Strona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Siatkowka
szlemiel 

Wysłany: 2008-05-25, 16:44   Siatkowka

Nasza reprezentacja, wicemistrz swiata, nie awansowala do Mistrzostw Europy!

Kompromitacja na calej linii.

Lozano, dostawal kolejne szanse, ktorych nie wykorzystal, czas na zmiany.

uszaj89 

Rok studiów: IV
Wysłany: 2008-10-12, 14:40   

Interesuje się ktoś siatkówką na tym forum ????? Jak tak to jakim drużyną kibicujecie ??
Ja bardziej regionalnie i kobieco :) Piast Szczecin a ostatnio również Chemik Police :D

uszaj89 

Wysłany: 2009-07-04, 08:22   

Moglibyśmy rozpocząć Mistrzostwa Europy w każdej chwili, bo Polska już teraz perfekcyjnie przygotowana jest do tej imprezy. Zaangażowanie, pomysłowość, sposób promocji ME w Polsce zasługują na duże słowa uznania - powiedział podczas wizytacji w Polsce prezydent Europejskiej Konfederacji Piłki Siatkowej (CEV) – André Meyer.

28 czerwca 2009 r. w Łodzi odbyło się spotkanie Komitetu Organizacyjnego Mistrzostw Europy w Piłce Siatkowej Kobiet 2009. W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele CEV – Andre Meyer (prezydent CEV), Jan Hronek (wiceprezydent CEV), Petr Zika (Koordynator ds. marketingu CEV), Jan Berec (Sekretarz Europejskiej Komisji Medycznej), Mirosław Przedpełski (prezes PZPS), Bogusław Adamski (Sekretarz Generalny PZPS) oraz członkowie Komitetu Organizacyjnego ME i przedstawiciele Lokalnych Komitetów Organizacyjnych.

Spotkanie służyło omówieniu bieżących spraw organizacyjnych oraz przedstawieniu obecnego stanu przygotowań do wrześniowego turnieju. Podczas wizytacji w Łodzi przedstawicielom CEV zaprezentowane zostały sprawy marketingowe, prasowe, transportu lokalnego, wolontariatu, kontroli antydopingowej, sędziowskie i wiele innych.

Ponadto, przedstawiciele miast Łódź, Katowice, Wrocław, Bydgoszcz zapewnili, że są gotowe na przyjęcie we wrześniu najlepszych siatkarek Starego Kontynentu, a doszlifowania wymagają tylko niektóre kwestie.

Prezydent CEV – André Meyer stwierdził, że jest pod wrażeniem perfekcjonizmu, jaki towarzyszy organizacji imprezy. - Zaangażowanie, pomysłowość, sposób promocji ME w Polsce zasługują na duże słowa uznania. Jestem przekonany, że impreza będzie ogromnym sukcesem organizacyjnym i nie będzie to zasługa CEV, tylko Polskiego Związku Piłki Siatkowej – powiedział André Meyer.

źródło:/www.mekobiet2009.pl/

uszaj89 

Wysłany: 2009-07-10, 19:24   

Skład Polski na World Grand Prix

rener Reprezentacji Polski Kobiet w Piłce Siatkowej - Jerzy Matlak podał nazwiska 14 siatkarek na turniej World Grand Prix.

Selekcjoner podkreślił jednak, że nie jest to sztywna „14" i być może dokona zmian z uwagi na kłopoty zdrowotne niektórych zawodniczek oraz przedłużający się czas rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych. Zgodnie z przepisami, trener ma prawo wymienić dwie zawodniczki spośród podanej czternastki, jednak nie później niż na dwa dni przed rozpoczęciem danych zawodów.

Skład reprezentacji Polski na WGP:

Katarzyna Skowrońska-Dolata
Mariola Zenik
Anna Woźniakowska
Dorota Pykosz
Agnieszka Bednarek
Izabela Bełcik
Dorota Świeniewicz
Agata Sawicka
Anna Barańska
Milena Sadurek-Mikołajczyk
Eleonora Dziękiewicz
Katarzyna Gajgał
Aleksandra Jagieło
Joanna Kaczor

źródło:http://www.mekobiet2009.pl

Skład jakiego się spodziewałem, trochę jednak zaskoczyło mnie powołanie Eleonory Dziękiewicz która dopiero dochodzi do pełni zdrowia po kontuzji.
Prawdopodobnie podobny skład zagra w nadchodzących ME jeżeli tylko kontuzje ominą nasz zespół ....

uszaj89 

Wysłany: 2009-07-26, 11:32   

Skowrońska nie zagra w ME

Pomimo starań wszystkich: lekarzy, rehabilitantów, trenerów reprezentacji a także samej zawodniczki, okazało się, że występ Katarzyny Skowrońskiej-Dolata w mistrzostwach Europy jest wykluczony. Potwierdzili to specjaliści we Włoszech.

Polska atakująca wróciła wczoraj z Włoch gdzie przeszła serię badań mających dać odpowiedź na pytanie o przyczynę jej problemów ze ścięgnami Achillesa. - W ciągu tygodnia przeszłam we Włoszech całą serię badań, które na koniec zostały skonsultowane z profesorem, który należy do najlepszych specjalistów w dziedzinie stopy w Europie. Niestety potwierdził on diagnozę moich lekarzy oraz lekarzy reprezentacji Polski, mówiącą o tym, że mój występ w tegorocznych przygotowaniach kadry byłby bardzo ryzykowny dla mojego zdrowia oraz całej mojej dalszej kariery - powiedziała Katarzyna Skowrońska-Dolata .

Jako przyczynę takiego przebiegu sytuacji uznano fakt nakładających się od kilku lat przeciążeń. - Jak się okazuje nie można kilka lat grać na najwyższych obrotach, nie dając organizmowi ani chwili wytchnienia. Moje ścięgna powiedziały "stop" i teraz trzeba to uszanować, bo może to mieć bolesne konsekwencje w przyszłości. Wszyscy muszą zrozumieć, że my zawodniczki nie jesteśmy robotami, którym można wymienić baterię i puścić dalej do walki.

Polska atakująca jest już po rozmowie z trenerem reprezentacji, którego poinformowała o swojej absencji w tegorocznych rozgrywkach. - Z bólem serca musiałam zadzwonić do Jerzego Matlaka i powiedzieć, że niestety nie będę w stanie mu w tym roku pomóc. Oboje liczyliśmy, że ta sprawa zakończy się inaczej. Dla zawodnika rezygnacja z zawodów przed własną publicznością, szczególnie taką jak polska, jest ogromnym ciosem. Cieszę się, że trener Matlak zrozumiał w pełni moją sytuację, za co cenię go wielkim szacunkiem. Wiem, że praca reprezentacji w tym roku należy do wyjątkowo trudnych, jednak uważam, że nie ma sensu, aby zawodniczka nie wpełni zdrowa zajmowała miejsce innej koleżance, której gra może przynieść zespołowi więcej korzyści. Ja ze swojej strony zrobiłam wszystko, aby wrócić jak najszybciej. Próbowałam, jednak się nie udało - dodała Katarzyna Skowrońska-Dolata .

Jak zatem będą wyglądać kolejne miesiące u Katarzyny Skowrońskiej ? - Już w przyszłym tygodniu udaję się do Treviso, gdzie 1 sierpnia otrzymam pierwszy z serii czterech zastrzyków mających wzmocnić moje ścięgna. Według lekarzy trening siatkarski, czyli taki ze skakaniem będę mogła wznowić dopiero około połowy września. W grę wchodzi także operacja, która wyłączyłaby mnie z gry niemal do grudnia. Ostateczna decyzja o formie leczenia zostanie podjęta podczas pierwszej wizyty.

Czy mistrzostwa Europy Katarzyna Skowrońska szobaczy w telewizji ? - Zapewne tak. To będzie dla mnie nowe, chociaż bardzo niemiłe doświadczenie. Wiem, że cały zespół zrobi wszystko, aby jak najlepiej zaprezentować się na tych zawodach. Będę cały czas mocno trzymać kciuki za moje koleżanki.

Źródło:www.skowronska.pl

No wielka szkoda, bo nasza atakująca w tym sezonie ligi włoskiej była podporą swojej drużyny :/
a poza tym część męskiego grona ogląda mecze kadry tylko dla niej :P

uszaj89 

Wysłany: 2009-08-30, 18:36   

Jerzy Matlak: Sprawa powołań na mistrzostwa jest wciąż otwarta

Od 23 sierpnia polskie siatkarki przebywają na zgrupowaniu w Szczyrku, gdzie przygotowują się do najważniejszej imprezy w tym sezonie – mistrzostw Europy, które w dniach 25 września – 4 października odbędą się w Polsce. Do swojej dyspozycji w Szczyrku trener reprezentacji Polski – Jerzy Matlak ma siedemnaście zawodniczek. Spośród nich szkoleniowiec wybierze czternastkę, która reprezentować będzie biało-czerwone barwy podczas mistrzostw Starego Kontynentu.

- Aktualnie analizujemy wszystkie mecze i turnieje, w których w tym roku wzięliśmy udział. Zebrało się nam całkiem sporo materiałów i teraz jest właśnie czas na to, żeby z jednej strony chwalić dziewczyny za pewne zagrania, a z drugiej starać się wyciągać wnioski, eliminować błędy, mankamenty. Poza tym dziewczyny mają dwa treningi dziennie, do tego dochodzą zajęcia na siłowni, zabiegi odnowy biologicznej, fizykoterapia i wiele innych – mówi Jerzy Matlak.

Trener reprezentacji Polski podkreślił, że dużą wagę podczas zgrupowania w Szczyrku przywiązuje do poprawienia kondycji fizycznej swoich podopiecznych, gdyż zmęczenie po dotychczasowych turniejach dało im się we znaki.

- Jest to bardzo istotna kwestia, bo na mistrzostwach Europy będziemy grali mecz za meczem. Wówczas wytrzymałość, odpowiednia kondycja i przygotowanie fizyczne będą odgrywały ogromną rolę. Przy okazji chciałbym pochwalić dziewczyny, które od samego początku kadry, czyli od maja tego roku rozpoczynały ze mną treningi. Jestem usatysfakcjonowany ich postawą, bo cały czas prezentują wysoki poziom, co jest dobrym prognostykiem przed mistrzostwami.

Ostatnim sprawdzianem formy przed tą imprezą będzie dla podopiecznych Jerzego Matlaka towarzyski turniej w Weronie (10- 13 września), w którym rywalizować będą z drużynami Włoch, Serbii oraz Belgii. Potem czekają je już tylko mistrzostwa Europy.

- Sprawa powołań na mistrzostwa jest wciąż otwarta, mam jeszcze trochę wątpliwości i każda z dziewczyn ma jeszcze szansę. Póki co mogę powiedzieć tylko tyle, że w mistrzostwach Europy wystąpi ta czternastka, która w tym najważniejszym okresie, w opinii mojej, jak i całego sztabu szkoleniowego, będzie w najlepszej dyspozycji – zaznacza Jerzy Matlak.

Przypomnijmy, że na mistrzostwach Europy Polki w ramach grupy A zmierzą się z Holandią, Chorwacją oraz Hiszpanią. Z tą ostatnią drużyną – 25 września o godz. 20.00 rozegrają w Łodzi swój pierwszy mecz.

Kadra Polski na zgrupowaniu w Szczyrku:

Rozgrywające:
Izabela Bełcik, Milena Sadurek

Atakujące:
Joanna Kaczor, Natalia Bamber, Katarzyna Wellna

Przyjmujące:
Anna Barańska, Aleksandra Jagieło, Klaudia Kaczorowska, Anna Woźniakowska, Karolina Kosek

Środkowe:
Agnieszka Bednarek, Katarzyna Gajgał, Eleonora Dziękiewicz, Dorota Pykosz

Libero:
Mariola Zenik, Paulina Maj, Agata Sawicka

Źródło: www.mekobiet2009.pl

pio88tr 

Wysłany: 2009-09-03, 17:37   

ME 2009: POLSKA-Francja 3:1 (18:25, 25:17, 25:22, 25:18)

Świetny mecz w wykonaniu biało-czerwonych!W pierwszym spotkaniu bez większych problemów pokonali ekipę Trójkolorowych.Na szczególne pochwały zasługują moim zdaniem Kuba Jarosz i Marcin Możdżonek którzy zdobywali bardzo ważne punkty.Na swoim wysokim poziomie zagrał standardowo Paweł Zagumny mądrze rozdający piłki kolegą na parkiecie. Ogólnie wszyscy rozegrali bardzo dobre spotkanie które dobrze rokuje na następne mecze.Dobre przyjęcie ( prócz problemów z pierwszego seta) i świetna gra blokiem to dwa najważniejsze elementy,które pozwolił wygrać mecz!Brawo Panowie!Oby tak dalej!Po złoto :D

szlemiel 

Wysłany: 2009-09-03, 18:31   

Ja bym sie tak nie podniecal, bo rywal poprzeczki wysoko nam nie postawil, a nasza gra pozostawiala wiele do zyczenia. Zobaczymy, co chlopcy pokaza w meczu z Niemcami. Trzeba jednak przyznac, ze wszyscy nasi przeciwnicy w fazie wstepnej i zasadniczej sa w naszym zasiegu, i powinnismy awansowac do fazy finalowej z kompletem punktow. Dopiero od tego momentu pojawia sie schody. Ale to juz bedzie medal, oby :)

Nalezy sie zgodzic, ze Kuba Jarosz byl najlepszym polskim siatkarzem dzisiejszego meczu.

Lenin 

Rok studiów: 4
Wysłany: 2009-09-03, 20:01   

Ogladalem rowniez ten mecz i powiem szczerze ze jestem podbudowany postawa mlodych chlopakow. Mimo braku Swiderskiego Winiarskiego i Wlazlego widac ze ekipa ma potencjal i wiele nie stracila na absencji wyzej wymienionych zawodnikow.

Co do samego meczu to pierwszy set nie napawal optymizmem, ale pozniej chlopaki spieli poslady i pokonali Francuzow. Faktem jest tez ze Francja grala w nieco oslabionym skladzie, choc ja osobiscie jestem innego zdania. Wedlug mnie miejsce kontuzjowanego Puyola i konczacego kariere w kadrze Le Marecca (czy jakos tak sie pisze :p) bardzo dobrze zajal Bazin. Szczegolnie mogly sie podobac jego zagrywki.

U nas natomiast swietna postawa Jarosza oraz niezla Kurka i Bakiewicza. Srodkowi jak zwykle na swoim wysokim poziomie wiec nie ma sensu niszczyc klawiatury na nich hehe :) Co do samego Zagumnego to Pioter wspomnial ze zagral bardzo dobrze, a w mojej opinii nie byl to szczyt mozliowsci Pawla. Zbyt rzadko korzystal z uslug srodkowych majac naprawde bardzo dobrze przyjecie. A wiadomo ze srodek u nas jest najmocniejsza bronia. Gdyby nie swietna dyspozycja dnia Jarosza i dwojki przyjmujacych to kto wie jakby sie ten mecz zakonczyl. No i na koniec zostawilem sobie miejsce na slowa krytyki ;) Mianowicie mam tu na mysli Piotra Gruszke i jego obecnosc na pozycji atakujacego w pierwszej szostce. Wedlug mnie totalne nieporozumienie. Gruszka odkad pamietam grywal na przyjeciu, choc i z tym mial problemy. W mojej ocenie czas Gruszki juz minal w kadrze. Od nastepnego meczu chce widziec Jarosza w ataku a na lawce zamiast Gruszki ma zasiasc Gromadowski. Trzeba dawac odwazniej mlodych do kadry tymbardziej w takiej sytuacji w jakiej teraz jestesmy, gdy nie ma najlepszych teoretycznie naszych doswiadczonych zawodnikow.

P.S
A pomyslec ze z jakies 4 lata temu Jarosz i Gacek grali w GTPS-ie Gorzow, po czym nie przedluzono z nimi umow uznajac ich za zbyt slabych <sciana>

pio88tr 

Wysłany: 2009-09-04, 17:55   Niebędzie Niemiec w twarz Nam pluł...czyli...

... POLSKA - niemcy 3:1 (25:17, 25:23, 27:29, 25:14)

Po dość nerwowym spotkaniu szwaby prowadzeni przez byłego szkoleniowca kadry Polski, Raula Lozano polegli w drugim spotkaniu ME w Turcji...Po dobrych dwóch pierwszych setach Nasi chłopcy chyba za bardzo uwierzyli w swoje umiejętności i pozwolili na wygranie 3 seta przez niemców...Jednak w czwartym secie spowrotem wzięli się w garść i pewnie wygrali do 14!!

Bohaterem spotkania był bez wątpienia Bartosz Kurek który powoli wyrasta na lidera drużyny..Bardzo słabo zagrał Paweł Zagumny i Michał Bąkiewicz,! W 1/8 nie mogą sobie pozwolić na taką grę jak dzisiaj! Dobre zmiany dali Ruciak i Bartman ;D

..no to jutro dla formalności mecz z gospodarzami - kebabami :P

kijevo 

Wysłany: 2009-10-10, 22:14   

W przerwie przed kolejnym setem ludzie zgromadzeni na trybunach Szczecińskiego Domu Sportu byli świadkami niecodziennego, a właściwie niespotykanego incydentu podczas meczy siatkówki w naszym kraju. Otóż na trybunę, gdzie zgromadzeni byli kibice z Gorzowa wtargnęła agresywna grupa chuliganów, która pobiła przyjezdnych oraz zabrała im szaliki, koszulki i bęben. Następnie sprawcy bezkarnie opuścili halę.
:lol:

szlemiel 

Wysłany: 2009-10-10, 22:19   

I to jest Szczecin.

kijevo 

Wysłany: 2009-10-10, 22:20   

szlemiel napisał/a:
I to jest Szczecin.

przypomnieć Ci co wyprawia Gorzów gdy kiedykolwiek Pogoń tam się pojawia? Bardzo dobrze, niech znają miejsce w szeregu.

szlemiel 

Wysłany: 2009-10-10, 22:22   

Jak czytam, ze kibice, tak przynajmniej o sobie mowia, biadola, ze nie bede mogli przed po czy w trakcie meczu porozmawiac i podotykac z takimi samymi kibicami z Lodzi i Gorzowa, to ja sie zastanawiam, czy kultura zarowno ta masowa, jak i osobista tak nisko upadla, czy po prostu to jest nowy standard i nie ma sie czemu dziwic.

[ Dodano: 2009-10-10, 23:23 ]
A co mnie Gorzow interesuje? Jak Kuba Bogu, tak Bog Kubie? Zaczac zawsze trzeba od siebie. Wielcy kibice.

+pikuL

Rok studiów: 1
Wysłany: 2009-10-10, 22:27   

E tam, nie róbmy afery...

Odpowiedz do tematu