Strona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Jedzenie w MC Donald.
@Adm 

Rok studiów: II
Wysłany: 2008-10-31, 18:51   Jedzenie w MC Donald.

Mc Donald's - I'm lovin' it !!

Mc Donald's...
Wielu kojarzy się z pysznym i tanim jedzeniem. Hmm, ja tam pracuję i co mogę powiedzieć?

Może zacznę od najbardziej popularnego - cheesburger/hamburger. Pyszna bułeczka jest mrożona, nie wiem nawet jak długo (na pewno niektóre po kilka tygodni). Bułeczkę się podgrzewa i czas na dodatki; idzie musztarda, keczup - ok, potem cebulka "moczona". W pierwotnej postaci, są to wiórki suszonej cebuli, które wrzuca się do kwasku i wtedy cebulka sie namacza, mogę powiedzieć, ze nie ma ona w ogóle smaku, tylko kwas. Na cebulkę dajemy jeden ALE TO JEDEN plasterek ogórka kiszonego, ten w przeciwieństwie do cebulki jest mega słony, a na koniec idzie serek cheedar tez słony, jak cholera.
Najważniejsze; mięsko. Mięsko przed zgrillowaniem wygląda jak różowa kostka brukowa wrzucamy na płytę, zamykamy grilla na 30 sekund (gdy wyjdzie bułka z tostera i nakładamy wszystkie dodatki - broń boże, jak się spóźnisz, mięsko wyjdzie i zaczyna się kurczyć ), po otworzeniu się klapy mięsko sie przyprawia mieszanką soli i pieprzu (zawsze kropelki rozgrzanego tłuszczu i wody lecą na dłonie), a zapach? Jak to wołowina - zapach podgrzanego Pedigree - i wszystko. Tak samo powstaje BigMac, Royal i Wiesiek.
Z Maca już bardziej mogę polecić kanapki, które powstają na stronie tzw. BOP. Czyli te, które zamiast mięska wołowego maja mięso kurczakopodobne. Przynajmniej w smaku lepsze, choć równie niezdrowe. Te mięsko smaży się w głębokim tłuszczu ok 4 minut. I nie polecam nigdy kanapki Crispy, bo schodzi ona bardzo rzadko, a żeby klient nie musiał czekać, mięso smaży się już wcześniej i czasem czeka nawet w podgrzewaczu z godzinę. Jest wysuszone i pomarszczone oczywiście, tak nie można robić, ale ...
A napoje? Tym sama byłam zaskoczona. Myślałam, że cola, sprite, fanta, cola light i ice tea są sprowadzane z fabryki, no ale, jakby pomyśleć - to nierealne! Na zapleczu mamy kilka dużych butli z CO2, oraz zagęszczonymi smakami napojów. Idzie woda kranówka przez filtry, jest nasycana CO2 i mieszana ze smakiem coli.
Czyli każdy Mc to taka mała fabryka
Może to nie jakaś super tajna sprawa, ale warto wiedzieć, co się je.

źródło: http://www.cala-prawda.pl...ala-prawda.html

Acik 

Rok studiów: IV
Wysłany: 2008-10-31, 19:31   

Dlatego nie jadam tego shitu z USA :thumbdown:

Maximus 

Wysłany: 2008-10-31, 20:38   

a ja smak cheeseburgerów bardzo lubię, niestety odkąd podwyższyli mi cenę kanapki z 2 na 3 zł to rzadko tam jadam, ale shake czasem sobie wezmę ;)

mechlin 

Rok studiów: 5
Wysłany: 2008-10-31, 22:53   

a ja mam to w dupie, lubie to jem :P

kassinda 

Wysłany: 2008-11-01, 10:55   

żadna Ameryka, kazdy wie że to żarcie jest nic nie warte... no i dlatego jadam w KFC... w Maca biore tylko shake'a...

Azrael 

Wysłany: 2008-11-01, 10:57   

KFC tez jest z USA :)

mechlin 

Rok studiów: 5
Wysłany: 2008-11-01, 12:52   

kassinda napisał/a:
żadna Ameryka, kazdy wie że to żarcie jest nic nie warte... no i dlatego jadam w KFC...

jeden pies w sumie.. fast food i to korporacja to fast food. nie badzcie naiwni :)

Acik 

Rok studiów: IV
Wysłany: 2008-11-01, 12:55   

Każde żarcie z Maca, KFC i innych to gówno :)

Azrael 

Wysłany: 2008-11-01, 12:57   

Mroczny Nalewkator
:lol-above: :lol-above: :lol-above: :lol-above: :lol-above: :lol-above: :lol-above:

Czesław 

Rok studiów: 2 i 1/2
Wysłany: 2008-11-01, 18:26   

Junk-food/Fast-food jest dobry, fakt faktem nie zdrowe, ale kocham to żarcie i tylko takie wpieprzam od jakiś 6,7,8 miesięcy. Nie obchodzi mnie jak jest przyrządzane, ile ma witaminy "E", ważne że dobre. Jedni palą, ja jem FF/JF. :puppyeyes:

Odpowiedz do tematu