Strona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Składka na forum - wydanie drugie
@salamandra 

Rok studiów: IV
Wysłany: 2010-03-06, 16:15   Składka na forum - wydanie drugie

Tak jak rok temu, zwracam się ponownie do studentów majętnych czyli takich, których stać na coś więcej niż na kanapkę z keczupem :) , oraz tych, którzy doceniają sens istnienia naszego forum!

Składce podlega przedłużenie domeny oraz serwera. Nasza domena jest zarejestrowana na monopoliście - nazwa.pl. W tym roku jednak mamy szansę zaoszczędzić sporo mamony, dzięki dynamicznej konkurencji. Rok temu koszt pełnej opłaty wynosił 122 + 39.90 co dało razem 161.90 zł. Do wyboru mam dwóch najtańszych operatorów czyli OVH lub Dropped.pl.

http://danieldryzek.pl/20...waznosci-domen/

To są ceny bez VAT, który wynosi 22%. Odsyłam do poprzedniego tematu, w którym jest rachunek, dla uwierzytelnienia ;) .Czyli analogicznie 22% w wypadku OVH będzie to 45+9,90 = 54.90. Dodając do tego koszt serwera, którego nie zmieniamy wyjdzie 96.8. Podsumowując, oszczędzimy na przenosinach 65.1 zł.

Wg. opisu, nic nie tracimy na przenosinach. Podobno nie będzie nawet przerwy w działaniu. Co prawda, niewykluczone jest, że na nowym operatorze domeny, będzie nam forum trochę słabiej działało, ale chyba nie potrzebujemy czegoś ekstra prawda? Czy ktoś jest przeciwko ? XD

Jeszcze jedna sprawa. Korzystając z takiej okazji, mamy okazję zmienić nazwę nasze domeny, ale wtedy będziecie musieli zapisać sobie nową. Jeśli macie ciekawe propozycje, to może uda nam się ją zmienić!

Jeśli nikt nie jest przeciwko przenosinom, ostateczny termin składki to 10.03.2010 czyli środa. Tak naprawdę jest to czwartek, ale w czwartek będę cały dzień na uczelni. Sposób składki? Możecie mi przesyłać to poprzez przelew z konta bankowego poprzez internet - dane konta podam przez PW, lub do łapy na uczelni. Wynik w poprzedniej edycji wynosił 76,50 zł. Pobijmy ten rekord tak jak na WOŚP się tym wszystkim podniecają :stupid: . No i tak jak rok temu, resztę biorę pod własne kopyto :jupi: .

Jest jeszcze jedna kwestia, być może na OVH, bo najprawdopodobniej tego operatora weźmiemy, cena za pierwszą rejestrację jest promocyjna, sprawdzę to jutro, wtedy to już będzie Ameryka, ale wątpię żeby tak było.

Kobiety - bez nich źle, z nimi jeszcze gorzej.

Acik 

Wysłany: 2010-03-06, 17:11   

Dostaniesz w "łape" na uczelni jak Cię spotkam a co do nazwy jestem za tym, aby nazwa polius.pl pozostała :)

Ewentualnie można zmienić na yabolpatriots.pl :hihi:

@salamandra 

Wysłany: 2010-03-06, 19:05   

Jeszcze jedno - tak jak w poprzednim roku, przewiduję dla darczyńców rangę <HIT> SPONSORA FORUM <HIT> na okres do 1 lipca bieżącego roku. XD

Ranga Sponsora - co to jest ? Jest to prostokątny emblemat tuż pod nickiem z napisem "Sponsor". Otrzymując go, masz okazję poczuć się kimś. Automatycznie podwyższa Twój skill na forum oraz daje znak zwykłym użytkownikom, że z tym gościem nie można zadzierać. Oprócz tego dajesz do zrozumienia reszcie, że masz dużo w portfelu, tym samym ranga Sponsora sprawia, że masz większe powodzenie u dziewczyn. Nasze forum zastrzega, że przy posiadaniu tej rangi u kobiet, powodzenie wśród mężczyzn nie zwiększa się XD XD . Podsumowując: świat stoi przed Tobą otworem. Dodatkowo znak sponsora daje możliwość dowartościowania własnej osoby. Masz ochotę poczuć smaku sponsora? wpłać pieniądze do administratora! XD .

Próbka do wglądu tutaj XD :

Acik 

Wysłany: 2010-03-06, 19:09   

Pachnie lekko "Galeriankami", ale niech będzie :hihi:

rotmistrz 

Wysłany: 2010-03-06, 19:20   

Może zmieńmy domenę na galerianki.pl :D

Mateo 

Wysłany: 2010-03-07, 00:13   

salamandra napisał/a:
Jeszcze jedno - tak jak w poprzednim roku, przewiduję dla darczyńców rangę <HIT> SPONSORA FORUM <HIT> na okres do 1 lipca bieżącego roku. XD

Ranga Sponsora - co to jest ? Jest to prostokątny emblemat tuż pod nickiem z napisem "Sponsor". Otrzymując go, masz okazję poczuć się kimś. Automatycznie podwyższa Twój skill na forum oraz daje znak zwykłym użytkownikom, że z tym gościem nie można zadzierać. Oprócz tego dajesz do zrozumienia reszcie, że masz dużo w portfelu, tym samym ranga Sponsora sprawia, że masz większe powodzenie u dziewczyn. Nasze forum zastrzega, że przy posiadaniu tej rangi u kobiet, powodzenie wśród mężczyzn nie zwiększa się XD XD . Podsumowując: świat stoi przed Tobą otworem. Dodatkowo znak sponsora daje możliwość dowartościowania własnej osoby. Masz ochotę poczuć smaku sponsora? wpłać pieniądze do administratora! XD .

Próbka do wglądu tutaj XD :

Obrazek

Haha, kupiłeś mnie tym :rotfl:
Podaj mi na PW nr konta ;)

Czesław 

Rok studiów: 2 i 1/2
Wysłany: 2010-03-07, 15:42   

mogę kobznąć piątaka na uczelni ;)

goliard

Wysłany: 2010-03-07, 16:34   

podaj nr konta....

pogonifan 

Rok studiów: 2
Wysłany: 2010-03-07, 17:03   

Reklama dźwignią handlu :D

goliard

Wysłany: 2010-03-07, 17:17   

proponuje stworzyć specjalną range supersponosr dla osoby która wpłaci najwięcej ;P

@salamandra 

Wysłany: 2010-03-07, 17:30   

Czesław napisał/a:
mogę kobznąć piątaka na uczelni

Nie kojarzę kolegi, ale jeśli Ty mnie kojarzysz to ok. We wtorek jestem po 15 a we środę od 9 do 13.

Dla osób chętnych przelania kwoty drogą elektroniczną, dane zostaną podane jutro - sprawdzam dla pewności czy wszystko jest okej.

@ Goliard, jak chcecie to mogę nawet zrobić ranking wpłat, z tym supersponsorem to nie wiem czy mi się to zmieści ale mogę spróbować ;) . W razie problemów technicznych, produkt ten będzie wprowadzony na rynek za rok ;) .

Deth. 

Wysłany: 2010-03-07, 19:51   

dobra nvm xD już wiem
Więźnia Pietrowa Wasiliewa więźnia"

Czesław 

Rok studiów: 2 i 1/2
Wysłany: 2010-03-08, 12:14   

salamandra napisał/a:
Czesław napisał/a:
mogę kobznąć piątaka na uczelni

Nie kojarzę kolegi, ale jeśli Ty mnie kojarzysz to ok. We wtorek jestem po 15 a we środę od 9 do 13.

W środe się jakoś zgadamy, w okolicach 13 mam Ruszka pod 114 ;) , tam pamiętam że ktoś kojarzy Cie, ja mam za słabą pamięć

salamandra napisał/a:

Dla osób chętnych przelania kwoty drogą elektroniczną, dane zostaną podane jutro - sprawdzam dla pewności czy wszystko jest okej.

@ Goliard, jak chcecie to mogę nawet zrobić ranking wpłat, z tym supersponsorem to nie wiem czy mi się to zmieści ale mogę spróbować ;) . W razie problemów technicznych, produkt ten będzie wprowadzony na rynek za rok ;) .
Fajniej by było, gdyby zwykli użytkownicy mięli rangę "Galerianka" :D To by czyniło tą zabawę nawet śmieszniejszą :nuts:

@salamandra 

Wysłany: 2010-03-08, 15:10   

Dane konta podałem do wiadomości poprzez PW osobom zainteresowanym, którzy chcą dokonać przelewu elektronicznego, jeśli ktoś chce jeszcze, to niech da znać tutaj lub na PW.

Od wczoraj ogarniałem możliwość przetransferowania domeny pod innego operatora w celu zmniejszenia kosztów. Otóż sprawa się skomplikowała, więc proszę o głos.

1. Aby przetransferować domenę: czyli automatyczną zmianę operatora w celu obniżki kosztów bez przerwy w działaniu forum, należy od obecnego monopolowego barbarzyńcy pobrać kod authinfo, który jest wymagany przy transferze domeny na innego operatora. Niestety barbarzyńca życzy sobie wysłać list pocztą z kserokopią dowodu, wówczas odeślą go (kod) po dwóch tygodniach. Na to niestety nie mamy czasu gdyż termin zapłaty wygasa we środę. Takie operacje należało robić z miesięcznym wyprzedzeniem, także ta opcja, najbardziej pewna - jest nieaktualna.
2. Druga możliwość, to założenie opcji na domenę. Czyli w wypadku naszego forum, kiedy wygaśnie termin, a następnie sama domena, jest możliwe jej rezerwacja, aby nikt inny jej nie przejął, po czym można nową domenę rejestrować. Niestety, ta możliwość wiąże się tym, że od momentu wygaśnięcia domeny na obecnym operatorze do rejestracji jej na nowym tańszym, jest blokada na 15-21 co wiąże się z przerwą w działaniu forum.
3. Rejestracja od nowa tuż po wygaśnięciu na innym operatorze. To byłoby fajne, ale niestety spekulanci i handlarze domenami wypuszczają boty, które automatycznie rejestrują domenę (mimo że jest nic warta) pod perspektywiczny zysk z jej rejestracji, nie mówię, że tak będzie na pewno - ale jest spore ryzyko, że tak będzie. Boty rezerwują tylko te domeny, które wcześniej były zarejestrowane i były aktywne czyli w tym wypadku jest to domena www.polius.pl

Wyjściem jest rejestracja pod zmienioną domeną : www.polius.eu, www.polius.com.pl, www.polius.com

Podsumowując: na daną chwilę nie ma możliwości bezpiecznego transferu naszej strony, która dawałaby gwarancję ciągłości działania z uwagi na utrudnianie takiej możliwości przez monopolistów. Oto trzy opcje:
1. Rezerwacja domeny w innym operatorze na tzw. "opcję" - przerwa w działaniu forum od 15 do 21 dni.
2. Ryzyko rejestracji od nowa na innym operatorze, ale boty mogą ją zarejestrować automatycznie.
3. Zmiana domeny z www.polius.pl na www.polius.eu, www.polius.com.pl lub www.polius.com
4. Pozostanie tak jak było czyli łączny koszt to 161.90 zł zamiast płacenia ok. 100 złotych.

Pamiętajcie, że im niższy koszt prowadzenia forum- tym większa szansa, że ono dłużej przetrwa, ryzyko jest warte świeczki. Od razu mówię, że nie ma innych możliwości - tylko te są możliwe, przenosiny na darmowe fora jest niemożliwe. Forum warto opłacać, gdyż oznacza to brak reklam oraz miejsce na dysku, przez co możemy zamieszczać swoje materiały no i parę innych dupereli jak lepsze indeksowanie w googlach, lepszy design, więcej opcji.

Termin do zapłaty to środa 10 marca.

Termin wygaśnięcia domeny: 17 marca

Mój komentarz:
gdybyśmy wybrali możliwość z przerwą w działaniu forum, to pomiędzy 17, a 1-7 kwietnia byłaby przerwa w działaniu. Gdybyście poparli tą opcję, to oczywiście podam swój kontakt w postaci numeru gg czy też telefonu. No a jakbyśmy dali np. polius.eu to zamiast 100 zł wyszłoby łącznie 60 zł (domena + serwer). Ewentualnie gdyby mi się udało w tym roku uzbierać sporo hajsu, to przedłużyłbym teraz, a za rok już napiętnowany doświadczeniem zrobił to tak jak należy. Tak w ogóle to sorry za zamieszanie hehe.

szlemiel 

Wysłany: 2010-03-08, 15:46   

Szczepan, jestem za polius.eu (nazwa nawiazuje do IPiE)- jesli masz (mamy) mniej zaplacic, to nie ma sie nad czym zastanawiac.

We wtorek lub w srode - przypomnij mi sie, zeby nie bylo tak jak w tamtym roku, ze kasa byla przygotowana, ale nikt o tym nie pamietal :)

Odpowiedz do tematu