Strona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Koniec z dymkiem
#The Hoff 

Rok studiów: czwarty
Wysłany: 2010-01-21, 23:54   Koniec z dymkiem

Cytat:
500 zł mandatu za palenie w niedozwolonym miejscu, 5 tys. zł grzywny za nieoznaczenie lokalu informacją o zakazie palenia, zakaz sprzedaży wyrobów tytoniowych przez internet oraz utrzymanie produkcji tzw. e-papierosów. Takie zmiany proponuje sejmowa Komisja Zdrowia do projektu nowelizacji ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych.
Projekt budzi spore emocje, bo wprowadza całkowity zakaz palenia w wielu miejscach publicznych, m.in. lokalach gastronomiczno-rozrywkowych (barach, restauracjach, dyskotekach), środkach pasażerskiego transportu publicznego (autobusach, busach, taksówkach, służbowych samochodach), szpitalach i ośrodkach zdrowia, zakładach pracy, na przystankach komunikacji publicznej, publicznych miejscach przeznaczonych do wypoczynku i zabawy dzieci (np. plażach).

Zarządzających takimi obiektami czy pojazdami ustawa zobowiązałaby do umieszczenia odpowiednich oznaczeń słownych i graficznych o zakazie palenia. Jeśli tego nie zrobią, groziłaby im grzywna do 5 tys. zł.

Palić można by było w specjalnych pokojach: w hotelach i akademikach, a także np. w domach spokojnej starości i domach zakonnych.

http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html

Dla mnie jest to zamach na wolność wyboru. Dlaczego jakaś Kopaczowa czy inny cieć z Komisji Zdrowia ma mi mówić czy się mogę truć czy nie ? Takie argumenty typu "Zakazujemy palenia bo ono szkodzi zdrowiu" są żałosne. Moje zdrowie, moja sprawa - takie jest moje zdanie. Co do biernego palenia to nikt nikomu nie każe przebywać w pomieszczeniu z człowiekiem palącym - zawsze można wybrać inny bar.
Ciekaw jestem tylko czemu nie zakazują picia kawy, która to niezbyt dobrze działa na serca czy też słodyczy zwiększających poziom cholesterolu...

Papa Midnite 

Wysłany: 2010-01-21, 23:59   Re: Koniec z dymkiem

The Hoff napisał/a:

Co do biernego palenia to nikt nikomu nie każe przebywać w pomieszczeniu z człowiekiem palącym - zawsze można wybrać inny bar.

A z jakiej to niby racji Ja niepalący mam się podporządkować palącym i wybierać inne lokale?
Ostatnio zmieniony przez Papa Midnite 2010-01-22, 00:12, w całości zmieniany 1 raz  

@Adm 

Rok studiów: II
Wysłany: 2010-01-22, 00:06   

Grimmjow napisał/a:
A z jakiej to niby racji Ja nie palący mam się podporządkować palącym i wybierać inne lokale?

A z jakiej to niby racji? ja palący mam się podporządkowywać niepalącym i wybierać inne lokale? ;)

Podsumowując, powinno być tak jak do tej pory, czyli wolna amerykanka. Pewnie w jakiś badaniach za 20 lat wyjdzie, że naukowcy odkryli sensacyjne doniesienia mówiące o tym, że dym papierosowy wspomaga rozwój szarych komórek :D

#The Hoff 

Wysłany: 2010-01-22, 00:08   

Z takiej , ze to właściciel lokalu powinien wybierać czy to lokal dla palących czy nie. Powinny być i takie i takie co by nikt nie był ograniczany.

czelentano 

Rok studiów: Pierweszy
Wysłany: 2010-01-22, 00:49   

przypomniał mi się artykuł z neewsweeka/wprost z amtego roku,

w roku 2008r. palacze z tytułu akcyzy załatali częściowo dziurę budżetową w wysokości 20mld pln.

na wyspach zakaz obowiązuje i barmanom spadły drastycznie obroty.

sam palę i jestem przeciw. ja decyduję, jak umrę :)

#ktosik 

Rok studiów: 4
Wysłany: 2010-01-22, 01:10   Re: Koniec z dymkiem

The Hoff napisał/a:

Dla mnie jest to zamach na wolność wyboru. Dlaczego jakaś Kopaczowa czy inny cieć z Komisji Zdrowia ma mi mówić czy się mogę truć czy nie ? Takie argumenty typu "Zakazujemy palenia bo ono szkodzi zdrowiu" są żałosne. Moje zdrowie, moja sprawa - takie jest moje zdanie. Co do biernego palenia to nikt nikomu nie każe przebywać w pomieszczeniu z człowiekiem palącym - zawsze można wybrać inny bar.
Ciekaw jestem tylko czemu nie zakazują picia kawy, która to niezbyt dobrze działa na serca czy też słodyczy zwiększających poziom cholesterolu...

mnie bardziej dziwi czemu do tej pory jeszcze alkoholu nie zakazali (podążając za ICH rozumowaniem). A co do zamachu na wolność to się zgadzam w pełni. Mój znajomy w ciekawy sposób rozwija zawsze ten socjalistyczny problem (nie oszukujmy się, to socjalizm) - uważa on, że zakazy będą ciągle szły dalej, aż zakażą jakiś normalnych czynności, bo będą one rzekomo "zagrażać społeczeństwu". Wolę nie myśleć jak daleko to zajdzie...
żółtawy mocz i ten ślad wilczy

kijevo 

Rok studiów: IV
Wysłany: 2010-01-22, 06:19   

czelentano napisał/a:

ale nie decyduj za mnie kiedy ja umrę.

Akwilon 

Rok studiów: pierwszy
Wysłany: 2010-01-22, 06:34   

The Hoff napisał/a:
Ciekaw jestem tylko czemu nie zakazują picia kawy

Tego jeszcze brakowałoby :D

michelangelo 

Rok studiów: II
Wysłany: 2010-01-22, 08:34   

to przyzać się kto głosował na PO?? macie teraz rządy tzw. "liberałów"

#crt 

Wysłany: 2010-01-22, 12:35   

Rzeczywiście ich POmysły idą coraz dalej, całkowity zakaz palenia, też coś mówili o odcinaniu od internetu ostatnio. Wiem jedno; za pisu było by 24/h że demokracja zagrożona i wprowadzana jest dyktatura a tu cicho wszystko git. :D
Dla mnie w miejscach publicznych takich jak przystanki to powinien być zakaz bo bydło nie ma kultury i jara dmuchając dymem prosto w twarz drugiej osoby, BĄDŹ nie karanie za zastosowanie środków przymusu bezpośredniego niepalącego na palącym w miejscu publicznym jak mu dmucha w twarz :D
W pubach, lokalach itp. to absurd, przecież to prywatne miejsce i właściciel określa czy to lokal dla palących, niepalących, gejów lezbije, nekrofilii czy tam kogo, ale to przecież rządy liberałów :D ale chyba spod czerwonej gwiazdy :D

pogonifan 

Rok studiów: 2
Wysłany: 2010-01-22, 12:50   

The Hoff napisał/a:
Co do biernego palenia to nikt nikomu nie każe przebywać w pomieszczeniu z człowiekiem palącym

Nikt nie każde Ci też siedzieć w barze w którym nie można palić. Idź sobie do takiego gdzie wszyscy palą.
Chociaż rzeczywiście całkowity zakaz palenia to bzdura!

czelentano 

Rok studiów: Pierweszy
Wysłany: 2010-01-22, 13:57   

Cytat:

Dla mnie w miejscach publicznych takich jak przystanki to powinien być zakaz bo bydło nie ma kultury i jara dmuchając dymem prosto w twarz drugiej osoby, BĄDŹ nie karanie za zastosowanie środków przymusu bezpośredniego niepalącego na palącym w miejscu publicznym jak mu dmucha w twarz

I na każdym przystanku gaśnica. Jak palacz pali, to sciągamy zawleczkę i gasimy papierosa :)

#The Hoff 

Wysłany: 2010-01-22, 14:03   

pogonifan napisał/a:

Nikt nie każde Ci też siedzieć w barze w którym nie można palić. Idź sobie do takiego gdzie wszyscy palą.

No człowieku przecież o to właśnie chodzi,że takich nie będzie.

Akwilon 

Rok studiów: pierwszy
Wysłany: 2010-01-22, 14:05   

The Hoff napisał/a:
No człowieku przecież o to właśnie chodzi,że takich nie będzie.

Będą. U każdego palącego w domu :D

Czesław 

Rok studiów: 2 i 1/2
Wysłany: 2010-01-22, 14:24   Re: Koniec z dymkiem

The Hoff napisał/a:
Cytat:
500 zł mandatu za palenie w niedozwolonym miejscu, 5 tys. zł grzywny za nieoznaczenie lokalu informacją o zakazie palenia, zakaz sprzedaży wyrobów tytoniowych przez internet oraz utrzymanie produkcji tzw. e-papierosów. Takie zmiany proponuje sejmowa Komisja Zdrowia do projektu nowelizacji ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych.
Projekt budzi spore emocje, bo wprowadza całkowity zakaz palenia w wielu miejscach publicznych, m.in. lokalach gastronomiczno-rozrywkowych (barach, restauracjach, dyskotekach), środkach pasażerskiego transportu publicznego (autobusach, busach, taksówkach, służbowych samochodach), szpitalach i ośrodkach zdrowia, zakładach pracy, na przystankach komunikacji publicznej, publicznych miejscach przeznaczonych do wypoczynku i zabawy dzieci (np. plażach).

Zarządzających takimi obiektami czy pojazdami ustawa zobowiązałaby do umieszczenia odpowiednich oznaczeń słownych i graficznych o zakazie palenia. Jeśli tego nie zrobią, groziłaby im grzywna do 5 tys. zł.

Palić można by było w specjalnych pokojach: w hotelach i akademikach, a także np. w domach spokojnej starości i domach zakonnych.

http://www.tvn24.pl/-1,16...adomosTotc.html

Totalny debilizm. Nie pierwszy raz.

kijevo napisał/a:
czelentano napisał/a:

ale nie decyduj za mnie kiedy ja umrę.
Ty i tak nie pijesz, więc ? :banana:

Odpowiedz do tematu