Strona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Małżeństwo z łaski państwa?
Czesław 

Rok studiów: 2 i 1/2
Wysłany: 2009-10-29, 23:11   

Deth. napisał/a:
2yt4u należysz do zwolenników UPR'u :) ) bo masz bardzo radykalne poglądy.
Nie, ja jestem członkiem UPR :D
pogonifan napisał/a:
2yt4u napisał/a:
Jakie Ty masz k*rwa prawo decydować o tym kto na co wydaje? Słyszałeś o czymś takim jak wolny wybór? Tego lewicowcy nigdy nie zrozumieją, bo to podstawa wolności

Nie mam i nie decyduję tylko wkur... mnie że taki jeden z drugim dostaną kasę, później ją przejedzą no i na samym końcu ma pretensje do całego świata, że już nie ma kasy.

Trudno, to jest ich sprawa. Powinni ponosić konsekwencje swoich czynów.
pogonifan napisał/a:

2yt4u napisał/a:
jak umrę to wszystkie moje składki emerytalne pójdą się j*bać, o tak

No to jest fakt, choć chyba jakąś lichą część dostanie Twoje potomstwo (choć powinno dostać całość).

Nic, a nic.
pogonifan napisał/a:

2yt4u napisał/a:
Ty chcesz dawać pieniądze komuś kto na to nie zasłużył

1. Nie chce dawać nikomu pieniędzy - choć płacenie z moich podatków na czyjąś edukacje można tak nazwać.
2. Dlaczego nie zasłużył? Bo jego rodzice są mało zaradni to taki dzieciak ma też z góry mieć posrane życie? Od kiedy to cenzus majątkowy stanowi o wyższości jednego człowieka nad drugim?

Ad. 1. Bo to tak jest, zabierasz jednemu z portfela i dajesz drugiemu, na socjal, nfz, edukacje itp. W ogóle śmieszy mnie ten mit, że prywatne szkolnictwo wyższe byłoby tylko dla bogatych, tfu, żart nie z tej ziemi, obecnie to biedni sponsorują studia bogatszym od siebie, bo statystycznie rzadziej wybierają się na studia.
Ad. 2. Żeby sobie na coś zasłużyć, trzeba coś zrobić. To nie jest sprawa wyższości, tego typu pierdoły możesz sprowadzać do tekstów typu "bo biedne dzieci w Afryce nie mają co jeść", no ok, tylko co to mnie obchodzi?
pogonifan napisał/a:

2yt4u napisał/a:
Słyszałeś o Dzikim Zachodzie?

Tam nie było poglądów, tam był rewolwer i sprawa załatwiona :D

I b.dobrze.
pogonifan napisał/a:

2yt4u napisał/a:
Że niby od kiedy? Słyszałeś o systemie politycznym chociażby w Szwajcarii?

Od momentu kiedy cała Europa jest zachwycona Stanami.
Rozumiesz znaczenie wyrazu "różne"?
Europa zachwycona Stanami? Cała? Od kiedy? Co ma "demokracja" do zachwytu?

The Hoff napisał/a:
Deth. napisał/a:
ale nie sądze żeby społeczeństwo było na to gotowe.

To sie dostosują. Dostosowali sie przy przejściu z socjalizmu na kapitalizm to i na wolny rynek i liberalizm sie dostosują.
Wdzię, że oboje nie lubimy znaczenia terminologii marksistowskiej. ;D

[ Dodano: 2009-10-29, 23:13 ]
pogonifan napisał/a:
The Hoff napisał/a:
ty nie powinienes sie tym interesować i przejmować

Tylko, że tacy ludzie wychodzą na ulicę i robią protesty, przez co Ty nie możesz dojechać do roboty na określoną godzinę, dzięki czemu po jakimś czasie tracisz pracę i dołączasz się do tych ludzi. - wyobraźnia działa
Chodzi mi oto, że nie jesteśmy gotowi do tego abyśmy sami zarządzali wszystkim szczególnie jeśli chodzi o pieniądze.

No i ch**, ja bym to zrobił jak w prl-u, polać ich wodą i niech spadają na chate :D Bo ci cali protestanci, to zwykli terroryści są.

pogonifan napisał/a:

Ogólnie mówiąc to stąd wziął się ten kryzys gospodarczy.
Kryzys się wziął z nagminnego interwencjonizmu państwowego.

pogonifan 

Rok studiów: 2
Wysłany: 2009-10-29, 23:20   

2yt4u napisał/a:
bo statystycznie rzadziej wybierają się na studia

Nie chodzą bo i tak wszystko zostanie w rodzinie.
2yt4u napisał/a:
Europa zachwycona Stanami? Cała? Od kiedy?

No cóż zacznijmy od nas. Za czasów PiS-u wchodziliśmy USA w dupę bez mydła, to samo Brytyjczycy. Francuzi i Niemcy gdy pojawił się Obama z miejsca go pokochali.
Chodzi oto, że po II wojnie Europa patrzy z zachwytem na Stany i stara się im dorównać. Przykład to cel Unii bodajże na 2020, aby być jako całość gospodarką równą USA.

[ Dodano: 2009-10-29, 23:23 ]
2yt4u napisał/a:
o ci cali protestanci, to zwykli terroryści są.

Tak kibice walczący z PZPN też.
2yt4u napisał/a:
Kryzys się wziął z nagminnego interwencjonizmu państwowego.

A to ciekawe, skoro działania rządów polegają teraz właśnie na zwiększeniu kontroli na instytucjami finansowymi, aby nie dochodziło znów do takich absurdów, że bank pożycza kasę której nie ma osobie, której nie stać na spłatę długu.

tymon

Wysłany: 2009-10-29, 23:25   

pogonifan napisał/a:
The Hoff napisał/a:
ty nie powinienes sie tym interesować i przejmować

Tylko, że tacy ludzie wychodzą na ulicę i robią protesty, przez co Ty nie możesz dojechać do roboty na określoną godzinę.

Od tego jest aparat przymusu i ostra amunicja. Ciebie to pewnie zbulwersuje, dla normalnego człowieka sprawa powinna być oczywista. Jesli ktoś podejmuje działania mające na celu odebranie Ci majątku - masz prawo się bronić. Obojętnie czy wejdzie do Twojego domu w środku nocy, czy też zechce przedsięwziąć działania, o których piszesz wyżej.

pogonifan napisał/a:

Chodzi mi oto, że nie jesteśmy gotowi do tego abyśmy sami zarządzali wszystkim szczególnie jeśli chodzi o pieniądze.

Obawiam się, że jeśli chodzi o przyczyny kryzysu, to znasz wersję głoszoną przez lewicowców. Nijak ma się ona do prawdziwej. Poszukaj a znajdziesz. ;)

[ Dodano: 2009-10-29, 23:26 ]
2yt4u napisał/a:
Deth. napisał/a:
2yt4u należysz do zwolenników UPR'u :) ) bo masz bardzo radykalne poglądy.
Nie, ja jestem członkiem UPR :D

Ja również, muszę Cię złapać kiedyś na uczelni.

pogonifan 

Wysłany: 2009-10-29, 23:40   

tymon napisał/a:
Nijak ma się ona do prawdziwej. Poszukaj a znajdziesz.

No tak czyli tylko wersja głoszona przez skrajnych prawicowców jest prawdziwa. To jest dopiero ograniczenie wolności.
tymon napisał/a:
Jesli ktoś podejmuje działania mające na celu odebranie Ci majątku - masz prawo się bronić.

To jest prawda jeśli coś jest Twoje to wara państwu i innym od tego, ale nie chodzi mi tutaj o podatki.

tymon

Wysłany: 2009-10-29, 23:48   

pogonifan napisał/a:
tymon napisał/a:
Nijak ma się ona do prawdziwej. Poszukaj a znajdziesz.

No tak czyli tylko wersja głoszona przez skrajnych prawicowców jest prawdziwa. To jest dopiero ograniczenie wolności.
tymon napisał/a:
Jesli ktoś podejmuje działania mające na celu odebranie Ci majątku - masz prawo się bronić.

To jest prawda jeśli coś jest Twoje to wara państwu i innym od tego, ale nie chodzi mi tutaj o podatki.

Czyli, że jeśli fakty świadczą na korzyść tych "skrajnych prawicowców", to tym gorzej dla faktów?
Słyszałeś o Fannie Mae i Freddie Mac?
Na wolnym rynku coś takiego jak kryzys nie istnieje. A już na pewno, jeśli pieniądz ma pokrycie w kruszcu. Wszystko jest winą rządowych regulacji. Nie spodziewasz się chyba, że powiedzą Ci o tym rządzący politycy? Jak mogliby to powiedzieć, skoro oni żyją z pieniędzy uczciwie pracujących frajerów.

Wytłumacz mi, proszę, tę drugą kwestie.

pogonifan 

Wysłany: 2009-10-30, 09:20   

To, że politycy kłamią to jest wiadomo od zawsze. Cóż taki jest już ich zawód a nasze zadanie w wyborach polega na tym, aby wybrać tych co kłamią najmniej, albo kłamią tak, aby nam się żyło lepiej.

S_Z_A_T_A_N 

Wysłany: 2009-10-30, 12:16   

likwidacja składek ZUS? buhahah jestem za jedną i drugą ręką... szkoda tylko że to niewykonalne. fakt że zus zajmuje się jak na razie marnotrawieniem środków to jedno ale macie jakiś pomysł co zrobić z ludźmi po 70, tymi którzy mieli tą przyjemność pracowania... jestem pewien że dużo lepiej bym wyszedł samemu myśląc o emeryturze niż oddając szmal różnym dziwnym instytucją ale co obecnymi emerytami i tymi którzy nimi będą za 10 lat?
swoją drogą jest przynajmniej kilka krajów w środkowej afryce gdzie nie trzeba płacić żadnych podatków ani składek ubezpieczeniowych i emerytalnych... ciekawe czy chcielibyście spróbować szczęścia w takich warunkach? coś mi się zdaje ze nie :)

#crt 

Wysłany: 2009-10-30, 16:12   

Cytat:

Cytat:
A to ciekawe, skoro działania rządów polegają teraz właśnie na zwiększeniu kontroli na instytucjami finansowymi, aby nie dochodziło znów do takich absurdów, że bank pożycza kasę której nie ma osobie, której nie stać na spłatę długu.

Przecież to sam rząd zaczął prowadzić taka politykę. Clinton i po części Bush chcieli uszczęśliwić ich zdaniem biednych amerykanów mieszkających w gorszych warunkach, bądź przyczepach kempingowych znosząc np. obowiązek zaświadczenia o zarobkach i poprzez instytucje państwowe Freddie Mac Fannie Mae zaczął rozdawać kredyty komu popadnie (zresztą one pierwsze zbankrutowały). Potem już poszło.. skoro państwo prowadzi taką politykę wraz z dużymi instytucjami to co dam, podchodzono do jakiegoś niggy :D i mówiono siemano weź kredyt, to brał. W normalnych warunkach wolnorynkowych jak ktoś by pożyczał pieniądze komuś kto miałby problem potem z ich spłatą to by zbankrutował i reszta by go jeszcze wyśmiała i okopała - ale teraz w socjalizmie jest wielki KRYZYS. :) I jeszcze państwo ratuje takie firmy i mówi, że to przez tych ohydnych kapitalistów, my was wybawimy!

Cytat:
likwidacja składek ZUS? buhahah jestem za jedną i drugą ręką... szkoda tylko że to niewykonalne.

Wszystko jest wykonalne tylko trzeba chcieć, poza tym i tak trzeba będzie coś z tym zrobić bo ten system jest niewydolny i czy chcemy czy nie za kilka lat zwyczajnie zbankrutuje. Co do obecnych i przyszłych emerytów.. to trzeba by było ich finansować z podatków, Korwin mówi że z pieniędzy z prywatyzacji, też jakieś rozwiązanie tylko mało by tych pieniędzy z tego źródła było. :)

Bo należy pamiętać jakie to są kwoty.. sam ZUS potrzebuje rocznie bodajże 140 mld, dotacja budżetowa wynosi 50, sama obsługa ZUS 2,5 mld. :) W tych 140 mld są też chyba renty, wiadomo jak w Polsce one są przyznawane.. więc pewnie z 80-100 mld rocznie trzeba by było zebrać.. - te liczby podaje z tego co pamiętam, moge się mylić nie chce mi się sprawdzać :D

pogonifan 

Wysłany: 2009-10-30, 16:51   

mati napisał/a:
za kilka lat zwyczajnie zbankrutuje

To, że kryzys jest niewydolny to po części wina samej ustawy, ale po części również nasza (a raczej naszych rodziców). Winny jest tutaj deficyt przyrostu naturalnego, po prostu nie ma ludzi młodych, którzy mogliby na emerytury tych starszych.
Co do samej oceny samego systemu to trochę jeszcze trzeba poczekać aż reforma rzeczywiście zacznie działać (w tym roku bodajże pierwszy raz wypłacono emeryturki z II filaru).

#crt 

Wysłany: 2009-10-30, 17:16   

Co do tych emeryturek z II filaru, to kwota sięgała 20zł więc fajki i browar emeryt sobie kupi :) prawda też, że było kilka lat składkowych ale szału nie ma :D
Winna jest w całości ustawa, bo ZMUSZA do płacenia w system który jest niewydolny z reguły. Gdyby tego nie było, nikt by się nie przejmował czy jest przyrost naturalny czy nie, tylko czy ma wystarczającą ilość dzieci, czy dobrze je wychował bądź czy zebrał odpowiednie środki na sfinansowanie sobie starości - okresu w którym raczej pracy zarobkowej podjąć się nie może.

Mateo 

Wysłany: 2009-10-30, 20:02   

mati napisał/a:

Cytat:
likwidacja składek ZUS? buhahah jestem za jedną i drugą ręką... szkoda tylko że to niewykonalne.

Co do obecnych i przyszłych emerytów.. to trzeba by było ich finansować z podatków, Korwin mówi że z pieniędzy z prywatyzacji, też jakieś rozwiązanie tylko mało by tych pieniędzy z tego źródła było. :)

To jest dopiero absurd... Cóż, Korwin znany jest z tego, że kontrastuje sam ze sobą - wygłasza na zmianę tezy mądre i idiotyczne :P

Utrzymanie emerytów i rencistów z wpływów z prywatyzacji jest niemożliwe, policzmy sobie wpływy do budżetu z tego tutułu, planu rządu dot. tejże, oraz kwotę, jaką pochłaniają rocznie renty i emerytury...

Niestety, ale mamy teraz sytuacje taką jaką mamy, niż demograficzny + kryzys + bezrobocie - państwo będzie opłacac emerytów i rencistów, innej możliwości nie ma... Trzeba po prostu zrestrukturyzowac ZUS, nie jestem ekspertem, więc nie będę się rozpisywac, ale zmniejszenie biurokracji, redukcja zatrudnienia (zbędnego), zmniejszenie przywilejów urzędników (na same paliwo do służbowych samochodów ZUSu idzie rocznie kilkadziesiąt milionów zł), to da nam setki milionów zł oszczędności rocznie. Wiem, że byłyby one tylko kroplą w morzu potrzeb, ale przy reformowaniu innych państwówek, oszczędności wyniosłyby bardzo dużo. Tylko pytanie, kto się tego podejmie!? Na dzień dzisiejszy chyba nikt..

#crt 

Wysłany: 2009-10-30, 23:32   

zgadzam się, jedyne co usprawiedliwia Korwina to to, że mówi to od 25 lat - kiedyś może i było do spełnienia :)
kij tam z paliwem do służbowych samochodów, samo to że ZUS wydaje świadczenia fizycznie a nie na konto bankowe kosztuje ogół państwa kilka mld.

pogonifan 

Wysłany: 2009-10-30, 23:33   

Co do ZUS to bodajże w Anglii cały system obsługują 2 kobiety.
Sam ZUS ma za dużo na głowie, a to emerytury i renty, do tego dochodzą jeszcze zwolnienia i mnóstwo innych niepotrzebnych rzeczy.

Odpowiedz do tematu