Rok studiów: IV
Wysłany: 2008-04-17, 11:29 Roger z Polskim obywatelstwem
Dziś przed południem odbyło się uroczyste nadanie przez Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego obywatelstwa polskiego Rogerowi Guerreiro. Brazylijczyk trafił do Legii wiosną 2006 roku i od razu wywalczył z warszawskim zespołem mistrzostwo Polski. Do tej pory rozegrał 88 spotkań i strzelił 16 bramek. Teraz ma stać się podporą reprezentacji Polski na Euro 2008. Po raz pierwszy temat przyjęcia przez Rogera obywatelstwa polskiego pojawił się w maju ubiegłego roku, kiedy to zawodnik zasugerował, że chciałby kiedyś zagrać w narodowej reprezentacji Polski.
Kilka tygodni temu sprawa nabrała tempa, a dziś nadanie piłkarzowi obywatelstwa stało się faktem. Roger otrzymał od Prezydenta Kaczyńskiego koszulkę reprezentacji Polski z numerem 6, piłkarz zaś obdarował Prezydenta trykotem Legii z numerem 6 i nazwiskiem R. Guerreiro.
"Jestem bardzo zdenerwowany, ale bardzo szczęśliwy" - powiedział Roger w Pałacu Prezydenckim.
Ludzie na Kresach by dostac Karte Polaka musza znac polskie legendy, a Roger w jezyku polskim potrafi powiedziec tylko dzien dobry i do widzenia oraz zamowic danie w restauracji.
Niby ostatnio mielismy na zajeciach o obywatelstwie, ale ja dalej nie rozumiem, na jakiej podstawie on je otrzymal.
Oczywiscie, ze krytyka sie skonczy, gdy, daj boze, zbawi nasza pilke, jak swego czasu Oli. Niesmak jednak zawsze pozostanie. Roger Polakiem nie jest i sie nim nie czuje.
Ale przykladow mozna mnozyc. Zalosne jest szukanie przez prezesa Ludwiczaka, czlonka PO, prezesa polskiego kosza polskich pradziadkow koszykarzy NBA. Zaczac nalezy od swojego ogrodka, jak pisal Wolter. Postawic na szkolenie mlodziezy, zwiekszyc ilosc polskich zawodnikow na parkietach, co sie stanie dopiero w nastepnym sezonie. A tak doszlismy do chorej sytuacji, ale koszykowka to osobny temat.
Czy chociazby tenis stolowy czy zapasy... Czuc sie Polakiem, reprezentuj Polske inaczej precz!
Rok studiów: IV
Wysłany: 2008-04-17, 11:44
Tylko weź pod uwagę to że z Rogerem to była sytuacja pilna. Niedługo Euro, a na obywatelstwo normalnie by czekał z pół roku.
Ja się cieszę że Roger będzie grał dla Polski. Tak samo jak się cieszą Portugalczycy z Deco, i Chorwaci z Eduardo choć teraz mniej bo ma kontuzje i na Euro nie pojedzie (i nam bramy chociaż nie strzeli )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum