Rok studiów: IV
Wysłany: 2008-06-02, 11:44 Zrozum, nie osądzaj
Czy trzeba być gejem, by zrozumieć homoseksualistę? Czy musisz wyznawać Islam, aby poczuć się jak Żyd?
Czy trzeba poddać się operacji plastycznej, by poznać uczucia Murzyna? Czy musisz ulec wypadkowi, by zrozumieć chorego?
1. Wieczór, kwadrans po jedenastej. Czarnoskóry mężczyzna wraca do domu po ciężkim dniu pracy. Na ulicach pusto, światła latarni odbjają się od pokrytego letnim deszczem asfaltu. Próżno szukać oznak życia, żadnych ludzi, żadnych zwierząt, żadnych samochodów. Mężczyzna zdecydowanym krokiem zmierza w kierunku domu. Jeszcze tylko trzy przecznice i będzie w swoim arroyo. Wiedział, że ta pozorna cisza panująca dookoła może być jedynie ostrzeżeniem. Za wszelką cenę musiał dostać się do domu, jak najszybciej, jak najkrócej. Ciemna uliczka. Idealny skrót. Murzyn z pewną obawą wkroczył w bezdenną odchłań mroku. Przyspieszył. Metalowy śmietnik przewrócił się z impetem uderzając o ziemię. Czarnoskóry rozejrzał sie nerwowo. Ani żywej duszy. Zaczął biec co chwila potykając się o wystające płytki chodnikowe. Ujrzał wąski strumień światła nieśmiało wpadający do uliczki. Jeszcze tylko chwila, jeszcze tylko moment, a dotrze do oazy. Jeszcze tylko kilka kroków. Przystanął przerażony na widok trzech obcych mężczyzn, którzy niespodziewanie wyrośli spod jego stóp. Wiedział, że nie ma już szans na ucieczkę. Znikąd pomocy. On jeden, Czarny. Ich trzech, Białych. On bezbronny i bezsilny. Oni uzbrojeni w noże, pełni pogardy i nienawiści...
2. Niedziela. To właśnie tego dnia Bóg odpoczywał. Po mszy ulice zaroiły się od pobożnych katolików, którzy co tydzień oddawali cześć Panu i składali Mu hołd. Mężczyzna w kapeluszu, spod którego wystawały niezgrabne loki, z pejsami połączonymi z nienagannie przystrzyżoną bródką i czarnym płaszczu, szedł ulicą razem z innymi. Ale on nie był dzisiaj w kościele. Nie modlił się jak reszta, nie przyjął Eucharystii, nie wyznał żalu za grzechy. Dziesiątki par oczu spoglądało na niego z pogardą i odrazą. Jakieś dzieciaki podbiegły do niego i zaczęły szarpać za płaszcz. Przyzwyczaił sie do tego. Nie było mu przykro, nie odczuwał żalu ani smutku. Wiedział, że nic nie zmieni ani czynem, ani słowem. Niechęć niesiona przez serca pobożnych katolików, którzy nie potrafią poprawnie zinterpretować słów Biblii potęguje się z każdym spojrzeniem na Żyda. Ale on przecież nie jest taki jak oni. Innymi trzeba gardzić i wskazać właściwą drogę...
3. Na wieczornej dyskotece było mnóstwo ludzi. Wokół baru kręciło się kilka wstawionych osób, parkiet palił się pod stopami roztańczonych imprezowiczów. Każdy miał osobę do towarzystwa, czy to dziewczynę, czy przyjaciół. A on przyszedł pobawić się sam. Sam... Jako jedyny stał pod ścianą wypatrując jakiegoś samotnego chłopaka, który byłby taki sam jak on. Takiego, który czuł jak on, rozumiał jak on i myślał jak on. Bez skutku. Nikt nie podszedł do niego, nie zaproponował drinka, nie zaprosił do tańca. Nikt... Wiedział, że jego orientacja seksualna wszystkich odraża, zniechęca i trworzy. Takich jak on powinno się likwidować, zamykać w gettach i palić żywcem. Nie miał tu czego szukać. Poszedł do łazienki, by załatwić potrzebę. Gdy to zrobi, opuści lokal i pójdzie do domu. Nie ma tu czego szukać. W toalecie zauważył mężczyznę wbijającego sobie igłę w żyłę. Z jednej z kabin dochodziły okrzyki i jęczenie taniej prostytutki. Ominął pisuary i poszedł do kabiny na końcu łazienki. Miał ochotę uciec z tego miejsca tak daleko, jak było to możliwe. Drzwi otworzyły się. Ujrzał dwóch potężnie zbudowanych mężczyzn z pałkami baseballowymi w dłoniach. Nie znał ich, ale wiedział po co przyszli. Wiedział, że zginie przez to, że nie jest taki, jak inni...
4. Młody mężczyzna po raz kolejny zdał sobie sprawę, że przez swoją niepełnosprawność stracił szansę na normalne życie. Zawrócił swój wózek inwalidzki i skierował się ku jezdni. Czuł na karku oczy obrzydzonych przechodniów, którzy z niesmakiem spoglądali w jego stronę. Samochody przejeżdżały ulicą pozostawiając za sobą jedynie chłodny powiew i odór spalin. Za każdym razem, gdy musiał dostać się na drugą stronę jezdni czuł strach i upokorzenie. Nikt nie podszedł do niego, nie zaproponował pomocy. Jak zwykle był zdany tylko na siebie. Wiedział, że na ruchliwym skrzyżowaniu przedostanie się na drugą stronę nie jest bezpieczne. Poprosił jakąś młodą nastolatkę o pomoc. Ta zarechotała szyderczo i odeszła. Był zdany tylko na siebie. Poczekał, aż sygnalizacja zmieni kolor z czerwonego na zielony i ruszył. Zza zakrętu z piskiem opon wyłonł się samochód. Na środku przejścia był tylko młody mężczyzna, bez żadnej szansy ucieczki ani odwrotu. Nikt mu nie pomógł. Nikt...
Po przeczytaniu tego co napisałeś ciśnienie w żyłach bardzo mi skoczyło i nie było to spowodowane ze szczęścia. To co napisałeś przedstawia chore stereotypu o ludziach którzy maja konserwatywne poglądy,są chrześcijanami i nie godzą na chore zjawiska które z Zachodu próbują się przebić m.in przez naszą lewicę do Naszej Ojczyzny.
Nie mówię że nie masz racji w 1 akapicie ale są to sytuacje skrajne i rzadkie. Czarni też atakują Białych ludzi w swoich krajach i dzielnicach ale o tym już nie napisałeś tylko przedstawiasz Nas Białych jako potwory i ludzi bez serca, którzy tylko czekają aby zabić i pobić jakiegoś murzyna. Tym samym obrażasz mnie jako Białego człowieka.
Ad2. bez komentarza :O Jestem chrześcijaninem i się tego nie wstydzę! Co Ty możesz wiedzieć o katolikach skoro sam nie chodzisz do Kościoła i nie modlisz się?
Ad3. Niech sobie chodzi i się bawi gdzie chce tylko problem nie leży w tym że ludzie ich piętnują dlatego że wolą osobę tej samej płci tylko w tym że się z tym afiszują publicznie, żądają legalizacji związków na równych prawach co heteroseksualni z miesiąca na miesiąc chcą coraz więcej, dlatego nie można dać im palca bo zaraz odetną ci cała rękę
Ad4. Tu przesadziłeś na pełnej linii. Ja nie słyszałem o takich zjawiskach Polacy są tolerancyjni i starają się pomagać niepełnosprawnym tylko nasz chory system polityki socjalnej im nie pomaga. Jak wszędzie są wyjątki i możliwe jest występowanie pogardy dla cudzego kalectwa ale to świadczy tylko o poziomie a raczej jego braku tego człowieka który nie ma pojęcia jak to jest być niepełnosprawnym.
To moje zdanie na w.w poglądy i opinie z którymi całkowicie się nie zgadzam w każdej kwestii.
Ale ilu ludzi tyle poglądów. I szanuję to...
Ostatnio zmieniony przez pio88tr 2008-06-02, 12:39, w całości zmieniany 1 raz
Macie coś do Katolików? W czym Żyd jest lepszy od Nas? Dlaczego Nas można krytykować i obrażać a ich nie? Bo co - bo jest Żydem i co z tego. Jeżeli powiesz coś niepoprawnego politycznie odnośnie Żydów lub Izraela od razu nazywają cię antysemitą!Chore- a oni to wykorzystują i stawiają się w roli wiecznie pokrzywdzonych i nienagannych a sami mordują niewinnych ludzi, czego przykładem jest Palestyna( tamci też nie są święci, ale tylko oni są krytykowani a to że Żydzi mordują to się przemilcza albo stara usprawiedliwiać że to niby w obronie)
Ostatnio zmieniony przez pio88tr 2008-06-02, 12:44, w całości zmieniany 1 raz
Rok studiów: II
Wysłany: 2008-06-02, 12:52
ja jestem za równym traktowaniem wszystkich ludzi. Izraelczycy to przynajmniej nie zabijają dzieci palestyńskich a jeśli już to się zdarza to przypadkowo - a Palestyńczycy z premedytacją mogą nawet kulę w łeb dwuletniemu dzieciakowi ze snajpery zasadzić (był taki przypadek).
A poza tym weź się wybierz sam do Twojej uwielbianej Palestyny i powiedz, że jesteś Chrześcijaninem i nienawidzisz rodaków Jezusa Chrystusa, zobaczymy czy będziesz po powrocie prawił nam takie kazania... o ile wrócisz...
A czy ja człowieku napisałem że oni są święci...?!Doskonale wiem że oni nie tolerują chrześcijan, ale na pewno nie aż tak jak Żydów bo oni nas nie nienawidzą za krucjaty i to że ich tępiliśmy więc czemu sie im dziwić? Ale z nami potrafią się dogadać...jakoś nie słychać za często o aktach przemocy wobec chrześcijan tylko przeciw Zachodowi jako takiemu a jak dobrze wiadomo Zachód nie jest za bardzo katolicki i jeżeli ginie katolik z rąk Palestyńczyków to raczej nie z powodu jego wiary ale tego że reprezentuje Zachód
Rok studiów: II
Wysłany: 2008-06-02, 20:33
Jeśli już miałbym zakwestionować istnienie Żydów na tej planecie to stwierdzam: PRECZ Z ŻYDAMI, PRECZ Z AMERYKAŃCAMI, PRECZ Z ARABAMI, PRECZ Z CHIŃCZYKAMI NIECH ŻYJE POLSKA
Rok studiów: 4
Wysłany: 2008-06-03, 13:59
Po pierwsze - w kwestii zydowskiej blizej mi jest do zdania Piotera anizeli Szczepana, wynikajace z moich przekonan o ktorych juz niejednokrotnie mowilem i nie mam zamiaru znowu ich powtarzac. Zreszta Pioter napisal o tym.
Po drugie - jesli chodzi o te ze tak powiem "wypociny" Acika to wszystko co opisal jest prawda i zdarzaja sie takie sytuacje o ktorych napisal.
W koncu po trzecie - Pioter sam sobie zaprzeczyles. Patrz: napisales ze przenikanie kultury zachodniej, a przede wszystkim spraw zwizananych z homoseksualizmem spowodowana jest przez polska Lewice. Ja sie z tym nie zgadzam i calkowicie nie masz z tym racji ale ok szanuje Twoje zdanie. Jednak zaraz potem piszesz ze "chory polski system opieki socjalnej nie pomaga niepelnosprawnym". I masz calkowita racje w tym co piszesz, lecz zauwaz ze to wlasnie ugrupowania lewicowe sa nastawione bardziej na pomoc socjalna kazdej warstwie spolecznej anizeli ugrupowania prawicowe, nie mowiac juz o takich typowo ultra prawicowych, nacjonalistycznych itp. ktorych program jest zupelnie wyciagniety z....wiecie czego. Takze Towarzyszu Piotrze niekonsekwencja wdarla sie w Panskie poczynania, a moze Towarzysz jest jednak zwolennikiem lewicy tylko o tym nie wie ?
Tak na serio to nie martw sie Piotrze - kazdy prawicowiec pierniczy od rzeczy i gubi sie w swoich wypowiedziach, zachaczajac non stop o programy partii lewicowych badz tez socjalistycznych. To juz taka ich przypadlosc
Dobry żart Lenin masz spoko poczucie humoru. Prawica tak samo jak lewica a nawet bardziej troszczy się o niepełnosprawnych...Wy tylko dużo gadacie o pomocy a mało robicie :P
Wasz program to utopia.Już kiedyś w historii pokazaliście jak troszczycie się o obywateli kontrolując każdą sferę ich życia i ciemiężąc ich, jednak Naród się zbuntował i wyrwał się z Waszych macek i już nigdy nie pozwoli na dojście przez Was do władzy bo to co uczyniliście złego dla Polaków i Polski nigdy nie będzie zapomniane!
Nasz program prawicy jest realistyczny a nie tak jak Wasz stek bzdur,kłamstw i obietnic nie do spełnienia :P Jednym słowem jedno Wielkie G.... :lmao:
Rok studiów: 4
Wysłany: 2008-06-03, 21:40
Popatrz sobie na Ameryke Poludniowa, popatrz na kraje europejskie gdzie partie lewicowe (nie komunistyczne jak w moim przypadku) odgrywaja wielka role, niejednokrotnie stajac na czele tych panstw. Prawie cala Ameryka Poludniowa jest rzadzona przez partie lewicowe. A ugrupowania nacjonalistyczne i narodowe nigdy nie odgrywala i nie beda odgrywac zadnej powtarzam ZADNEJ roli w jakimkolwiek panstwie.
Tyle zlego uczynilismy Polakom ? hmm mowisz o tych tysiacach mieszkan, miejsc pracy tak ? Poza tym jak patrze na tych wszystkich czlonkow NOP-ow , ONR-ow LPR-ow to wydaje mi sie ze i tak za malo uczynilismy aby zapobiec dojscie takim oszolomom do jakiejkowleik sfery wladzy, bo ich miejsce jest jedno - Syberia !
Ale wy mnie już zaczynacie wkur...jak ONR NOP!!!! Ogarnijcie się bo to zaczyna byc denerwujące. Skoro nie potraficie ogarnąć że nie należę do żadnej z takich organizacji czy partii ani nie popieram jej całkowicie tylko w poszczególnych aspektach to szkoda słów.Ja ciągle piszę swoje a wy nadal w kółko to samo...
Zresztą szkoda pisać bo wy i tak znacie mnie lepiej niż ja sam siebie!
pozostawię Twoje zdobycze PRL-u bez komentarza bo tak będzie lepiej widzę że już teraz na tym forum nie można pisać co się myśli jeżeli jest nie zgodne z waszymi przekonaniami a szkoda bo ja wam nie zabraniam a jedynie wyrażam i ukazuje swoje zdanie a wy nie potraficie tego uszanować.
Lenin dałeś mi teraz wiele do myślenia...i nie odnosi się to do moich poglądów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum