Strona główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Gdyby nie ja. Historia Polski według Wałęsy
Czesław 

Rok studiów: 2 i 1/2
Wysłany: 2009-06-26, 13:08   Gdyby nie ja. Historia Polski według Wałęsy

Gdyby nie ja. Historia Polski według Wałęsy

Dalsze rządy PZPR i Armia Czerwona. Oto, jak wyglądałaby Polska, gdyby Lech Wałęsa nie został prezydentem. O opis pokusił się sam zainteresowany. Ze słów dawnego przywódcy "Solidarności", który nigdy nie grzeszył skromnością, bije pewność: gdyby nie on, komuny nie udałoby się dobić.

"Czekałem że ktoś wreszcie zauważy co by było, gdybym w ostatniej chwili nie sięgnął po prezydenturę, stając przeciw wszystkim" - żali się w pierwszym zdaniu na swoim blogu. A ponieważ nikt byłego prezydenta nie wyręczył, musiał zrobić to sam.

A oto lista tego, co by nas czekało (zachowaliśmy oryginalną pisownię - red):
"Tymiński zbierałby rosnącą rzesze niezadowolonych z kosztów reform.
Rosja opanowywała równowagę w cofaniu się imperium.
Generałowi nie wypadałoby wystąpić z układu Warszawskiego i opuścić RWPG, a to leżało wtedy tylko w jego formalno-prawnych kompetencjach.
Obolałe społeczeństwo na pewno by wybrało w kolejnych wyborach postkomunę na długie lata. Generał by miał w cuglach następną kadencję prezydencką.
W tej sytuacji nie ma mowy o wycofaniu wojsk sowieckich i wejściu do NATO i Unii Europejskiej.
Za dziesięć następnych lat może, następna solidarność, ale już Europy środkowo Wschodniej, ruszyłaby z posad bryłę świata".

"Ten niewątpliwie bardzo realny scenariusz zmusił mnie do skoku na Prezydenturę. Byłem i jestem dziś jeszcze bardziej pewien, że tak by właśnie było i że w ostatnim momencie, powtarzam w ostatnim momencie, tym ruchem wykonanym w osamotnieniu i przeciw wielu otworzyłem drogę do obecnej rzeczywistość. Niewyobrażalne jest co by było gdybym postąpił inaczej . L.W." - kończy były prezydent

PC

http://www.dziennik.pl/po...lug_Walesy.html

Padłem :lol:

kijevo 

Rok studiów: IV
Wysłany: 2009-06-26, 16:27   

tyle lat go słuchano i udawano, że jest wybitny, że zabrnął aż tak głęboko w swoją głupotę :D

Akwilon 

Rok studiów: pierwszy
Wysłany: 2009-06-26, 20:11   

Bolek! Nie o take Polske walczylyśmy! :lol:

Odpowiedz do tematu