Rok studiów: IV
Wysłany: 2009-12-11, 12:30 Jaruzelski, Walęsa i jego teczka
Dziś TW Bolek Lechu Wałęsa kolejny raz zmienił zdanie o 180 stopni. Jaruzelski nie jest już zdrajcą tylko bohaterem. Jak myślicie czy Wałęsa jest tak głupi czy po prostu kolejny raz szantażuje się go jego teczką, której ksero posiadają byli aparatczycy PZPR? Moim zdaniem dostał on po swojej ostrej wypowiedzi nie pierwszy już raz telefon aby zaprzeczył sam sobie bo w innym wypadku nastąpi przeciek jego dokumentów do prasy. Taka sytuacja miała już kilkakrotnie miejsce gdy Wałęsa był prezydentem. Popierał on wtedy rewolucje komunistyczna w Rosji, obsadzał stanowiska komunistami etc.
oto materiał z tvn24.pl
Wałęsa broni Jaruzelskiego
WCZEŚNIEJ MÓWIŁ O ZDRADZIE
Wałęsa broni Jaruzelskiego
TVN24
Generał nie wierzył, że Polska może się wyrywać na wolność. Spodziewał się wielkiego ataku i zniszczenia Polski. Jeśli tym się kierował, należy go zrozumieć. Ja miałem inne dane - powiedział w RMF FM Lech Wałęsa, komentując informacje IPN, że Wojciech Jaruzelski domagał się sowieckiej interwencji. I dodał: - Bronię generała, choć milczał, gdy gnojki mnie atakowały.
Wałęsa nie chciał jednoznacznie oceniać tego, co na temat generała opublikował IPN. Z dokumentów Instytutu (notatka Wiktora Anoszkina, adiutanta dowódcy wojsk Układu Warszawskiego marszałka Wiktora Kulikowa) wynika, że Jaruzelski domagał się interwencji wojsk ZSRR.
Generał Jaruzelski apelował o "bratnią pomoc"
Linia obrony gen. Wojciecha Jaruzelskiego od lat jest jasna –... czytaj więcej »
Mówił m.in. "Strajki są dla nas najlepszym wariantem. Robotnicy pozostaną na miejscu. Będzie gorzej, jeśli wyjdą z zakładów pracy i zaczną dewastować komitety partyjne, organizować demonstracje uliczne itd. Gdyby to miało ogarnąć cały kraj, to wy (ZSRR) będziecie nam musieli pomóc. Sami nie damy sobie rady".
- Nie mnie sądzić o tych sprawach. Dla mnie, dla polityka wystarczy zwycięstwo, do którego poprowadziłem nad komunizmem i nad generałem – stwierdził były prezydent. I dodał: - Państwo demokratyczne ma różne instytucje, służby do czyszczenia przyszłości i do zabezpieczenia przyszłości. One to powinny robić, w zależność od swoich możliwości.
IPN: generał prosił o pomoc ZSSR
"Nie bronił mnie"
Wałęsa pytany, jak ocenia postulaty niektórych polityków, by skazać generała na dożywocie, bo to zdrada ojczyzny, stwierdził: - Niepoważni ludzie. Nie wiedzą, jak wygląda na pierwszego walka. Ile rzeczy on musi brać pod uwagę, jak grać. Kąt padania równa się kątowi odbicia często. Czasami takie rzeczy się zagrywa.
Tymczasem sam mówił wcześniej m.in. w TVN24, że "jeśli to wygląda tak, jak jest napisane (w dokumentach IPN - red.), to trzeba oskarżyć generała o to, iż zdradził Polskę.
W RMF FM podkreślał jednak dobitnie w piątek: - Mówiłem od początku, że to nie moja sprawa, nie polityków sprawa. Wystarczy zwycięstwo nad generałem. Nie pogrążam generała. Jestem niezadowolony, wściekły, że kiedy powinien powiedzieć prawdę o Wałęsie, nie powiedział.
Nawiązał w ten sposób do sytuacji, kiedy Jaruzelski był pytany, czy fabrykowano materiały na tajnego współpracownika SB "Bolka" (miał nim być Wałęsa).
- Ja go nawet kiedyś w telewizji za to obrażałem strasznie, bo to wyglądało, że to były prośby. Ja nie prosiłem o nic, tylko prosiłem o prawdę. Powinniśmy się zachować jak bokserzy. Walka zakończona. Walczyliśmy często metodami różnymi, i kiedy mnie gnojki krótko mówiąc atakowały, generał powinien powiedzieć: "Tak. Na moje polecenie. Za moją wiedzą. Słyszałem o tym”. Tak powinien powiedzieć, bo taka jest prawda - stwierdził były prezydent.
mac/ola/k
_________________ "Gdy obstrukcjoniści staną się zbyt irytujący,
nazwijcie ich faszystami, nazistami albo antysemitami. Skojarzenie to, wystarczająco często powtarzane, stanie się faktem w opinii publicznej" - Józef Stalin
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum