Cóż historia jednoznacznie nam mówi, że (w tym przypadku) Szczecin należy do Polski, i tylko to w tej chwili ma znaczenie. Nie warto moim zdaniem pielęgnować kultury niemieckiej, bo i po co? Po co mamy pokazywać Szczecin jako miasto wielu państw? Do czego to ma prowadzić? Rozumiem reklama, ale co ona da? Że Niemcy jeszcze bardziej ewentualnie będą protestowali aby oddać im ziemię, a sam Szczecin coraz mniej będzie utożsamiany z Polską, do której teraz należy i kropka.
Bezsensowna była dla mnie zbiórka pieniędzy na sedine... Nie możemy stworzyć własnego pomnika? Sami coś wymyślić? Dlaczego mamy bazować na starych pomysłach, stać w miejscu i "wchodzić" Niemcom?
Szczecin stoi w miejscu, nie rozwija się, to w pewnym sensie fakt, ale tutaj winna jest mentalność, władze, które w końcu się zmienią na te dobre. Szczecin ruszy do przodu, bo ma bardzo dobre perspektywy, bardzo dobre położenie, możliwości.
Przydało by się tylko jeszcze ludzi zmienić aby Ci coś zaczęli robić, a nie tylko narzekali, co w sumie jest bardzo Nasze.
Dlaczego uważam, że Szczecin nie rozwija się tylko w pewnym sensie ?
Bo mimo wszystko staję się coraz lepszy, jest remontowany. Jest po prostu ładniejszy.
Mieszkam tutaj od dzieciństwa, pamiętam stary Szczecin, ten z lat 90, widzę teraźniejszy Szczecin i tak naprawdę mogę stwierdzić że dużo się zmieniło.
Na pewno mamy wielkie możliwości.
To moja opinia i być może bierze się ona z stąd, iż po prostu Kocham swoje miasto, ale inaczej jak Piotrek, dla mnie jest ono całością Polski i z tą Polską się całkowicie utożsamiam.
Jesteśmy nowym pokoleniem, granice wyglądają jak wyglądają. Zawsze znajdzie się ktoś taki jak tak faszystka, która będzie gadała bzdury. Niemcy wywołali tę wojnę.
Nie no nie był Hitler, to cały naród, który wierzył w narodowy socjalizm jest temu winny.
Nie można jednak oceniać dzisiejszych Niemców (nowe pokolenie) z tamtej perspektywy, jednak jeżeli mamy ich tak nie oceniać, to niech oni przyjmą do wiadomości, że Szczecin jest Polski.
_________________ "I w ten sposób złapali znowu nas
I znów w więzieniu upływa wolno czas
I cała armia pilnuje teraz nas
Więźnia Pietrowa Wasiliewa więźnia"
Nie warto moim zdaniem pielęgnować kultury niemieckiej, bo i po co? Po co mamy pokazywać Szczecin jako miasto wielu państw? Do czego to ma prowadzić?
Warto, tak jak Łódź pielęgnuje swoje tradycje żydowskie, tak samo Szczecin powinien pokazywać, że wpływ na to miasto mieli Polacy, Niemcy, Szwedzi, Duńczycy, Francuzi - jak to mówią Niemcy "multikulti"
Deth. napisał/a:
Bezsensowna była dla mnie zbiórka pieniędzy na sedine.
Tu się kompletnie nie zgodzę. Jesteś przeciwny niej bo to wymysł niemiecki, ale nie możemy odrzucać wszystkiego co niemieckie. Sedina to piękny pomnik, który pozdrawiał marynarzy (koncepcja morskiego Szczecina - ta już jest Polska). Tak samo jest z Wałami Chrobrego, które są bardziej znane nie tylko w Niemczech jako Hakenterrasse - też niemiecki twór, ale nie powiesz, że jak ktoś przyjeżdża spoza miasta to ich nie pokazujesz.
Deth. napisał/a:
Szczecin ruszy do przodu, bo ma bardzo dobre perspektywy, bardzo dobre położenie, możliwości.
Zgadzam się. Perspektywy tak - przy otwarciu na Skandynawie, Niemcy i turystykę morską (promy wycieczkowe). Położenie - tu znów kłania się połączenie ze Skandynawią i Niemcami. Możliwości - bliskość Berlina.
PS: Nigdy nie twierdziłem, że Szczecin powinien teraz zostać oddany Niemcom. Nie. Uważam tylko, że to miasto wiele straciło stając się polskim miastem po wojnie. A bierze się to z traktowania tego miasta przez resztę kraju, np. ustawa, która mówiła że wszystko co na zachód od Nysy i Odry to Polska, ani słowa o tym że większość Szczecina leży po lewej stronie Odry. Takich przykładów jest mnóstwo.
Rok studiów: 2 i 1/2
Wysłany: 2010-02-10, 11:37
Deth. napisał/a:
Cóż historia jednoznacznie nam mówi, że (w tym przypadku) Szczecin należy do Polski, i tylko to w tej chwili ma znaczenie. Nie warto moim zdaniem pielęgnować kultury niemieckiej, bo i po co? Po co mamy pokazywać Szczecin jako miasto wielu państw? Do czego to ma prowadzić? Rozumiem reklama, ale co ona da? Że Niemcy jeszcze bardziej ewentualnie będą protestowali aby oddać im ziemię, a sam Szczecin coraz mniej będzie utożsamiany z Polską, do której teraz należy i kropka.
Bezsensowna była dla mnie zbiórka pieniędzy na sedine... Nie możemy stworzyć własnego pomnika? Sami coś wymyślić? Dlaczego mamy bazować na starych pomysłach, stać w miejscu i "wchodzić" Niemcom?
Szczecin stoi w miejscu, nie rozwija się, to w pewnym sensie fakt, ale tutaj winna jest mentalność, władze, które w końcu się zmienią na te dobre. Szczecin ruszy do przodu, bo ma bardzo dobre perspektywy, bardzo dobre położenie, możliwości.
Przydało by się tylko jeszcze ludzi zmienić aby Ci coś zaczęli robić, a nie tylko narzekali, co w sumie jest bardzo Nasze.
Dlaczego uważam, że Szczecin nie rozwija się tylko w pewnym sensie ?
Bo mimo wszystko staję się coraz lepszy, jest remontowany. Jest po prostu ładniejszy.
Mieszkam tutaj od dzieciństwa, pamiętam stary Szczecin, ten z lat 90, widzę teraźniejszy Szczecin i tak naprawdę mogę stwierdzić że dużo się zmieniło.
Na pewno mamy wielkie możliwości.
To moja opinia i być może bierze się ona z stąd, iż po prostu Kocham swoje miasto, ale inaczej jak Piotrek, dla mnie jest ono całością Polski i z tą Polską się całkowicie utożsamiam.
Jesteśmy nowym pokoleniem, granice wyglądają jak wyglądają. Zawsze znajdzie się ktoś taki jak tak faszystka, która będzie gadała bzdury. Niemcy wywołali tę wojnę.
Nie no nie był Hitler, to cały naród, który wierzył w narodowy socjalizm jest temu winny.
Nie można jednak oceniać dzisiejszych Niemców (nowe pokolenie) z tamtej perspektywy, jednak jeżeli mamy ich tak nie oceniać, to niech oni przyjmą do wiadomości, że Szczecin jest Polski.
Polacy mają to do siebie, że potrafią wszystko spieprzyć, więc nie byłbym tego tak bardzo pewien
_________________ Lepsza Puszka Pandory niż puszka Paprykarza Szczecińskiego!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum