Strona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Piłkarze z polskimi korzeniami
jmk 

Wysłany: 2009-01-09, 21:09   

Pusty 22 laatek....tylko zapewne za piłką gania. Mówimy nie, takim wynalazkom. Co z niego za Polak...
Perquis nigdy nie bedziesz Polakiem :P
Nie ma dla mnie innych miejsc i innej po za nią,
Nie pytaj znasz ja, budzisz się z nią co rano.

Papa Midnite 

Wysłany: 2009-02-25, 15:27   

Mojego tematu o zagranicznych pilkarzach z polskimi korzeniami jakos nie moge znalezc(chyba zostal skasowany) zatem umieszczam te info tutaj :)

Obraniak może grać dla Polski. I działa

Ludovic Obraniak bliżej reprezentacji Polski. Złożył już wizytę w polskim konsulacie we Francji i dostał dokładną rozpiskę, co musi jeszcze dostarczyć, by można było wysłać jego podanie o przyznanie polskiego obywatelstwa do Warszawy.

Obraniak ma napisać po polsku życiorys i uzasadnienie, dlaczego stara się o polski paszport. Merytorycznie nie powinien mieć z tym problemów, gdyż jego pradziadkowie oraz zmarły w 1986 roku dziadek Zygmunt byli Polakami.

Najważniejsze, że pomocnik Lille nie jest "spalony" dla reprezentacji Polski z powodu jednego występu w młodzieżowej reprezentacji Francji. Ustalił to Maciej Chorążyk, szef sekcji monitoringu i rozwoju młodych piłkarzy w PZPN.

- Z pisma, które dostaliśmy od FIFA, wynika, że nie. Jak tylko Ludovic otrzyma polskie obywatelstwo, co nie powinno zająć dużo czasu, będzie mógł grać w naszej reprezentacji. Sprawę cały czas pilotuje prezes Lato - mówi Chorążyk.

Taki piłkarz, jak Obraniak, z pewnością bardzo przydałby się reprezentacji Polski. Uniwersalny, mogący grać zarówno na prawej pomocy, jak i jako ofensywny pomocnik. W tym sezonie jego talent rozbłysnął na dobre. Dla Lille strzelił już 9 goli, jest na szóstym miejscu w klasyfikacji najlepszych strzelców, a w ostatniej kolejce Ligue 1 został bohaterem wygranego 2:1 meczu z Monaco.

Zrodło: wp.pl

Nie wiem jak wy ale z niecierpliwoscia czekam az Ludwik dostanie nasze obywatelstwo. Widzialem kilka meczy z jego udzialem np. Z Lyonem czy Marsylia i naprawde ten chlopak to prawdziwy skarb. :sweet: :sweet: :sweet:

+pikuL

Rok studiów: 1
Wysłany: 2009-02-25, 17:10   

Szacunek dla człowieka, że w ogóle chce zagrać dla Polski, bo z tego co wiadomo to PZPN tradycyjnie specjalnie sie o niego nie starał. Szukają po skandynawii jakiś bramkarzy jakby to było najbardziej potrzebane a nie zauważyli Boenischa za miedzą. Ale może ten zawodnik nie pasował Engelowi, który już czeka na posadke po Leosiu :P

Ja już sie boje jak Lech wymówi nazwisko Ludwika, przy wręczaniu obywatelstwa:P

Akwilon 

Rok studiów: pierwszy
Wysłany: 2009-02-25, 17:29   

pikuL napisał/a:
Ja już sie boje jak Lech wymówi nazwisko Ludwika, przy wręczaniu obywatelstwa

Może nie będzie musiał wręczać obywatelstwa, bo polskie obywatelstwo to nie gazeta.
A jak już przyznają mu obywatelstwo (co nie daj Boże) to może wręczy je wojewoda.

@Adm 

Rok studiów: II
Wysłany: 2009-02-25, 18:06   

^^ Niestety Arek nie masz racji, bo nasz Ludwik ma polskie korzenie. To nie jest przypadek Rogera. Michałowi zaś, proponuję odsprzedanie moich dawnych okularów :letssin:

Akwilon 

Wysłany: 2009-02-25, 18:43   

Ale szastanie obywatelstwem to tu, to tam- nie jest rozwiązaniem. Piłkarze to nie uchodźcy polityczni :)

+pikuL

Wysłany: 2009-02-25, 19:03   

Sandacz napisał/a:
A jak już przyznają mu obywatelstwo (co nie daj Boże) to może wręczy je wojewoda.

Rozumiem, że prezydent ma obowiązek wręczania tylko prawdziwym Polakom takim jak Perejro i tylko przed mistrzostwami, żeby było głośniej? :P

Akwilon 

Wysłany: 2009-02-25, 19:21   

pikuL napisał/a:
Rozumiem, że prezydent ma obowiązek wręczania tylko prawdziwym Polakom takim jak Perejro i tylko przed mistrzostwami, żeby było głośniej

Ja nie mam tu na myśli rozgłosu medialnego. Chodzi mi o to, że nie powinno się nadawać polskiego obywatelstwa piłkarzom pod wpływem chwilowego zapotrzebowania, którzy potem i tak zdradzą Polskę i pójdą w świat za kasą. Są ludzie, którzy bardziej zasługują na polskie obywatelstwo, a muszą długo czekać. :)

+pikuL

Wysłany: 2009-02-25, 19:28   

Skoro ma polskie pochodzenie, to chyba państwo polskie nie powinno mu utrudniać przyznanie obywatelstwa. Skoro Roger i Oli dostali od ręki no to Ludwik ma nie dostać? :D

Akwilon 

Wysłany: 2009-02-25, 19:55   

pikuL napisał/a:
Skoro ma polskie pochodzenie, to chyba państwo polskie nie powinno mu utrudniać przyznanie obywatelstwa. Skoro Roger i Oli dostali od ręki no to Ludwik ma nie dostać? :D

Kiedyś takiej praktyki trzeba zaprzestać :)
Roger i Oli dostali obywatelstwo nie wiadomo za co... :thumbdown:

Papa Midnite 

Wysłany: 2009-02-25, 20:20   

Arek nie wiem czy wiesz ale Ludwik juz 3 lata temu mial skladac papiery o obywatelstwo polskie ale wszystkie potrzebne dokumenty w dziwny sposob zaginely.
Swiat idzie do przodu np w reprezentacji Francji trudno jest znalezc prawdziwego Francuza, nie wspominajac juz o reprezentacji Niemiec, ktora to za okolo 20 lat bedzie skladala sie tylko i wylacznie z polskich pilkarzy.

Gosciu twierdzi, ze chce zlozyc hold swojemu dziadkowi poprzez mozliwosc reprezentowania Naszego kraju. Sadze, ze chlopak mowi szczerze bo takim poziomem gry bez wiekszych problemow moglby grac w druzynie francuskiej.

Pytam sie: dlaczego ma nie dostac obywatelstwa kraju, w ktorym zyli jego przodkowie?

Akwilon 

Wysłany: 2009-02-25, 20:28   

Michau napisał/a:
Pytam sie: dlaczego ma nie dostac obywatelstwa kraju, w ktorym zyli jego przodkowie?

Dlatego, że na obywatelstwo zasługują osoby, które spełniają odpowiednie ustawowe warunki. Wysoka umiejętność gry w piłkę nie jest powodem do tego, aby nadawać komuś obywatelstwo.
Wielu twierdziło m. in. że chcą reprezentować Polskę, a poszli w świat jak im się tu nie udało...

Michau napisał/a:
Swiat idzie do przodu np w reprezentacji Francji trudno jest znalezc prawdziwego Francuza, nie wspominajac juz o reprezentacji Niemiec, ktora to za okolo 20 lat bedzie skladala sie tylko i wylacznie z polskich pilkarzy.

To nie jest normalne zjawisko, chyba że obywatelstwo jest wartością, którą można wykorzystywać w celu zarabiania kasy pod pozorem reprezentacji jakiegoś kraju.
To nie jest pójście do przodu, tylko pójście w ślepą uliczkę.

pio88tr 

Wysłany: 2009-02-25, 20:34   

W przypadku Obraniaka nie widzę żadnego problemu....poprzez dziadków płynie w nim Polska krew i powinien dostąpić zaszczytu gry dla drużyny jego przodków, tym bardziej że wcześniej dostali je takie osobniki jak Olisabebe i Perejro :P

Zgodzę się z Arkiem ale odnośnie takich przypadków gdzie nie ma żadnych korzeni polskich!

Akwilon 

Wysłany: 2009-02-25, 20:36   

pio88tr napisał/a:
W przypadku Obraniaka nie widzę żadnego problemu....poprzez dziadków płynie w nim Polska krew i powinien dostąpić zaszczytu gry dla drużyny jego przodków

Jeżeli udowodni polskie pochodzenie i zna j. polski, to można się zastanawiać. :)

Papa Midnite 

Wysłany: 2009-02-25, 20:43   

Szczesliwie nie ty decydujesz o tym komu nadac a komu odebrac obywatelstwo :hihi:

Areczku nie obraz sie ale co ty wiesz o kibicowaniu? :D

Jestem za tym by nadawac obywatelstwa tym, ktorz sprawia, ze na mojej twarzy pojawi sie wielki banan radosci.
Poslugiwanie sie jezykiem polskim w pismie i w mowie zawsze moze sie nauczyc. Nie widze w tym problemu.

[ Dodano: 2009-02-25, 20:44 ]
Arek ty sie nie zastanawiaj bo od myslenia glowa boli :D

[ Dodano: 2009-02-25, 20:45 ]
Teraz Areczku ide ogladac mecz Champions League. Tobie radze zrobic to samo :)

Odpowiedz do tematu