Na pierwszym filmiku widać Pałac Saski (dzisiejszy plac Piłsudskiego), który wysadzili w powietrze niemcy pod koniec 1944 roku. Obecnie z pozostałości pałacu utworzono Grób Nieznanego Żołnierza.
Znając życie Słowacy znów będą mieli pretensje, że odbieramy im Janosika Z drugiej strony to ciekawe, czy ten film w końcu powstanie, bo pani Holland, już się długo z tym tematem męczy.
_________________ Zapomnieć wojny i powstania,
Jedynie słuszny szarpać dzwon
Narodowego - byle trwania
W zgodzie na namiestniczy tron.
W zamian - w tej ziemi nam mogiła,
I przodków śpiew, jak echa kielich,
Że - "Jeszcze Polska wtedy żyła,
Gdy za nią ginęli!"...
Rok studiów: czwarty
Wysłany: 2009-07-26, 10:03
Zet. napisał/a:
Z drugiej strony to ciekawe, czy ten film w końcu powstanie
Jak to czy w końcu powstanie ?! Widzisz zwiastun ? To taka mała podpowiedź ,że już powstał. Nie mówiąc już o subtelnym napisie "W kinach od 4 września" :P
Co do kwestii Słowaków to Janosika nie gra Polak więc burzyć się zbytnio nie powinni. Co prawda nie gra też Słowak ale chyba poszli na mały kompromis z tym Czechem, ponadto jeden z producentów jest ze Słowacji wiec podzielili jakoś łupy na tym filmie. Zresztą , idąc za filmweb'em film jest produkcji Polsko/Czesko/Słowacko/Węgierskiej a nie tylko Polski
_________________ "Men never commit evil so fully and joyfuly as when they do it for religious convictions."
Blaise Pascal
Masz rację, z tym czy powstanie, to troszkę wypaliłem w próżnie, ale sam fakt, że rozpoczęcie zdjęć do filmu zaczęło się na przełomie 2002/2003 roku, troszkę dawało do myślenia
P.S. Shame on me, nie oglądałem tego zwiastunu, ech, te ranne godziny.
_________________ Zapomnieć wojny i powstania,
Jedynie słuszny szarpać dzwon
Narodowego - byle trwania
W zgodzie na namiestniczy tron.
W zamian - w tej ziemi nam mogiła,
I przodków śpiew, jak echa kielich,
Że - "Jeszcze Polska wtedy żyła,
Gdy za nią ginęli!"...
Po obejrzeniu zwiastunu można sądzić, że nowa wersja Janosika będzie bardziej realistyczna (życiowa). Janosik z 1973 roku był wyidealizowany, ale miło się go ogląda
Rok studiów: IV
Wysłany: 2009-10-25, 19:31
nooo akcja sie dzieje w 2013 roku i sa uczestnikami jakiegos projektu, gdzie przebywaja skazancy ktorzy powinni umrzec w zwyklym wiezieniu, buduja wiezienie na rosyjskiej wyspie Nowa Ziemia w kole podbiegunowym, w ktorym jak zwykle cos sie nie powodzi i ten eksperyment konczy sie krwawą jatka. Dla mnie to troche bez sensu, Rosjanie jak widac swoje filmy jawnie robia juz w stylu amerykanskim zeby byc "elo". Wyrokowac przed obejrzeniem nie wypada, ale dla mnie to jest bez sensu. Rok 2013 czyli taka niby bliska przyszlosc - a czemu wtedy nie 2010, 2011 ? Jak ma to byc SF to niech bedzie SF a jesli nie jest to niech zrobia normalna date a nie ukazywanie nowoczesnosci za wszelka cene. Potem dodanie murzyna - lans rasowy, czyli nadanie temu filmu rangi miedzynarodowej. Krwawa jatka - bo przeciez dla malo wymagajacych jak jest krew jest i sukces. Początek filmu "no a o czym wy marzycie najbardziej" i odp.: "morze zobaczyc" .
Trochę mnie zaskakujesz... Po cholerę komentować film którego się nie oglądało? Zgadzam się że jest tam kilka scen które wprowadzono żeby było elo, jak np. sprowadzenie "czarnych braci z amerika", niektóre można by zaostrzyć, w niektórych widać taką ruską chałę, ale film jako film jest dobry i diametralnie różni się od syfu z USandA. Ja bynajmniej odebrałem to jako smutną refleksję wobec człowieka... Związków z SF nie zauważyłem. Kto chciałby mieć własne zdanie niech obejrzy.
_________________ a na co Ty wydałeś swoje 600 zł?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum