Strona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Ksiądz aresztowany za napad na bank
Acik 

Rok studiów: IV
Wysłany: 2009-09-22, 18:31   Ksiądz aresztowany za napad na bank

NIC SOBIE NIE ROBIŁ Z SIÓDMEGO PRZYKAZANIA

:guns3: :guns3: :guns3:

Norbert J., który w poniedziałek napadł na agencję banku PKO w Szamotułach najbliższe dwa miesiące spędzi w areszcie. W poniedziałek mężczyzna sterroryzował pracownicę agencji nożem, po czym ukradł kilka tysięcy złotych. Jak się okazało, to... ksiądz.

Prokurator postawił księdzu zarzut rozboju z użyciem niebezpiecznego narzędzia. Grozi za to 15 lat więzienia. Ksiądz przyznał się do zarzucanego mu czynu, złożył wyjaśnienia i przyznał, że do takiego czynu pchnęły go względy osobiste.

Prokuratura nie podaje jednak bliższych szczegółów dotyczących jego wyjaśnień.

Sprawca napadu został zatrzymany niedługo po zajściu. W trakcie legitymowania przedstawił się policjantom jako... ksiądz z Białogardu. Funkcjonariusze nie uwierzyli na słowo, ale we wtorek informacja ta została Napadł na bank i uciekł polonezem. Jak się okazało, Norbert J. był wikarym w Białogardzie. W czerwcu odwołano go stamtąd i skierowano do innej parafii - koło Szczecinka. Duchowny powinien stawić się tam w końcu sierpnia - ale się nie zjawił. W związku z tym władze kościelne uznały, ze sam zrezygnował z kapłaństwa i już przygotowywały odpowiedni formalny dekret biskupi.

To s k u r w y s y n :guns1:

kijevo 

Wysłany: 2009-09-22, 18:41   

BYŁY ksiądz.

#The Hoff 

Rok studiów: czwarty
Wysłany: 2009-09-22, 19:14   

Acik napisał/a:
W poniedziałek mężczyzna sterroryzował pracownicę agencji nożem,

Może była niewierząca ?

szlemiel 

Wysłany: 2009-09-22, 20:52   

Dla mnie mozecie rozmawiac sobie o czym chcecie, juz od dawna mi to zwisa i powiewa, ale nie przeklinajcie, bardzo Was oto prosze.

Acik 

Wysłany: 2009-09-22, 21:27   

szlemiel napisał/a:
ale nie przeklinajcie, bardzo Was oto prosze.

Nie da rady proszę pana.

uszaj89 

Wysłany: 2009-09-24, 20:03   

kijevo napisał/a:
BYŁY ksiądz.

no nie do końca były ;)
przyjął święcenia kapłańskie więc do końca życia jest księdzem :)
ma obowiązek wyspowiadać i udzielić rozgrzeszenia gdy np. jest świadkiem wypadku i ofiara chce się wyspowiadać ;)

Akwilon 

Rok studiów: pierwszy
Wysłany: 2009-09-24, 20:32   

uszaj89 napisał/a:
ma obowiązek wyspowiadać i udzielić rozgrzeszenia gdy np. jest świadkiem wypadku i ofiara chce się wyspowiadać

Obowiązku nie ma ale może- ma władzę wynikającą z jurysdykcji święceń. Akurat ten człowiek jak to piszą w Głosie Koszalińskim rzucił kapłaństwo kilka miesięcy temu i miał konkubinę i dzicko. Pracował jako magazynier w markecie. Kuria mówi o nim już per "Pan". Przez to że żyje z konkubiną i ma dziecko jest z mocy prawa ekskomunikowany. Gdyby nie miał dziecka i konkubiny byłby suspensowany, ale dopóki żyłby w celibacie i praktykował wiarę, to byłby traktowany jak każdy świecki katolik (z wyjątkiem prawa do sakramentu małżeństwa).
Ostatnio zmieniony przez Akwilon 2009-09-25, 07:22, w całości zmieniany 1 raz  

uszaj89 

Wysłany: 2009-09-24, 21:47   

ja czytałem wypowiedź jakiegoś X. z kurii koszalińsko-kołobrzeskiej, że zgodnie z dekretem miał się stawić na nową parafię 27 sierpnia czego nie uczynił i kuria ustaliła że ma dziecko i żyje w konkubinacie.
Ale z tego co się orientuje to zostanie suspendowany w przypadku formalizacji swojego związku cywilnego....

Akwilon 

Wysłany: 2009-09-25, 07:23   

uszaj89 napisał/a:
Ale z tego co się orientuje to zostanie suspendowany w przypadku formalizacji swojego związku cywilnego....

Suspenoswany jest po odejściu z kapłaństwa.
Suspensa - kara kościelna stosowana tylko do duchownych polegająca na zakazie lub ograniczeniu możliwości pełnienia przez nich czynności im przynależnych z racji stanu, funkcji (wykonywania jurysdykcji, nauczania, podejmowania aktów władzy, pobierania dochodów).

Jeżeli byłby ekskomunikowany to oznaczałoby to wykluczenie z Kościoła.

uszaj89 

Wysłany: 2009-09-25, 10:59   

Nie, dobra :)
ja coś pomyliłem ;)
przecież żyje w konkubinacie więc jest suspendowany od razu (z urzędu) :)

Akwilon 

Wysłany: 2009-09-25, 11:11   

uszaj89 napisał/a:
przecież żyje w konkubinacie więc jest suspendowany od razu (z urzędu)

Suspensowany jest za to, że odszedł z kapłaństwa. Gdyby żył w celibacie to mógłby przystępować do Komunii Św., a także robić to co inni świeccy katolicy (suspensa dotyczy stanu duchownego). Od momentu złamania celibatu i życia w konkubinacie jest ekskomunikowany latae sententiae (czyli od momentu złamania celibatu).

Gdyby odszedł z kapłaństwa (i zostałby przez to suspensowany), a chciał założyć rodzinę (zawrzeć sakrament małżeństwa) to Stolica Święta (Watykan) musiałby go zwolnić z przyrzeczenia życia w celibacie.

[ Dodano: 2009-09-25, 12:11 ]
uszaj89 napisał/a:
czytałem wypowiedź jakiegoś X. z kurii koszalińsko-kołobrzeskiej,

Jego wypowiedziami nie sugeruj się za bardzo...

uszaj89 

Wysłany: 2009-09-27, 14:00   

Sandacz napisał/a:
uszaj89 napisał/a:
przecież żyje w konkubinacie więc jest suspendowany od razu (z urzędu)

Suspensowany jest za to, że odszedł z kapłaństwa. Gdyby żył w celibacie to mógłby przystępować do Komunii Św., a także robić to co inni świeccy katolicy (suspensa dotyczy stanu duchownego). Od momentu złamania celibatu i życia w konkubinacie jest ekskomunikowany latae sententiae (czyli od momentu złamania celibatu).

Gdyby odszedł z kapłaństwa (i zostałby przez to suspensowany), a chciał założyć rodzinę (zawrzeć sakrament małżeństwa) to Stolica Święta (Watykan) musiałby go zwolnić z przyrzeczenia życia w celibacie.

[ Dodano: 2009-09-25, 12:11 ]
uszaj89 napisał/a:
czytałem wypowiedź jakiegoś X. z kurii koszalińsko-kołobrzeskiej,

Jego wypowiedziami nie sugeruj się za bardzo...

czyli dobrze zrozumiałem :) tylko źle skleiłem zdanie ;)

Czesław 

Rok studiów: 2 i 1/2
Wysłany: 2009-10-09, 13:51   

uszaj89 napisał/a:
kijevo napisał/a:
BYŁY ksiądz.

no nie do końca były ;)
przyjął święcenia kapłańskie więc do końca życia jest księdzem :)
ma obowiązek wyspowiadać i udzielić rozgrzeszenia gdy np. jest świadkiem wypadku i ofiara chce się wyspowiadać ;)
Nie jestem pewien, ale czy wg prawa kanonicznego to on na siebie nie nakłada ekskomnikę lub coś w tym stylu w związku z pełnioną funkcją?

Odpowiedz do tematu