Strona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Czy poziom forum jest zbyt niski?
szlemiel 

Wysłany: 2009-02-21, 23:41   Czy poziom forum jest zbyt niski?

Najwiekszym problemem tego forum jest poziom dyskusji, a w zasadzie jego brak. Nad tym nalezaloby sie zastanowic.

Link do tego forum wystepuje na stronie www uczelni. To do czegos zobowiazuje. Ja na miejscu IPiE jak najszybciej usunalbym link do poliusa. Bo to wstyd.

To nie jest Szczepan wylacznie moje zdanie. Sam zreszta po czesci je podzielasz. Zadne chwyty marketingowe nie zacheca ludzi do wypowiadania sie pod tym adresem. Ja im sie zupelnie nie dziwie.

Zanim mnie skrytykujecie, to zastanowcie sie, czy nie ma w tym choc ziarenka prawdy.

pio88tr 

Wysłany: 2009-02-21, 23:49   

Nikt nie prosił aby umieszczać link do forum na stronie uniwersytetu.
To forum powstało z myślą o nas,aby móc w luźny sposób wypowiadać się na najróżniejsze tematu.Poziom jest jaki jest,mi osobiście nie przeszkadza- jest na pewno wyższy niż w prezentowany przez "naszych" polityków! Co prawda niektóre kwestie mogłyby zostać przedstawione w innej formie,ale jest przecież demokracja,każdy ma wolność wygłaszania swoich poglądów jak chce.

@Adm 

Rok studiów: II
Wysłany: 2009-02-22, 01:07   

szlemiel napisał/a:
Zanim mnie skrytykujecie, to zastanowcie sie, czy nie ma w tym choc ziarenka prawdy.

Jest ale sądzę, że przesadzasz. Problemem naszego forum jest to, że forum jest traktowane przez niektórych prawie jak gg. Już podjąłem przeciw temu pewne środki zaradcze co mi się w miarę udało ale nie powiem o czym mówię. Ogólnie to nie jest temat na te rozmowy, zaś Ty Alan też nie jesteś idealnym przykładem usera bo również czasem się zniżałeś do poziomu o którym masz na myśli (posty nie na temat jak np robisz to nawet teraz w nieodpowiednim temacie, na szczęście ja jestem tutaj od porządku i poprawiłem ten błąd :) ). Ja pytałem o coś innego a nie o poziom forum. Co do kwestii linku na stronie US to nie jest prawdą, że nikt o to nie prosił, a także sądzę, że nie jest to wada, lecz niewielka zaleta bo tak naprawdę nie jest to nic wielkiego.

szlemiel napisał/a:
Link do tego forum wystepuje na stronie www uczelni. To do czegos zobowiazuje. Ja na miejscu IPiE jak najszybciej usunalbym link do poliusa. Bo to wstyd.

To nie jest Szczepan wylacznie moje zdanie. Sam zreszta po czesci je podzielasz. Zadne chwyty marketingowe nie zacheca ludzi do wypowiadania sie pod tym adresem. Ja im sie zupelnie nie dziwie.

Żaden wstyd, bo tak naprawdę nasze forum skupia największą ilość studentów. Regularnie je odwiedza 50 osób w ciągu dnia, zaś w trakcie sesji dwukrotnie więcej. Ponadto nie każdy ma obowiązek wypowiadania się. Forum dzieli się na ludzi tworzących informację (10% osób) i reszta komentujących. W większości jednak forum to słuchacze którzy prawie wcale nie udzielają się na forum.

Przyszłość tego forum widzę optymistycznie, bo przecież działa od roku, zaś i tak poziom jak i jego funkcjonowanie powoli wzrasta. Liczba odwiedzających z pewnością będzie wzrastać. Wystarczyłoby 15 osób regularnie piszących spoza naszego roku, bo póki co jeszcze stanowimy trzon tego forum, a poziom wzrośnie znacząco i tak już zostanie.

pio88tr napisał/a:
jest przecież demokracja,każdy ma wolność wygłaszania swoich poglądów jak chce.

Już przekonali się o tym wszyscy na każdym forum na świecie, że akurat tutaj nie może być demokracji.

szlemiel napisał/a:
Najwiekszym problemem tego forum jest poziom dyskusji, a w zasadzie jego brak.
szlemiel napisał/a:
Ja na miejscu IPiE jak najszybciej usunalbym link do poliusa. Bo to wstyd.
szlemiel napisał/a:
to zastanowcie sie, czy nie ma w tym choc ziarenka prawdy.

To w końcu tak jest czy jest to ziarno prawdy ? Niekonsekwencja w myśleniu z Twojej strony. Jak patrzę na nazwy tematów to jakoś nie widzę tutaj niskiego poziomu, co innego w środku ale i tak nie jest źle :)

Ostatnio zmieniony przez Adm 2009-02-22, 01:47, w całości zmieniany 2 razy  

zbynek 

Wysłany: 2009-02-22, 01:19   

Alan czego Ty wymagasz jak na forum z II roku wypowiada sie prawie tylko specjalizacja BP a tak to z innych moze z 5 osob i z I roku rowniez niewiele. To forum jest niszowe,ja je traktuje jako pomoc i zrodlo informacji a to co mamy powiedziec na rozne poruszane rowniez tu tematy to mowie sobie podczas rozmow na uczelni z tymi osobami co sie na forum udzielaja. Inaczej jest na wielkich forach gdzie po pierwsze jest duzo wiecej uzytkownikow a po drugie te osoby tylko i wylacznie tam miedzy soba maja kontakt a nie jak my (uczelnia, gg itp itd).

@Adm 

Wysłany: 2009-02-22, 01:25   

I dlatego właśnie mówię, że w nadchodzących miesiącach pojawi się więcej osób spoza tego trzonu o którym mówiłem i forum będzie powiedzmy mniej niszowe, chociaż i tak nie jest bo wg wskaźnika page rank zajmujemy 3 wskaźnik co jest ładnym oznaczeniem w stosunku np. do Onetu który ma 8, Googla który ma 7 w skali na 10. Ja Alana rozumiem w tej kwestii, jednakże nie warto mówić tutaj o swoich upodobaniach na forum, bowiem każdy ma inne, a warto starać się mówić obiektywnie :)

Akwilon 

Rok studiów: pierwszy
Wysłany: 2009-02-22, 09:59   

zbynek napisał/a:
Alan czego Ty wymagasz jak na forum z II roku wypowiada sie prawie tylko specjalizacja BP a tak to z innych moze z 5 osob i z I roku rowniez niewiele

Nawet opracowania głównie bezpieka zamieszcza.

szlemiel 

Wysłany: 2009-02-22, 12:07   

Ciesze sie, ze dyskusja ruszyla pelna para, na argumenty, nie na inwektywy.

Warto zadac sobie pytanie i na nie odpowiedziec: dlaczego forum polius.pl, forum studentow politologii Uniwersytetu Szczecinskiego stalo sie de facto forum II roku politologii specjalnosci Bezpieczenstwo panstwa? Nie takie bylo zalozenie i winy nie nalezy zrzucac na osoby nie uczestniczace w szeroko rozumianym tworzeniu tego forum.

Inna kwestia jest liczba osob odwiedzajacych forum (w czasie i po sesji), inna kwestia jest liczba osob aktywnie uczestniczacych. Rozumiem Szczepan, ze masz jakas koncepcje, trzymam za nia kciuki. Jednakze nie sadze, zeby sie Tobie udalo. Z prostej przyczyny: to forum tworza ludzie, ludzie, ktorzy nie sa akceptowani na roku, nie twierdze, czy dobrze, czy zle, stwierdzam fakt.

Nie moze byc tak, ze jedna osoba, mam na mysli Popka, nie moze funkcjonowac na tym forum, bo masz Szczepan takie widzi mi sie. Z tym sie mysle kazdy zgodzi. Forum polius.pl jest postrzegane jako forum Szczepana i jego specjalnosci, a sam Szczepan niczym Lech Kaczynski, niczym prezydent partyjny.

Nie moze byc tak, ze klniemy na tym forum do woli. Tak jak wczesniej powtarzalem: kazdy bierze odpowiedzialny za swoje czyny - kultura slowa powinna byc moim zdaniem wymagana. Nikt mnie nie przekona, co wiecej, mysle, ze wiele osob sie ze mna zgodzi, co do tego, ze by wyrazic swoje emocje, nie trzeba stosowac do tego celu wulgaryzmow - w slowie mowionym i owszem, w slowie pisanym jestesmy w stanie sie powstrzymac.

Moglbym tak wymieniac. Po co to mowie? Bo wspolnie ze Szczepanem tworzylismy to forum, oczywiscie, jego zasluga jest znacznie wieksza, ale ksztalcie tego forum wspolnie decydowalismy. Dlatego mam prawo i chce sie wypowiedziec.

Oczywiscie, mozemy nic nie ruszac, mozemy nie robic sprawy, ok. Wasza wola.

Arek, to wlasnie ze wzdlegu na Ciebie, na Twoje opracowania, wiekszosc osob w czasie sesji zagladalo w te miejsce. Zeby nie bylo, zrobilem mala sonde, na jej podstawie sie tutaj wypowiadam. Ze nie dziekuja, co by nie bylo, to powinni, Ci, ktorzy z tego korzystaja. Ja ze Szczepanem i nie tylko rowniez dzielimy sie co do wielu kwestii, ale akurat w przypadku forum mowimy w miare jednym glosem, ponad podzialami. Tak tez powinno byc w przypadku "dziekuje".

:)

Acik 

Rok studiów: IV
Wysłany: 2009-02-22, 12:16   

Jak Tobie Alan nie pasuje to forum albo sposób jego funkcjonowania to przejdź się do Dziekanatu albo władz uczelni. Ostatnio modne się to zrobiło... :]

szlemiel 

Wysłany: 2009-02-22, 12:26   

Po wypowiedzi Acika powoli przestaje sie cieszyc... :)

Najprosciej uderzyc w czlowieka, to jest bardzo modne na tym forum, nie tylko na tym.

@Adm 

Wysłany: 2009-02-22, 12:30   

To przedstaw może jakieś nowe propozycje Alan? Już od dawna myślę co zrobić z fantem, że osoby z innych specjalizacji hienizują podczas sesji bez słowa dziękuję.

szlemiel napisał/a:
to forum tworza ludzie, ludzie, ktorzy nie sa akceptowani na roku

Ja powiem inaczej. Przynależysz do grona kilku osób, którzy powszechnie nie akceptują większość osób, szczególnie z BP :) Nie mieszajmy w to forum.

Adr
[Usunięty]

Wysłany: 2009-02-22, 12:33   

szlemiel napisał/a:
Z prostej przyczyny: to forum tworza ludzie, ludzie, ktorzy nie sa akceptowani na roku, nie twierdze, czy dobrze, czy zle, stwierdzam fakt.

mow za siebie

to, ze kilka osob ma pelno w majtkach, to nie nasza wina, wystarczy inne podejscie i troche dystansu do swojej osoby i umiejetnosc poddawania sie krytyce, a nie doslownego CHOWANIA GLOWY W PIASEK jak to robia niektore osoby, DLACZEGO te osoby nie moga wypowiedziec sie na forum? wiadomo, ze przegladaja tematy, ale slowem sie nie odezwa, co im nie pasuje. Prosze bardzo, macie szanse sie wypowiedziec, a nie chowac za Alanem, ktory Wasze problemy przedstawia na forum.

Po drugie, Alan ty jestes akceptowany na roku ? ;) Nie badz taki do przodu :hihi: To, ze jakies osoby z marketingu maja problemy do reszty, to nie nasza sprawa :)

@Adm 

Wysłany: 2009-02-22, 12:36   

Adr napisał/a:
wiadomo, ze przegladaja tematy, ale slowem sie nie odezwa

Dokładnie tak jest. Może po prostu nie lubią się wypowiadać, albo szukają sensacji ;D

Acik 

Rok studiów: IV
Wysłany: 2009-02-22, 12:37   

szlemiel napisał/a:
Po wypowiedzi Acika powoli przestaje sie cieszyc...

Po tym co zobaczyłem podczas tej sesji, jak niektórzy uprawiają "wyścig szczurów", też powoli przestaje się cieszyć... :]

szlemiel 

Wysłany: 2009-02-22, 12:41   

Ja nie powiedzialem, ze nie, co wiecej, nie ma takiej mozliwosci, zeby kazdy sie kochal.

Zaraz wyjdzie, ze jestem Palikotem ;) To jest moja inicjatywa.

Temat tego watku jest zupelnie inny.

Szczepan, to jest kwestia jako takiej kultury. Ona wyraza sie zarowno w wypowiedziach, jak i w ich braku. Po co o tym pisze? Bo moze ktos, kto skorzystal z tych opracowan, przeczyta to, co teraz pisze i na drugi raz zostawi swoj slad na forum. Po co pisze o tym, co mi sie nie podoba? Bo moze cos sie zmieni. Jak sie zmieni, to trudno. Po co chcemy zorganizowac polowinki? Bysmy troche sie dotarli. Proste.

@Adm 

Wysłany: 2009-02-22, 12:48   

Moim zdaniem poziom tematu to nie tylko kultura słowna ale też jakość tematów. Moje temaciki o wojsku, stadionach i o Polsce które trzeba przyznać nieskromnie są dość ambitne, regularnie przegląda 15-20 osób po każdym poście, a jest to najwięcej ze wszystkich tematów w Klub Forum, zatem wnioskuję, że powinniśmy dawać mniej nabijanka, a więcej tematów na poziomie. Teraz jest czas na zmiany na forum i dlatego się cały czas pytam. Nikt mi propozycji raczej nie składa, sam proponuję zmiany i dlatego też pytam się tutaj, tutaj i tutaj a także tutaj .

Odpowiedz do tematu