Strona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
I liga piłki kopanej
+pikuL

Rok studiów: 1
Wysłany: 2010-01-16, 11:10   

No to teraz Krzystki i inne krasnoludki będą miały gdzie grzać siedziska. Dobrze, że coś robią na stadionie Pogoni, żeby nie było potem cyrków z licencją. Natomiast więcej nie ma już co się bawić w takie "poważne inwestycje" tylko stawiać nowy stadion, w taki sam sposób jak zrobiono to w Poznaniu.

@Adm 

Rok studiów: II
Wysłany: 2010-01-16, 11:22   

Jak na Poznaniu to akurat zły przykład, bo tam była zmieniona koncepcja przez co wygląda asymetrycznie. Ostatnie koncepcje dot. stadionu w Pogoni to oczywiście budowa w Dąbiu i to już niby pewne, zaś liczba widzów to 25 tys- moim zdaniem powinno być 35 tys. Mówi się też o partnerstwie publiczno-prywatnym ale to jest wielka nierealna ściema.

+pikuL

Rok studiów: 1
Wysłany: 2010-01-16, 12:00   

salamandra napisał/a:
Jak na Poznaniu to akurat zły przykład, bo tam była zmieniona koncepcja przez co wygląda asymetrycznie.

Co nie zmienia faktu, że stadion w Poznaniu jest modernizowany a w praktyce powstaje od podstaw nie zmieniając swojej lokalizacji. O taki przykład raczej mi chodziło.

@Adm 

Wysłany: 2010-01-16, 13:18   

I tak się nie mogę zgodzić :P Gdyby robić to co było robione na Lechu w miejscu starego stadionu to trzeba byłoby usunąć wielką skarpę a to są koszty rzędu kilkadziesiąt mln zł. Na Lechu były tylko wały, więc to jeszcze przeszło.

pogonifan 

Rok studiów: 2
Wysłany: 2010-01-16, 15:15   

Dokładnie jest tak jak mówi salamandra. Stadion Pogoni jest zbudowany w naturalnie urzeźbionej dziurze, dlatego moim zdaniem przebudowa tego stadionu to pomyłka. Taką samą jednak pomyłką jest budowa stadionu w Dąbiu. Po pierwsze są to podmokłe tereny, co znacznie zwiększa koszt inwestycji. Kolejny argument przeciw to dojazd. Aby budować tam stadion to trzeba by zrobić kolejną przeprawę do Dąbia, a ja już nie pamiętam kiedy powstał całkowicie nowy most przez Odrę albo Regalicę, który nie powstał dlatego, bo stary się już walił. Inwestycja w Dąbiu po prostu nie ma sensu. Moim zdaniem rozwiązaniem jest zamienienie obecnego stadionu na parking piętrowy, a nowy stadion powinien powstać na koronie, tam gdzie obecnie znajdują się działki. Rozwalić również działki przy Twardowskiego i poszerzyć tą ulicę dzięki czemu mamy spokojny wyjazd z parkingu. Myślę, że jest to realna wizja nowego stadionu i jestem przekonany, że jest tańsza niż całkowita przebudowa już obecnego, albo budowanie na palach w Dąbiu.
Co do pojemności stadionu to tylko 30 tys. +, co nie stanowi tak jak mówi nasz "wspaniały" prezydent miasta 10% populacji Szczecina. Przy okazji tylko pogratulować znajomości ilości mieszkańców jak i samych kibiców Pogoni, który znaczna część jest spoza samego miasta.

#The Hoff 

Rok studiów: czwarty
Wysłany: 2010-01-16, 15:56   

pogonifan napisał/a:
Aby budować tam stadion to trzeba by zrobić kolejną przeprawę do Dąbia, a ja już nie pamiętam kiedy powstał całkowicie nowy most przez Odrę albo Regalicę, który nie powstał dlatego, bo stary się już walił. Inwestycja w Dąbiu po prostu nie ma sensu.

Co znaczy w ogóle "trzeba zrobić" ? Tak jakby nie dało sie tam dostać...
Po to miasto ma projekt szybkiego tramwaju by go w końcu zrealizować. Widziałem ostatnio bodaj na stronie urzędu miasta całą prezentacje w power poincie tej inwestycji i widać ,że jest szczegółowo rozpisana i mam nadzieje ,że w końcu doczeka sie realizacji. Zresztą , kolega pisze jakby dostanie się do Dąbia było niemożliwością. Nie wiem czy to kwestia niewiedzy czy czego tam, ale masz nawet przystanek perę metrów od lokalizacji nowego stadionu o nazwie Hangarowa. Staje tam co prawda jak na razie tylko 65 i 71 ale nic nie stoi na przeszkodzie by w razie umiejscowienia w tym miejscu stadionu stawały tam autobusy pośpieszne A czy B.
Zresztą stadion jeśli będzie to będzie w Dąbiu.

Acik 

Rok studiów: IV
Wysłany: 2010-01-16, 16:08   

The Hoff napisał/a:
Zresztą stadion jeśli będzie to będzie w Dąbiu.

Proste :)

Teraz zazwyczaj buduje się stadiony na obrzeżach miast a nie blisko centrum

@Adm 

Wysłany: 2010-01-16, 16:33   

pogonifan napisał/a:
Po pierwsze są to podmokłe tereny, co znacznie zwiększa koszt inwestycji.

Celny argument, aczkolwiek po wyliczeniu strat, to usuwanie skarpy mogłoby być droższe niż palowanie gruntu. Ponadto, przebudowa na Twardowskiego wiąże się również z narażeniem na niespójną bryłę tak jak na Lechu pomijam już argument taki, że modernizacja stadionu nigdy nie jest tańsza i bardziej opłacalna niż budowa od podstaw. A co do Twojego argumentu z budową tam gdzie działki, to proces ich wykupienia jak i same koszty spowodowałyby kolejne opóźnienia w jego budowie na kilka lat, na Dąbiu działki już są wykupione przez miasto.

pogonifan 

Wysłany: 2010-01-16, 16:48   

The Hoff napisał/a:
Zresztą , kolega pisze jakby dostanie się do Dąbia było niemożliwością.

Teraz do Dąbia tak naprawdę można dojechać jednym mostem, który już prawie sam pod swoim ciężarem się rozpada, a jadą drugim mostem jedzie się od strony lewobrzeża na około.
The Hoff napisał/a:
Staje tam co prawda jak na razie tylko 65 i 71 ale nic nie stoi na przeszkodzie by w razie umiejscowienia w tym miejscu stadionu stawały tam autobusy pośpieszne A czy B.

Zauważ, że na stadion tak daleko znaczna cześć ludzi będzie jeździła samochodem a nie busami, co doprowadzi do gigantycznych korków w tej części miasta.
The Hoff napisał/a:
Po to miasto ma projekt szybkiego tramwaju by go w końcu zrealizować.

Chyba sam nie wierzysz, że ten tramwaj powstanie, a jeśli już tak to nie w ciągu najbliższych 10 lat, a stadion powinien powstać góra za 5 lat. Ja przynajmniej nie wiążę budowy stadionu z tym tramwajem, o którym się mówi już nie wiem chyba z 30 lat i nadal się tylko mówi.

#The Hoff 

Rok studiów: czwarty
Wysłany: 2010-01-16, 17:01   

Most Pionierów sie rozpada pod swoim ciężarem ? Tam będą korki ? Nie wydaje mi sie.
Chyba ,że mówisz o moście Cłowym no ale nie wiem po co by tamtedy na nowy stadion jezdzic :P
Chyba ,że jeszcze wcześniej o Trasie Zamkowej ? :P
Co do tramwaju to jeśli miałby w Dąbiu być stadion to by sie na pewno wzięli z nim do roboty.

pogonifan 

Wysłany: 2010-01-16, 18:28   

Z tego co wiem to stadion w Dąbiu miałby powstać na ul. Przestrzennej, czyli zjazd za basenem na most Cłowy jest najszybszą drogą. A co do mostu Pionierów to korki przy basenie już są i będą dopóki nie powstaną kładki. Następnie jaka perspektywa powrotu? Most długi, albo trasa zamkowa. Już dzisiaj w godzinach szczytu jest tam koszmar to co będzie jak po meczu pojawi tam się spokojnie ponad 1000 aut. A co do tramwaju - mówię to już ponad 30 lat o tym się mówi, a przełomów było więcej niż ten stadion.
Inwestycja w Dąbiu? Tak, ale niech to ma ręce i nogi, tak abyśmy mogli spokojnie tam podjechać i wrócić.

Deth. 

Wysłany: 2010-01-16, 18:38   

Tam ZAWSZE są korki... Nie raz w godzinach szczytu czekałem tam nawet ponad 1h... Jeżeli chodzi o dojazd to tam jest po prostu KATASTROFA i nawet wybudowanie kolejnego mostu dużo nie poprawi...

NIE DLA STADIONU W DĄBIU... najbardziej idiotyczna inwestycja jaka mogła by powstać...

Jeżeli chodzi o obrzeża to obecny stadion stoi trochę na obrzeżach bo Pogodno tak naprawdę kończy Szczecin z jednej strony.

Acik 

Rok studiów: IV
Wysłany: 2010-01-21, 13:19   

Runda wiosenna I ligi może wystartować bez czterech klubów

Według informacji "Przeglądu Sportowego" cztery kluby I ligi są zagrożone odebraniem licencji na występy w rundzie wiosennej.

Do tej grupy należą: Motor Lublin, GKS Katowice, ŁKS Łódź oraz Stal Stalowa Wola. Najgorzej sytuacja wygląda w dwóch pierwszych zespołach.

- Motor i GKS przed sezonem dostały licencję z tym zastrzeżeniem, że na bieżąco będą regulować wszelkie należności. Mamy sygnały, że tego nie robią. Jeszcze w styczniu zajmiemy się ich sprawą i być może skierujemy wniosek do Wydziału Dyscypliny. Nie chcemy, by powtórzyła się sytuacja z Odrą Opole, która w ubiegłym roku pożegnała się z ligą dosłownie na finiszu rozrywek, a ostatnie mecze oddawała walkowerem - mówi Jan Popiołek, szef Komisji Licencyjnej ds. I ligi.

28 lub 29 stycznia ma się odbyć spotkanie, na którym reprezentanci ww. klubów przedstawią aktualną sytuację ekonomiczną oraz stan realizacji harmonogramu spłaty zadłużenia.

Warto dodać, że ewentualne relegowanie klubów z ligi nie będzie skutkować anulowaniem spotkań jesiennych. - Nie będzie anulowania meczów, bo w I lidze rozegrano już ponad 50 procent spotkań całego sezonu - potwierdza Popiołek.

Kacper 

Wysłany: 2010-01-21, 18:18   

dobrze by było gdyby ŁKSowi zabrali licencje , u nich zawsze jakieś problemy były
otworzyłem plecak i wyjąłem mikrofon"
"Anioł na trybunach a na boisku szatan"

pio88tr 

Wysłany: 2010-01-21, 18:57   

Kacper napisał/a:
dobrze by było gdyby ŁKSowi zabrali licencje , u nich zawsze jakieś problemy były

Oj nie ładnie =P źle życzyć rywalowi do awansu ;) Jeśli Pogoń ma awansować do Ekstraklasy to niech sobie go wywalczy na boisku bez pomocy nikogo zewnątrz ;D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi