Uwagi: handel na stadionie, którego roczna wartość opiewała na kilka miliardów dolarów został niemalże wstrzymany, kupcy po wielu protestach powoli znajdują inne lokum. Dodatkowo basen olimpijski, sala konferencyjna, przebudowa dzielnicy, budowa nowych przystanków etc.
Obecny stan budowy: likwidacja działek/ sprzątanie terenu
Koszt: ok 700 mln zł.
Uwagi: W ramach projektu i planu zagospodarowania przestrzennego mają być zagospodarowane wokół stadionu przeznaczone pod części komercyjne a także mieszkaniowe.
Obecny stan budowy: stadion wykonany w ok 35%, obecnie budowa trzeciego piętra na trybunie za bramką. Po odpadnięciu Lecha z pucharów UEFA, rozbiórka dwóch trybun wzdłóż boiska.
Koszt: ok. 600 mln zł.
Uwagi: Do stadionu przewidywana jest budowa szybkiego tramwaju.
Obecny stan budowy: stadion zakończony w 40%, niedawno wybudowano Trubune D (za bramką) i pawilon medialny. W tej chwili nastąpiła budowa fundamentów trybuny "C" wzdłuż boiska
Uwagi: Projekt ma być realizowany w III etapach (pojemności- 20 500, 26 000, 34 500). Na mecze międzynarodowe pojemność wyniesie 31 800 miejsc. Przetarg na wykonawcę ma zostać ogłoszony w październiku.
Z uwagi na szukanie pieniędzy przez UM Warszawa na budowę metra, budowa stadionu może być odłożona w czasie.
Uwagi: Sponsorem tytularnym, a także właścicielem akcji stał się Allianz, potężny sponsor warunkuje sponsorowanie klubu budową nowego stadionu który w części sfinansuje.
Uwagi: Obecnie w toku jest wykupywanie działek w miejscu gdzie powstanie stadion (Dąbie), w końcowym stadium jest już projekt zagospodarowania przestrzennego.
To tylko nieliczne projekty, które Wam przedstawiłem, w planach, których szansę realizacji oceniam na 75% jest budowa stadionów w miastach takich jak Bielsko-Biała (15k.), Stal Rzeszów (20k.), Ruch Chorzów (18k.), Stadion MOSiR Bystrzyca Lublin (18k.), Stadion Arki Gdynia (15k.), Polonia Warszawa (16k.). Jest też o wiele więcej projektów mniej pewnych, których nie wymienię bo nie ma sensu. Na pewno stadiony, których kluby będą grały w Ekstraklasie będą musiały być zmodernizowane dlatego też szanse są ogromne (wymogi licencyjne roku 2009) jak mi się będzie dalej nudziło, to dodam nowe stadiony istniejące, a także będę się starał systematycznie tą bazę rozszerzać i uaktualniać.
Ostatnio zmieniony przez Adm 2010-08-06, 10:37, w całości zmieniany 11 razy
Rok studiów: czwarty
Wysłany: 2008-08-06, 15:15
Maximus napisał/a:
PO nakradnie nieźle...
Obojętnie o co chodzi ale i tak PO nakradnie....Ludzie leczcie się...
Szczepan o ile wiem to projektu stadionu Pogoni nie ma Przynajmniej oficjalnego bo tych nieoficjalnych to pare było
A warto spojrzeć na stadion Zagłebia, konkretnie na szybkośc prac. Naprawdę w niezłym tempie budują.
_________________ "Men never commit evil so fully and joyfuly as when they do it for religious convictions."
Blaise Pascal
chociażby taki stadion narodowy w Warszawie .. rok temu miał kosztować 650 mln PLN, później 1 mld PLN, teraz 1,2 mld PLN, do konca roku bedzie 1,5 mld PLN .. z Baltic Arena podobnie.. i ceny jeszcze urosną, zobaczycie
Rok studiów: II
Wysłany: 2008-08-06, 15:45
Damian87 napisał/a:
Szczepan o ile wiem to projektu stadionu Pogoni nie ma Przynajmniej oficjalnego bo tych nieoficjalnych to pare było
A warto spojrzeć na stadion Zagłebia, konkretnie na szybkośc prac. Naprawdę w niezłym tempie budują.
Racja Z tym, że ta wizualka z tych nieoficjalnych jest najbardziej aktualna
Maximus napisał/a:
rok temu miał kosztować 650 mln PLN, później 1 mld PLN, teraz 1,2 mld PLN
Tą pierwszą sumę pierwsze słysze, natomiast co do pozostałych to 1mld Zycia jeszcze szukała w budżecie ale kosztorysu dokładnego nie było. Zresztą wzrost cen stadionów jest spowodowany tylko i wyłącznie droższą robocizną i droższą ceną materiałów. Dla przykładu stadion 15k. Korony K. kosztował przed podwyżkami cen 50mln. Teraz taki sam stadion kosztuje minimum 120 mln zł. zaznaczając, że w tej chwili dalej będą rosnąć gdyż budowlańcy wymuszają presję płacową, ale nie będą już to tak drastyczne podwyżki jakie zaszły pomiędzy rokiem 2006-2008.
taaa, koszty poszły w gorę o 120%? bez przesady.. a co do 650 mln za Stadion Narodowy to nawet na wikipedii było... zresztą stadiony mogłoby być o wiele tańsze gdyby wprowadzić wolny rynek .. w budowaniu stadionów też... a teraz idę pokopać, może mnie do kadry na euro 2012 wezmą...
Rok studiów: czwarty
Wysłany: 2008-08-06, 15:56
Maximus napisał/a:
a co? może nie kradnie? :P
chociażby taki stadion narodowy w Warszawie .. rok temu miał kosztować 650 mln PLN, później 1 mld PLN, teraz 1,2 mld PLN, do konca roku bedzie 1,5 mld PLN .. z Baltic Arena podobnie.. i ceny jeszcze urosną, zobaczycie
No i ? Że niby wszystko to trafia do kieszeni PO ? :lmao:
Zreszta Szczepan juz Ci na to dobrze odpowiedział.
_________________ "Men never commit evil so fully and joyfuly as when they do it for religious convictions."
Blaise Pascal
Ja bym sie nie podniecał "wizualkami", bo każdy klub sobie takie może zrobić. Spójrzmy natomiast na te rzeczywiste prace. W Krakowie budowana jest już 3 z 4 części stadionu. W Poznaniu nadal bawią się z drugą częścią, natomiast robią to dość efektownie, bo ta trybuna z trzema poziomami robi wrażenie. Tempo prac w Lubinie jest naprawdę niesamowite :] Panowie chyba mają jakąś drugą robotę na oku i sie spieszą. Fajnie, fajnie wygląda ten stadion już teraz Oby Korona i zagłębie szybko awansowały do ekstraklasy, z takimi stadionami liga będzie wyglądać lepiej(chociaż wizualnie)
Chcielibyście, żeby jakiś mecz EURO rozgrywany był w Chorzowie? Bo ja absolutnie...
Pozdrawiam! :]
Wysłany: 2008-08-06, 16:31
Apropo stadionów Wisły i Lecha to te stadiony w stosunku do pozostałych będą wyglądały najgorzej z uwagi na fakt, że budowano jest bardzo długo, etapami i do tego w trakcie budowy zostały zmienione koncepcje z powodu Euro. Stadion Lubina rzeczywiście, jego tempo jest szybsze niż stadion Zawiszy, natomiast wcale stadiony na Euro nie będą budowane w wolniejszym tempie. Owszem czas budowy w Lubinie wynosi ok 11 miesięcy, natomiast BA, Śląsk Wrocław i Narodowy będą budowane ok 30 miesięcy to te na Euro będą niemlże 3 razy większe a do tego konstrukcja będzie bardziej skomplikowana.
Pikul, ja też tak myślałem i dalej mam wątpliwości, lecz koledzy z Chorzowa tłumaczyli nam, ciemnemu ludowi, że tak naprawdę ogległość boiska do końcowej trybuny w Chorzowie to standard na zachodzie. Ja jednak wolałbym oglądać go bliżej (chociaż z olbrzymów a'la narodowy czy też BA również blisko nie będzie) niż w Chorzowie. Popatrzcie na drugą wizualizację.. w latach'90 zmodernizowano grubymi pieniędzmi prawą stronę stadionu, gdyby na taki kształt zmodernizować lewą stronę, wówczas żadnych sprzeciwów bym nie miał.
A tutaj coś na rozrywkę:
Cytat:
Już dziś kibice "Kolejorza" boją się dopingować swoją jedenastkę na II trybunie, która niemal dosłownie podskakuje razem z nimi w rytm przyśpiewek. Nikt nie umie powiedzieć, czy tak powinno być. – Jestem jednym z tych, którzy w pewnym momencie na II przestali chodzić. Czy się bałem? Nie znam się na tym, ale konstrukcja bardzo drżała. Nie tylko ja tak myślałem. Człowiek trochę głupio się czuje jak nagle trybuna zaczyna drżeć jak by kilka metrów obok przejeżdżał ogromny pociąg. To chyba nie jest normalne? – mówi Wojtek, kibic Lecha. Takich głosów jest więcej.
:lmao: Oczywiście raczej jest to przesadzone, gdyż dziennikarzyny nie mają o czym pisać w lato.. taki efekt istnije nawet na stadionach na zachodzie, efekt demonstracji macie tutaj (od 41 sekundy) :lmao: :lmao: Okazuje się, że Polscy kibice mogą się doszukać konkurencji wśród Duńczyków, tak wiem, my i tak jesteśmy najlepsi (stadion w Kopenhadze) :lmao:
Wysłany: 2008-08-17, 14:45
Zrobiłem niewielką aktualizację, dodałem nową wizkę stadionu we Wrocławiu no a poza tym jest filmik ze stadionu w Białymstoku. A na mieście mówią jeszcze, że szykuje się sensacja jeśli chodzi o trybuny na Śląskim i dalsza ich modernizacja ale ciiii to plotka, wówczas Śląski stałby się zupełnie normalnym stadionem:
Cytat:
We wczorajszym Euroexpressie podano, że rozstrzygnięto przetarg na rozbiórkę wieży. Wygrało konsorcjum dwóch firm. Rozbiórka ma się rozpocząć 1 września a zakończyć bodajże 26.
Prowadzący z uśmiechem mówił również o "sensacyjnych" decyzjach w sprawie trybuny ziemnej. Podobno więcej szczegółów w programie za tydzień.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum