"Już wkrótce 14-letni gimnazjaliści wsiądą do małych samochodów i wyjadą na ulice. Wszystko za sprawą nowego prawa jazdy kategorii AM, którego wprowadzenie przewiduje projekt nowelizacji ustawy o kierujących pojazdami. Żeby zdobyć prawo jazdy kategorii AM 14-latek będzie musiał przejść kurs i zdać egzamin, a nowy dokument pozwoli jeździć skuterami oraz mikrosamochodami, które są już popularne w Europie."
Rok studiów: czwarty
Wysłany: 2010-04-27, 09:26
Kurna już teraz są korki a jak jeszcze wpuszczą na ulice 14 latków to w ogóle będzie hardcore. Jeszcze jeden ziomal mowi ,że to dobrze bo nie bedzie trzeba korzystać z komunikacji miejskiej...
Niedługo samochody wyprą quady jako super elo prezent na komunię.
_________________ "Men never commit evil so fully and joyfuly as when they do it for religious convictions."
Blaise Pascal
Rok studiów: II
Wysłany: 2010-04-27, 10:20
The Hoff napisał/a:
Kurna już teraz są korki a jak jeszcze wpuszczą na ulice 14 latków to w ogóle będzie hardcore. Jeszcze jeden ziomal mowi ,że to dobrze bo nie bedzie trzeba korzystać z komunikacji miejskiej...
Niedługo samochody wyprą quady jako super elo prezent na komunię.
Nie myl tu kwestii, braku dróg, i zakorkowanych miast z możliwością poruszania się po drodze czternastolatków. Poza tym sam ten pomysł nie jest nowy, ba obecnie obowiązujące przepisy pozwalają prowadzić samochody o masie własnej do 550 kg szesnastolatkom, i jakoś nie widzę na drogach zbyt wielu szalonych szesnastolatków, blokujących ruch w miastach. Więc obniżenie tego progu o kolejne 2 lata, nie będzie stanowić większej różnicy.
Kategoria B1 - pozwala na prowadzenie już w wieku 16 lat trójkołowych lub czterokołowych pojazdów samochodowych o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla.
Poza tym jako szczęśliwy posiadacz prawa jazdy jestem zwolennikiem obniżenia wieku, w którym można by wyrobić ten dokument.
Wysłany: 2010-04-27, 10:39
michelangelo napisał/a:
Nie myl tu kwestii, braku dróg, i zakorkowanych miast z możliwością poruszania się po drodze czternastolatków.
To nie jest kwestia mylenia czegoś tylko postrzegania tego hmm problemu. Jako ,że poruszam się dość często po mieście samochodem, wiem jak to wygląda w godzinach szczytu wiec głównym minusem tego pomysłu o 14 latkach jest brak odpowiedniej ilości miejsc parkingowych czy zakorkowane ulice. Im więcej ludzi jeździ KM tym lepiej. Dlatego uważam ,że ludzi się powinno szczególnie zachęcać do jazdy autobusem a nie samochodem.
To czy obniżenie tego wieku do 14 lat będzie stanowić różnicę dla ruchu na ulicach to ja wole nie sprawdzać i się o tym nie przekonywać ;]
_________________ "Men never commit evil so fully and joyfuly as when they do it for religious convictions."
Blaise Pascal
Dzieci w wieku 14 lat na ulicach... wystarczy czasem popatrzeć na ulice i zobaczyć jakiegoś takiego małego na skuterze, który czuję się królem ulicy. Patologia
Wysłany: 2010-04-27, 11:10
The Hoff napisał/a:
Jako ,że poruszam się dość często po mieście samochodem, wiem jak to wygląda w godzinach szczytu
The Hoff napisał/a:
Im więcej ludzi jeździ KM tym lepiej.
no skoro tak to może sam przesiądź się do komunikacji miejskiej, a nie chcesz zabraniać poruszać się po drodze czternastolatkom. Bo przypomina to trochę mentalność Kalego, sam mogę jeździć samochodem, ale niech inni przesiadają się do autobusów
Wysłany: 2010-04-27, 11:16
Zupełnie nie trafiłeś bo jak na posiadacza samochodu to b często jeżdżę KM gdyż zwyczajnie przy takiej ilości samochodów i małej ilości miejsc parkingowych po centrum jeździć nie lubie.
Blaise Pascal
Zgadzam się z Michałem. Ewentualne wprowadzenie takiego przypisu nie spowoduje nagle że każdy 14-latek będzie z niego korzystał. Myślę że osobników korzystających z tego nowego prawa będzie bardzo mały odsetek, bo większości nie będzie stać na zakup samochodu czy nawet motoru nie mówiąc już o rodzicach którzy raczej nie będą ułatwiać swoim dzieciom uzyskania takiego zezwolenia. Dlatego argument że będą jeszcze większe korki uważam za mało prawdopodobny.
Osobiście jestem za ułatwieniem możliwości uzyskania prawa jazdy dla 18 wzwyż. Według mnie całe te egzaminy państwowe są zbędne i służą tylko nabijaniu kasy na kursantach. Moim zdaniem uzyskanie prawa jazdy powinno wyglądać mniej więcej tak:
1. Zdanie egzaminu teoretycznego
2. Egzamin wewnętrzny
3. Osoba która spełniła powyższe kryteria dostanie tymczasowe (roczne,dwuroczne do ustalenia) prawo jazdy i jeżeli przed upływem tego czasu nie złamie prawa wtedy otrzymuje prawko na stałe. Dodatkowo na samochodzie który będzie prowadzić powinien znajdować się jakiś znak(np. nalepka) informująca pozostałych kierowców że są to dopiero początkujący kierowca. Coś na wzór amerykański
Wysłany: 2010-04-27, 11:45
The Hoff napisał/a:
bo jak na posiadacza samochodu to b często jeżdżę KM gdyż zwyczajnie przy takiej ilości samochodów i małej ilości miejsc parkingowych po centrum jeździć nie lubie.
nie dziwie się Tobie, bo sam też za tym nie przepadam, ale to wina przede wszystkim władz miasta, które mając świadomość tego, że natężenie ruchu się zwiększa i dalej będzie się zwiększać, a nie ułatwiają poruszania się po mieście, a tylko podnoszą opłaty w SPP.
A wprowadzenie nowego przepisu nie sprawi że z dnia na dzień pojawi się w mieście kilka tysięcy nowych pojazdów, które jeszcze bardziej będą korkować miasto.
A skoro uważasz że jest mało miejsc parkingowych (z resztą zgadzam się z Tobą) to może czas najwyższy wytknąć to włodarzom tego miasta.
Wysłany: 2010-04-27, 12:01
Wiadomo oczywiście ,że nagle ten przepis nie spowoduje wylewu kilku tysięcy nowych aut. Po prostu zauważam ,że takie działania nie pomogą na pewno usprawnieniu ruchu na drogach a jedynie mogą sprawę pogorszyć.
Co do wytknięcia tego problemu włodarzom miasta to na pewno nie jeden wytykał, zresztą miasto może się wykpić tym,że kupiło nowe autobusy , kupi nowe tramwaje i zaprasza by sie przesiąść z samochodu do KM.
Blaise Pascal
Wysłany: 2010-04-27, 12:09
The Hoff napisał/a:
Zupełnie nie trafiłeś bo jak na posiadacza samochodu to b często jeżdżę KM gdyż zwyczajnie przy takiej ilości samochodów i małej ilości miejsc parkingowych po centrum jeździć nie lubie.
Przyznaj się lepiej, że tak naprawdę żal tobie pieniędzy na paliwo ;p
Wysłany: 2010-04-27, 12:20
Ja też się zgadzam z Michałem z kątowni. Kiedyś były badania odnośnie przedziału wiekowego, który powoduje najczęstsze wypadki i nie były to osoby świeżo za kółkiem tylko te w przedziale 25-30, bo wtedy jest najwięcej osób jeżdżących brawurowo.
A co do tych 14 latków. Ja mam prawko 2 lata i ani razu nie jeździłem od tamtego momentu, więc macie dobry przykład .
Przyznaj się lepiej, że tak naprawdę żal tobie pieniędzy na paliwo ;p
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum