Wysłany: 2009-02-26, 14:34
Sandacz napisał/a:
Michau napisał/a:
Samo to, ze wypowiadasz sie na ten temat to juz cos oznacza
?????????????????
Każdy kto się wypowiada w jakimś temacie ma jakiś w tym cel. Nic w tym dziwnego.
Nie zrozumiales mnie
Chodzi mi o to, ze nigdy wczesniej nie wypowiadales sie na tematy sportowe. Widocznie kwestia nadanawania obywatelstwa na swoj sposob dziala na ciebie drazniaco
Rok studiów: pierwszy
Wysłany: 2009-02-26, 14:38
Michau napisał/a:
Nie zrozumiales mnie
Chodzi mi o to, ze nigdy wczesniej nie wypowiadales sie na tematy sportowe. Widocznie kwestia nadanawania obywatelstwa na swoj sposob dziala na ciebie drazniaco
Nie wypowiadam się na tematy ściśle sportowe, bo poprostu się w nich nie orientuję.
W tym wątku chciałem poruszyć sprawę przesłanek jakimi kierują się władze przy nadawaniu obywatelstwa piłkarzom. Chciałem tu zwrócić uwagę na sprawy związane z zaszczytem jakim jest polskie obywatelstwo, na które naturalizowani piłkarze w większości nie zasługują.
Wysłany: 2009-02-26, 14:48
Sandacz napisał/a:
Chciałem tu zwrócić uwagę na sprawy związane z zaszczytem jakim jest polskie obywatelstwo, na które naturalizowani piłkarze w większości nie zasługują.
W wiekszosci ale nie wszyscy.
Popatrz sobie, ze taki Roker Perejro gdy dostal obywatelstwo poczul jakis obowiazek wynikajacy z tej kwestii i zaczal sie uczyc jezyka polskiego. Wiem, ze to smiesznie brzmi ale przeciez nie mozna miec wszystkiego na raz. Chlop wie, ze jezeli chce zasluzyc na jakis szacunek w naszym kraju to znajomosc jezyka polskiego jest tego podstawa.
Pamietaj, ze w dzisiajeszych czasach sport to biznes. Kazdy sukces sportowy wiaze sie jednoczesnie z promocja panstwa na okreslonym rynku np czy to europejski czy swiatowy. Zeby mozna bylo osiagnac sukces potrzeba miec dobrze wykwalifikowana kadre(pieknie to brzmi ). Jezeli wsrod naszych krajowych zawodnikow brak jest takich osob trzeba je szukac poza granicami naszego kraju oczywiscie wsrod osob z polskimi korzeniami(zeby nie bylo )
Sam nie wiem co pisze( ) ale mam nadzieje, ze mnie rozumiecie
Wysłany: 2009-02-26, 15:28
Michau napisał/a:
Popatrz sobie, ze taki Roker Perejro gdy dostal obywatelstwo poczul jakis obowiazek wynikajacy z tej kwestii i zaczal sie uczyc jezyka polskiego. Wiem, ze to smiesznie brzmi ale przeciez nie mozna miec wszystkiego na raz. Chlop wie, ze jezeli chce zasluzyc na jakis szacunek w naszym kraju to znajomosc jezyka polskiego jest tego podstawa
Język polski powinni znać w momencie otrzymywania polskiego obywatelstwa.
Sport nie jest aż tak ważny w przynoszeniu sławy i rozgłosu Polsce.
Michau napisał/a:
w dzisiajeszych czasach sport to biznes
Jeżeli sport to biznes, to sławy Polsce nie przyniesie.
Wysłany: 2009-02-26, 15:38
Sandacz napisał/a:
Sport nie jest aż tak ważny w przynoszeniu sławy i rozgłosu Polsce.
Zgodze sie, ze sport nie jest tak medialny jak sprawy Kosciola polskiego i jego problemy
Sport nie przynosi slawy panstwu ale gdy np gosciu w Mauretanii oglada w tv transmisje skokow narciarskich, w ktorych to wygrywa reprezentant Polski zaczyna zadawac sobie pytanie: Co to za kraj? Gdzie lezy? Moze go odwiedze? A jezeli juz nas odwiedzi to zostawi zapewne jakies pieniadze w naszym kraju. A to wszystko dzieki temu, ze ogladal transmisje ze skokow
(Ja pierdziele teraz to juz kompletnie nie wiem co pisze )
Wysłany: 2009-02-26, 16:05
The Hoff napisał/a:
A co przynosi wiekszą sławe i rozgłos Polsce niż sukcesy spotowe ? :P :P
Po pierwsze, nie mówię tu o sławie medialnej (Wy dzisiaj tylko taką znacie, ale mnie to nie dziwi- tego się spodziewam od Was).
Po drugie, sławę Polsce przynoszą udane działania zbrojne Wojska Polskiego, wybitni naukowcy i odkrywcy. W ostatnim czasie nie ma, aż tylu autorytetów, trzeba sięgać do czasów sprzed 1939 roku.
Pokażcie mi, w którym podręczniku od historii jest mowa o osiągnieciach sportowych Polaków lub innych ludzi.
Sukcesy sportowe są przemijalne. Jak wspomniał Michał "sport to biznes". Małysz wygrywa, zarabia pieniądze, TV go promuje i ma z tego reklamodawców, a ludzie mają dziki szał, takie kolektywne emocje. Po Małyszu przyjdzie następny, który będzie medialny. Wtedy o Małszyszu nikt nie będzie pamietał, będą się zachwycać jego następcą.
Sportowcy to jest specyficzna kategoria ludzi, kótrzy fizycznie są sprawni, ale intelektualnie (poza wyjątkami oczywiście) nie są zdolni wnieść jakiś wartości, które wzmacniają i budują Polskę i historię Polski, a przez to jej sławę.
Michau napisał/a:
ze sport nie jest tak medialny jak sprawy Kosciola polskiego i jego problemy
Jak ktoś nie ma argumentów, to zaczyna zmieniać temat. No, ale społeczeństwo musi być różnorodne: + i -
Arek, nie chce wchodzic w te dyskusje, ale poczawszy od podrecznikow licealnych do historii, a konczac na ksiazkach Roszkowskiego, mozemy poczytac o sukcesach polskich sportowcow, o tym, jaka role we wspolczesnym swiecie odgrywa sport. Nie interesujesz sie, to poczytaj, to nie jest madrzenie sie, tylko dobra rada. Notabene Roszkowski wspomina o naszych pieknych szermierkach, obok Malysza i Jedrzejczak. Widocznie tez sie na sporcie nie zna Bowiem akurat ten przyklad jest zupelnie nietrafiony. Fajnie jednak, ze o takiej dziedzinie zycia nie zapomina. Arek, historia to nie tylko wojny, to nie tylko przeszlosc, to rowniez i przyszlosc, i nasze sukcesy na roznych plaszczyznach Ale odbiegamy od tematu, punktu 11 naszego regulaminu
Wysłany: 2009-02-26, 17:04
Sandacz napisał/a:
Jak ktoś nie ma argumentów, to zaczyna zmieniać temat. No, ale społeczeństwo musi być różnorodne: + i -
Bla bla bla Jak chlopak dostanie obywatelstwo to bede skakal wokol ciebie przez 10 minut i krzyczal z radosci.
Aaa zapomnialbym David Logan amerykanski koszykarz Prokomu rowniez rozpoczyna staranie o obywatelstwo Polskie. CHWALA MU ZA TO!!!
Niemcy nie maja takich problemow jak my. Biara wszystkich obiecujacych zawodnikow i nadaja im obywatelstwa. Efekty widac: Podolski, Boenish, Trochowski to pilkarze, z ktorymi Polska kadra moglaby wybic sie z srednich stanow a tak graja dla naszych ukochanych sasiadow.
Rok studiów: czwarty
Wysłany: 2009-02-26, 17:10
Sandacz napisał/a:
Pokażcie mi, w którym podręczniku od historii jest mowa o osiągnieciach sportowych Polaków lub innych ludzi.
Juz nie bede nic odpowiadal na ten temat tylko odsyłam do bardzo dobrego postu Alana.
To,że sie tym nie interesujesz nie powoduje ,że sukcesy sportowe nic nie znaczą.
_________________ "Men never commit evil so fully and joyfuly as when they do it for religious convictions."
Blaise Pascal
Wysłany: 2009-02-26, 17:33
szlemiel napisał/a:
ale poczawszy od podrecznikow licealnych do historii,
Mam cały komplet podręczników od historii z liceum i nie ma tam słowa o sukcesach sportowych, za to są zagadnienia historyczno-polityczne.
szlemiel napisał/a:
historia to nie tylko wojny, to nie tylko przeszlosc, to rowniez i przyszlosc, i nasze sukcesy na roznych plaszczyznach
To prawda, że jest też historia sportu, ale ona nie jest tak istotna. Sport nie ma wpływu na decyzje polityczne (chyba że PRL- ZSRR ). Jak historia może być przyszłością???? Historia to nie wróżbiarstwo
The Hoff napisał/a:
To,że sie tym nie interesujesz nie powoduje ,że sukcesy sportowe nic nie znaczą.
Akurat sport nic nie znaczy. Ekonomią się nie interesuję, a uważam że ma duże znaczenie.
Ostatnio zmieniony przez Akwilon 2009-02-26, 18:31, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum