2 i 1/2
Wysłany: 2009-10-09, 13:40
pogonifan napisał/a:
A przepraszam źle doczytałem. Ale nie od dziś wiadomo, że czytanie i słuchanie ze zrozumieniem w Polsce nie stoi na najwyższym poziomie.
Nie zmienia to jednak faktu, że nadal nie rozumiem co może być głupiego w temacie "Prawda o katolicyzmie..." Może autor miał właśnie taką intencje, aby zaciekawić.
Chyba oto tu chodzi, aby zaciekawić forumowicza, jak widać jakiś tam efekt jest.
Tyle, że jakbyś obejrzał film na który się powołuje autor tematu to byś wiedział, że film się odnosi ogólnie do judechrześcijaństwa, a nie bezpośrednio do katolictwa (niezależnie od obrządku).
Autor tematu opiera się na dość, powiedzmy nie naukowym źródle. Nie zmienia to faktu, iż żałosnym jest twierdzić że wszystkie religie są złe, zabijają itd., podczas gdy samemu się atakuje tylko jedną z nich, jedyną jaką zna (i to tylko jeden obrządek!).
Śmiem nawet twierdzić, że autor tematu nawet ateistom nie jest. Czemu? Gdyż sprawy duchowe, tudzież religijne (a zwłaszcza ta jedna) wywołują u niego emocje i jak widać potrzebuje jakieś tam sposoby ekspresji tegoż uczucia.
Ateiści tak nie postępują, jeśli ktoś chce żyć w takiej czy innej wierze, lub w jej braku, okej, jego/jej sprawa.
Temat wątpliwie, że miał zaciekawić. Raczej sprowokować, z resztą na początku tematu sam autor odnosi się do Szczepana.
Ps. Nie jestem katolikiem, więc zachowuje swój obiektywizm w odróżnieniu do co poniektórych.
_________________ Lepsza Puszka Pandory niż puszka Paprykarza Szczecińskiego!
Tyle, że jakbyś obejrzał film na który się powołuje autor tematu
Obejrzałem i jak już wcześniej stwierdziłem argumenty w nim przedstawione są moim zdaniem lekko wątpliwe. Wiadome jest, że coś wywodzi się z czegoś i że w jakiś sposób się łączy. Jednak gdybyśmy wszystko łączyli tak jak jest w Zeitgeist to doszłoby do absurdu.
Co do wypowiedzi autora tematu na temat "jedynej religii" to również nie mogę się z nią zgodzić. Nie tylko dlatego, że jestem katolikiem (choć nie praktykuję, bo Bóg a kościół to zupełnie inna sprawa), ale głównie dlatego, że miałem kontakt z ludźmi innych wyznań i wiem, że w praktyczniej każdej religii świata są jakieś błędy.
Rok studiów: 2 i 1/2
Wysłany: 2009-10-09, 15:55
pogonifan napisał/a:
2yt4u napisał/a:
Tyle, że jakbyś obejrzał film na który się powołuje autor tematu
Obejrzałem i jak już wcześniej stwierdziłem argumenty w nim przedstawione są moim zdaniem lekko wątpliwe. Wiadome jest, że coś wywodzi się z czegoś i że w jakiś sposób się łączy. Jednak gdybyśmy wszystko łączyli tak jak jest w Zeitgeist to doszłoby do absurdu.
Co do wypowiedzi autora tematu na temat "jedynej religii" to również nie mogę się z nią zgodzić. Nie tylko dlatego, że jestem katolikiem (choć nie praktykuję, bo Bóg a kościół to zupełnie inna sprawa), ale głównie dlatego, że miałem kontakt z ludźmi innych wyznań i wiem, że w praktyczniej każdej religii świata są jakieś błędy.
To nie jest sprawa jednej religii, tylko jednego obrządku (tj. rzymsko-katolickiego).
To jakiś żart? Jak można być katolikiem, uważać się za katolika (czyli członka Kościoła Katolickiego), jednocześnie nie praktykując?
Czemu nie dokonasz apostazji, skoro nie wierzysz w kościół?
Chociażby wśród Alawitów, Zaratusztrian lub chociażby pośród proto-IE wierzeń nie znajdziesz ani jednego błędu, ni sprzeczności. Twoja wiedza teologiczna jest równa zeru (bez obrazy). Z jakimi wyznaniami miałeś kontakty? Mówisz o ludziach, że z ludźmi miałeś kontakty, to ludzie popełniają błędy. Oddzielną sprawą jest duch, a materia.
_________________ Lepsza Puszka Pandory niż puszka Paprykarza Szczecińskiego!
Nie słyszałeś nigdy o pojęciu niepraktykujący ale wierzący? Ja wierzę w Boga i dochowuję większości tradycji katolickich jakie występują w naszym kraju.
A do kościoła nie chodzę, gdyż za dużo nazwijmy to oszustw ze strony księży widziałem.
Co do kontaktu z wyznawcami innych religii, to prócz protestantów byli również hindusi, czy też muzułmanie.
Co do mojej wiedzy teologicznej to nie uważam, abym miał ją na wyższym, czy też niższym poziomie niż Ty. Nie uważam jednak, abym miał jak to określiłeś zerową wiedzę na ten temat. Do wniosków takich dochodzę ot choćby dzięki temu, że w szkole do jakiej uczęszczałem miałem przedmiot zwany religioznawstwem, który nie był prowadzony przez żadną osobę zamieszaną z jakąkolwiek religią.
Jak mogę dokonać apostazji, skoro oznaczałoby to odejście od wiary? A jak już wspomniałem ja wierzę w Boga, w to co jest napisane w biblii, ale nie mam zamiaru być sponsorem naszego kościoła. Nie wiem jak funkcjonuje kościół katolicki we Włoszech, czy też Hiszpanii, być może tam bym praktykował. W Polsce natomiast nie ma sensu moim zdaniem wspierać kościół jaki występuje w obecnej formie.
Widzę, że doszło tutaj do nieporozumienia. Nie odrzucam całego kościoła katolickiego. Jedyne co odrzucam to, że tak to ujmę polską wersje tegoż kościoła.
Ale jeśli za wyznacznik bycia katolikiem weźmiemy uczęszczanie do kościoła to tak, w takim sensie nie jestem katolikiem.
Rok studiów: czwarty
Wysłany: 2009-10-10, 10:26
Nie można być katolikiem i zarazem odrzucać Kościół czy też jak to nazywasz "polską wersje tego kościoła". To tak jakbyś był konserwatystą i odrzucał tradycje.
a mówi ci to ateista :P
_________________ "Men never commit evil so fully and joyfuly as when they do it for religious convictions."
Blaise Pascal
Jeden z wikariuszy śródmiejskiej parafii opowiada, że raz drzwi otworzyła mu kobieta ubrana tylko w pantofle: - Zareagowałem słownie. Poradziłem, żeby się ubrała, bo się przeziębi. Gorzej z ministrantami. Oni bardzo przeżyli to spotkanie.
Rok studiów: IV
Wysłany: 2010-01-24, 19:09
Mądry gość nie ma co Czcijmy Słońce
"Religia Chrześcijańska jest parodią kultu Słońca, w którym osobę Chrystusa włożono w miejsce Słońca i oddaje się mu cześć oryginalnie oddawaną Słońcu"
Thomas Pain, filozof angielski, 1737-1809
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum