Może przeanalizujmy głupotę mediów, które analizując pomysł premiera o zmianie konstytucji doszły do wniosku, że jest to próba przykrycia efektów rządów jego gabinetu i jest to danie tego tematu do obgadania zamiast o dwuleciu, a same od 2 dni gadają tylko o pomysłach zmiany konstytucji.
Czyli mówią, że jest to przykrycie tematem tematu, po czym ciągle ględzą o tym temacie co wg. nich jest przykrywką zamiast o tym co jest przykrywany. Jak to nie głupota to ja nie wiem co.
Rok studiów: II
Wysłany: 2009-11-26, 00:23
Póki co ostatnimi czasy scena polityczna zmierza ku dwupartyjnego systemu wyborczego czyli PiS i PO, które nieustannie utrzymują prowadzenie, czy to dzięki socjotechnice czy też może zakorzenieniu tych partii w ideologicznych preferencjach społeczeństwa daję to in plus z uwagi na możliwość sprawniejszego rządzenia, ale taka sytuacja nie będzie się utrzymywać wiecznie.
Uważam, że różnice programowe pomiędzy PiS a PO są niewielkie żeby nie powiedzieć znikome i obie partie różnią się głównie zewnętrznym opakowaniem z korzyścią dla PO. Generalnie jestem apolityczny i w dupie mam preferencje partyjne bo jak przychodzi co do czego i trzeba realnie rządzić to wszystkie egzotyczne jak i nieegzotyczne czy też ewolucyjne propozycje idą się mielić w niszczarce po skonfrontowaniu ich z rzeczywistością i sztabem powołanych ekspertów, dlatego nie ma co się jarać, bo polska scena polityczna jest nudna i już wolę oglądać pajacowanie Palikota, bo i tak nie uczestniczy w realnym rządzeniu podobnie jak cały parlament.
Preferuję rozwiązania socjaldemokratyczne w gospodarce i konserwatywne w zakresie prawa karnego, uważam że przeciętna jednostka po erze komunistycznej nie odnajdzie się w radzeniu sobie samemu jak postulują libertarianie, a o rozwiązaniach elastycznych w gospodarce możemy pomyśleć za 20 lat, kiedy to będziemy na tyle zamożni, że większość społeczeństwa nie będzie traciła na samodzielnym egzystowaniu, a tylko zyskiwała. Nie jest to ani sprawiedliwe, ani efektywne ale gwarantuje stabilne utrzymywanie stosunków społecznych w tym zdrowym kraju, nie chorym .
edit: jedno jest pewne. Pomimo popieraniu przeze mnie współdzielenia dóbr pieniężnych, z pewnością do najważniejszych reform w zakresie gospodarki należy uproszczenie systemu podatkowego jak i również podwyższenie wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn.
po nie jest partią liberalną, tylko konserwatywną("prawica") z liberalnymi założeniami i chęciami na papierze wobec gospodarki więc to logiczne że jest mniej liberalna niż lewica - nie wiem skąd te pretensje
skądinąd ciekawe przeobrażenie dzisiejszej polskiej lewicy, z pzpr do otwartej, liberalnej, wolnościowej i ę ą partii Widocznie naprawdę tylko krowa nie zmienia poglądów
Żeby móc arbitralnie stwierdzanie ze partia x nie jest liberalna, musiałoby istnieć jednolite utrwalone rozumienia pojęcia liberalny - a popularne jest rozumienie liberalizmu w kategoriach światopoglądowych i ekonomicznych ( w Polsce tak naprawdę te dwa rodzaje liberalizmu nigdy nie idą ze sobą w parze).
Jednak PO jako spadkobiercy Kongresu Liberalno-Demokratycznego a potem Unii Wolności powinni być jednak ciut bardziej liberalni, choć tamtych partii nie można nazwać stricte liberalnymi to jednak ich główną ideą jednak był. Pamiętajmy również iż na scenie przed wyborami PO mieniła się właśnie w liberalnych barwach i równie liberalnie mieli rządzić. Wyszło że szkoda im koryta ukrócić...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum