Rok studiów: pierwszy
Wysłany: 2010-08-02, 23:18
jepek napisał/a:
Troszkę interesuję się historią mojego rodzinnego miasta, stąd i Neustettin w profilu.
Pozdrawiam
To wiem. Tylko dziwi mnie używanie niemieckiej nazwy. Przecież w Szczecinku były protesty, po tym jak na obelisku w parku ziomkostwo niemieckie wbrew uchwale Rady Miasta umieściło nazwę miasta po niemiecku
Rok studiów: I
Wysłany: 2010-08-03, 00:03
rotmistrz napisał/a:
jepek napisał/a:
Troszkę interesuję się historią mojego rodzinnego miasta, stąd i Neustettin w profilu.
Pozdrawiam
To wiem. Tylko dziwi mnie używanie niemieckiej nazwy. Przecież w Szczecinku były protesty, po tym jak na obelisku w parku ziomkostwo niemieckie wbrew uchwale Rady Miasta umieściło nazwę miasta po niemiecku
Lepiej już po łacinie: Minori Stetinum
Ja akurat problemu z używaniem niemieckiej nazwy nie mam problemu, sporo osób mi znanych, starszych wiekiem również, ale wiadomo - są różne stanowiska. Po prostu zauważam niemieckie korzenie tego miasta.
_________________ "...A kto chce być sługą
niechaj sobie żyje
niechaj sobie powróz ukręci na szyję
A kto chce być wolnym i prawe ma serce
niech cierpi
niech walczy
choćby w poniewierce..."
Wysłany: 2010-08-03, 09:12
The Hoff napisał/a:
A skąd ty tak Szczecinek ogarniasz skoro z Grudziądza jesteś ?
Mam tam babcię, a po drugie interesuję się historią miast na Pomorzu
[ Dodano: 2010-08-03, 10:14 ]
jepek napisał/a:
Po prostu zauważam niemieckie korzenie tego miasta.
No tak, ale czy wypada Polakowi używać nazw niemieckich, skoro to są polskie miasta. Niemcom zależy na używaniu niemieckich nazw, czy to Wrocławia, Szczecina czy Szczecinka. To miasto ma różne korzenie, nie tylko rdzennie niemieckie
Ostatnio zmieniony przez Akwilon 2010-08-03, 12:36, w całości zmieniany 1 raz
Rok studiów: I
Wysłany: 2010-08-03, 09:37
rotmistrz napisał/a:
The Hoff napisał/a:
A skąd ty tak Szczecinek ogarniasz skoro z Grudziądza jesteś ?
Mam tam babcię, a po drugie interesuję się historią miast na Pomorzu
[ Dodano: 2010-08-03, 10:14 ]
jepek napisał/a:
Po prostu zauważam niemieckie korzenie tego miasta.
No tak, ale czy wypada Polakowi żywać nazw niemieckich, skoro to są polskie miasta. Niemcom zależy na używaniu niemieckich nazw, czy to Wrocławia, Szczecina czy Szczecinka. To miasto ma różne korzenie, nie tylko rdzennie niemieckie
To taka dziwna sprawa. Używanie niemieckiej nazwy z mojej strony nie ma na celu germanizacji Szczecinka, ani nic takiego. Ja cieszę się, że ziemie te zostały odzyskane i przeszły pod polskie władanie. Kiedyś byłem całkowicie anty dawnym mieszkańcom, ale wraz z poznawaniem przeszłości mojego miasta moje stanowisko trochę się zmieniło. Akceptuję korzenie miasta i nie ukrywam, że jestem trochę zauroczony tamtymi czasami.
Pozdrawiam
_________________ "...A kto chce być sługą
niechaj sobie żyje
niechaj sobie powróz ukręci na szyję
A kto chce być wolnym i prawe ma serce
niech cierpi
niech walczy
choćby w poniewierce..."
jak już z łaciny to Nova Stetin
W naszym mieście bardzo popularna jest nazwa Neustettin którą to nawet można spotkać na murach
być może że około 10-12% ludności ma Niemieckie pochodzenie
p.s. Szczecinek założono jako Nowy Szczecin
Wysłany: 2010-08-03, 19:33
karol188 napisał/a:
jak już z łaciny to Nova Stetin
To zależy z którego okresu
W księgach kościelnych używało się Minori Stetinum. Łacina średniowieczna a łacina z czasów nowożytnych trochę się różni. Nova - czyli Nowy Szczecin, minori - Mały Szczecin. Nova Stetin jest próbą łacińskiego przetłumaczenia niemieckiej nazwy.
[ Dodano: 2010-08-03, 20:36 ]
karol188 napisał/a:
być może że około 10-12% ludności ma Niemieckie pochodzenie
To chyba z Opolem pomyśliłeś ;p
Jest trochę autochtonów, ale w porównaniu z Polakami de iure, to jest nikły procent. Na wioskach jest więcej potomków niemieckich.
[ Dodano: 2010-08-03, 20:37 ]
The Hoff napisał/a:
Ja tam sie nie znam ale chyba niewłaściwą osobe co do łaciny poprawiasz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum