Rok studiów: 4
Wysłany: 2010-04-10, 09:38 Prezydent nie żyje
Nikt nie przeżył katastrofy - potwierdza gubernator okręgu smoleńskiego dla rosyjskich agencji informacyjnych. Polska maszyna z parą prezydencką na pokładzie rozbiła się niedaleko lotniska wojskowego w Smoleńsku. Na pokładzie samolotu - według rosyjskich agencji informacyjnych - były 132 osoby.
Do katastrofy prezydenckiego samolotu TU-154 doszło dwa kilometry do Smoleńska, przed lotniskiem wojskowym w miejscowości Pieczersk. Telefony wszystkich pasażerów samolotu milczą.
Premier Donald Tusk zwołał nadzwyczajne posiedzenie Rady Ministrów. Wszyscy ministrowie są w drodze do Warszawy. Premier leci z Gdańska do Warszawy. W resorcie spraw zagranicznych organizuje się sztab kryzysowy - poinformował rzecznik MSZ Piotr Paszkowski.
- Samolot rozbił się. Najprawdopodobniej zahaczył o drzewo. Zapalił a następnie został ugaszony – informuje rzecznik MSZ. W tej chwili ratownicy próbują wejść do maszyny, która leży około 1,5 kilometra od lotniska i wydobyć ofiary. Według rosyjskich informacji nie przeżył nikt.
"Samolot rozstrzaskany, części, płonęły. Totalny chaos"
Samolot kompletnie roztrzaskany. Płonące części maszyny rozrzucone po... czytaj więcej »
Na lotnisku panuje wielki chaos, cały czas słychać syreny alarmowe.
Śmierć najważniejszych
Ostatnie momenty przed wypadkiem wyglądały następująco: maszyna TU-154 próbowała podejść do lądowania w wielkiej mgle. Nie udało jej się usiąść na pasie. Piloci przyspieszyli i chwilę później kontakt z maszyną się urwał. Rozległ się ryk silników i wybuch.
Na pokładzie samolotu byli – oprócz prezydenta z małżonką - między innymi szef NBP Sławomir Skrzypek, wicemarszałek, szef IPN Janusz Kurtyka, posłowie, kilku biskupów. Najważniejsze osoby w państwie.
Prezydent Rosji powołał specjalną komisję
Prezydent Rosji Dmitrij Miedwiediew powołał specjalną komisję do zbadania przyczyn katastrofy polskiego samolotu. Będzie jej przewodniczył premier Rosji Władimir Putin.
Prezydent Rosji wysłał także na miejsce wypadku ministra do spraw nadzwyczajnych Siergieja Szojgu.
-------------
Oni mieli lecieć z prezydentem
PAP: LECIAŁY NAJWAŻNIEJSZE OSOBY W PAŃSTWIE
Oni mieli lecieć z prezydentem
Prezydencka para, 15 grudnia 2008 roku
prezydent.pl
W samolocie TU-154, który krótko przed godziną 9 runął na ziemię 1,5 kilometra od lotniska w Smoleńsku, powinni się znajdować:
Według programu Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa, na liście pasażerów prezydenckiego samolotu TU-154 byli:
Lech Kaczyński
Maria Kaczyńska
Ryszard Kaczorowski, ostatni prezydent RP na uchodźstwie
Jerzy Szmajdziński, wicemarszałek Sejmu, poseł SLD
Piotr Nurowski, prezes PKOl Wśród osób które znajdowały się na pokładzie prezydenckiego samolotu który rozbił się nad lasem w okolicy Smoleńska znajdował się prezes Polskiego Komitetu Olimpijskiego Piotr Nurowski - podał TVN24.
Wiadomość o tym, że Nurowski znajdował się na pokładzie samolotu podały telewizje TVN 24 i Polsat News oraz portal internetowy tygodnika "Polityka".
Piotr Nurowski
W 1967 ukończył studia na Wydziale Prawa Uniwersytetu Warszawskiego. Przez krótki czas był sprawozdawcą sportowym w Polskim Radiu. Od 2005 roku był prezesem Polskiego Komitetu Olimpijskiego.
Rok studiów: 5
Wysłany: 2010-04-10, 13:13
Coś niewyobrazalnego, łzy same cisną się do oczu
_________________ "We Włoszech przez trzydzieści lat rządów Borgiów mieli wojnę, terror, mord i rozlew krwi. Zrodzili Michała Anioła, Leonarda da Vinci i renesans. W Szwajcarii mieli braterską miłość, pięćset lat demokracji i pokoju i co zrodzili? Zegar z kukułką."
[ Dodano: 2010-04-10, 16:13 ]
myślę ciągle jak można wsadzić w jeden samolot połowę najważniejszych ludzi w państwie? i to jeszcze w 30-sto letniego Tupolewa? Prezydent, dowództwo całego WP!! nawet nie pomyślano podejmując taką decyzje o domniemanej próbie zamachu czy zestrzelenia samolotu a co dopiero katastrofy, która może się zdarzyć, a w przypadku samolotu jak się zdarzy to giną wszyscy?
ja bym dowolnej trójki z tych najważniejszych ludzi w jeden samochód nie wsadził a co dopiero w samolot.
Wysłany: 2010-04-10, 15:22
nie powinno do tego dojść, że połowa elity polskiej polityki i elita armiii jada razem, ten temat był poruszany po katastrofie samolotu CASA, ale widać wnioski nie zostały wyciagnięte!! teraz na naszych oczach tworzy sie historia!!
Rok studiów: IV
Wysłany: 2010-04-10, 15:42
Połowa Polaków ubliżała Kaczyńskiemu i z niego drwiła, a teraz udaje, że za nim płacze!
Jebać dwulicowych ludzi.
_________________ "Gdy obstrukcjoniści staną się zbyt irytujący,
nazwijcie ich faszystami, nazistami albo antysemitami. Skojarzenie to, wystarczająco często powtarzane, stanie się faktem w opinii publicznej" - Józef Stalin
- To nie powinno się wydarzyć - mówi generał Sławomir Petelicki, jeden z twórców GROM-u. Nie chodzi jedynie o samą tragedię, ale o jej rozmiar. - Nie wyciągnęliśmy żadnych wniosków z katastrofy samolotu CASA. Tam straciliśmy najlepszych pilotów. Wówczas, a tak naprawdę już długo wcześniej, powinny zacząć u nas obowiązywać procedury, które funkcjonują w państwach NATO. Rzeczą absolutnie niedopuszczalną jest to, żeby na pokład jednego samolotu weszło całe dowództwo wojska polskiego. Jest to całkowicie niedopuszczalne - ocenia generał.
I dodaje: - U nas sytuacja była dotąd taka, że zawsze mówiono: "wszystko jest w porządku". Jestem autentycznie przerażony. To nie wróg dokonał na nas ataku. To my sami - podkreśla.
Wysłany: 2010-04-10, 16:40
tu generał Petelicki ma absolutnie rację, a ludzie płaczą bo miała miejsca katastrofa lotnicza w której zginął prezydent Polski, co nigdy wcześniej nie miało miejsca w historii Polski
Połowa Polaków ubliżała Kaczyńskiemu i z niego drwiła, a teraz udaje, że za nim płacze!
Jebać dwulicowych ludzi.
Dlaczego twierdzisz, że udają? Czy nie może ich przytłoczyć ludzka tragedia?
Nie byłam jego zwolenniczką, nie drwiłam i nie bluzgałam, bo naiwnie twierdzę, iż do prezydenta szacunek należy mieć, nawet jeśli się nie zgadza z jego wyborami, a łzy mi pociekły. Czy dlatego mam być nazywana dwulicową?
Rok studiów: IV
Wysłany: 2010-04-10, 17:15
kasias napisał/a:
kijevo napisał/a:
Jebać dwulicowych ludzi.
Dlaczego twierdzisz, że udają? Czy nie może ich przytłoczyć ludzka tragedia?
Nie byłam jego zwolenniczką, nie drwiłam i nie bluzgałam, bo naiwnie twierdzę, iż do prezydenta szacunek należy mieć, nawet jeśli się nie zgadza z jego wyborami, a łzy mi pociekły. Czy dlatego mam być nazywana dwulicową?
pisałem o tych, którzy go obrażali. Proponuje przeczytać dokładnie
Dla mnie był najlepszym prezydentem III RP chociaż mimo to złym. Jednak w porównaniu od poprzedników nie był mordercą Polaków, szpiegiem KGB, był Polakiem, nie donosił SB,a do tego potrafił się wysłowić i nie był alkoholikiem.
Gdy dowiedzieliśmy się o tej tragedii akurat graliśmy w piłkę (około 10 rano) i część osób cieszyła się i śmiała... żal.
tu generał Petelicki ma absolutnie rację, a ludzie płaczą bo miała miejsca katastrofa lotnicza w której zginął prezydent Polski, co nigdy wcześniej nie miało miejsca w historii Polski
Narutowicz
_________________ To nie matka ale wzięła mnie w opiekę
Pokazała mi emocje, nauczyła być człowiekiem
To nie kochanka, ale co noc sypiam z nią,
Nie ma dla mnie innych miejsc i innej po za nią,
Nie pytaj znasz ja, budzisz się z nią co rano.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum